Sari direct la conținut

Ce se ascunde în spatele atacurilor deshise ale PSD la adresa PNL / Poziționarea taberelor în perspectiva rotativei din mai

HotNews.ro
Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, Foto: Agerpres
Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, Foto: Agerpres

În debutul anului atacurile PSD la adresa PNL s-au înmulțit, iar liderii PNL încasează loviturile de imagine fără să riposteze. PNL pare că este un partid în derivă, fără reacție după ce secretarul general Lucian Bode, acuzat de plagiat, a „dispărut” din viața publică, iar președintele partidului, Nicolae Ciucă, participă la evenimente publice cot la cot cu Marcel Ciolacu și ține discursuri de curtoazie alături de acesta.

PSD a început anul în forță și îi atacă agresiv pe liberali pe toate fronturile încercând să puncteze politic înainte de rocada guvernamentală. În primele zile ale lunii ianuarie președintele PSD, Marcel Ciolacu, și secretarul general al PSD, Paul Stănescu, au vorbit public despre rocadă guvernamentală care va avea loc în mai și despre necesitatea menținerii pe portofolii a miniștrilor care performează.

  • Marcel Ciolacu: „Dacă în interiorul coaliției găsim o formulă mai bună, venim cu acea formulă. Dacă nu, respectăm protocolul (…) După părerea mea, este o greșeală să-l schimbi pe Boloș (ministrul fondurilor europene, Marcel Boloș) în acest moment (…) Există o performanță și la Ministerul Jusțiției, am eliminat MCV (…) Randamentul lui Grindeanu la Transporturi nu-l poate contesta nici cel mai mare dușman”. (România TV)
  • Paul Stănescu: „Revenind la prezent, discuţiile despre menţinerea sau rediscutarea conducerii ministerelor în cadrul rotaţiei la guvernare trebuie să aibă loc dintr-un motiv foarte simplu: vrem să guvernăm eficient. Există un principiu în acest sens şi în sport: nu schimbi jucătorii care performează. Nu avem nevoie de episoade de haos politic, cum au existat până la intrarea PSD la guvernare. (News.ro)

Totodată, în contextul verdictului de plagiat dat ministrului de Interne, Lucian Bode, si al accidentului de la mina Jilț, liderii PSD din eșalonul doi au reluat atacurile la adresa PNL și cer demisiile miniștrilor liberali.

Deputatul PSD de Giurgiu, Marian Mina, a ironizat PNL, într-o postare pe Facebook: „liberalilor au început să le sară batistele pe nas de furie, pe motiv de rotativă”: „Nu vreţi să ne spuneţi ce faceţi cu Bode plagiatorul, cu Predoiu „surse neoficiale” şi cu Popescu, combinatorul din Energie?!”.

PSD a intrat în logica electorală

„Noi vorbim pentru propriul electorat, facem presiune publică cu atacurile la adresa PNL pentru puncta la capitolul imagine. Pe fondul eșecului Schengen, PSD a pierdut procente la fel ca și PNL. Mesajele în forță sunt pentru recuperarea procentelor în sondaje pentru că noi vom intra la guvenrare și asta erodează. Trebuie să-i facem pe liberali să înțeleagă că negocierea portofoliilor la rocadă nu depinde de ei, ci de cei doi președinți PSD și respectiv PNL, girați pentru stabilitate de Iohannis”, au explicat surse social democrate pentru HotNews.ro.

De altfel, toate acțiunile președintelui PSD arată că își construiește profilul de premier și își pune în aplicare strategia de a păstra portofoliile importante din Guvern. Ciolacu, potrivit surselor citate, se asigură că își atinge scopul prin menținerea ministerelor cheie astfel încât să dețină atât controlul Guvernului cât și frâile propriului partid.

În acest sens, Ciolacu și-a calculat pașii încă de la sfârșitul anului trecut când si-a asigurat susținerea lui Nicolae Ciucă pentru negocierea funcțiilor din ministere la rocada guvernamentală din mai. Președintele PSD vrea ca Transporturile să rămâna la PSD și Sorin Grindeanu să se ocupe în continuare de minister.

Dincolo de rocada guvernamentală, PSD are ca prioritatea câștigarea alegerilor prezidențiale, însă nu are încă un candidat eligibil pentru 2024. Prin menținerea lui Sorin Grindeanu la Transporturi și promovarea Gabrielei Firea drept candidat la primăria Bucureștiului, Ciolacu își securizează deocamdată scaunul de președinte al PSD.

Cu toate acestea, PSD are ca țintă câștigarea alegerilor prezidențiale în 2024 și nu se va crampona de alianța cu PNL.

„Liberalii au de ales daca rămân sau nu în logica continuării guvernării alături de PSD. Noi ne vom respecta angajamentul și nu vom părăsi guvernarea orice s-ar întâmpla până în 2024”, spun sursele HotNews.ro.

Trocul Ciolacu-Ciucă făcut în Coreea de Sud

Surse din interiorul PSD și PNL au confirmat pentru HotNews.ro că cei doi lideri, Ciolacu și Ciucă, au convenit în timpul vizitei din Coreea de Sud de la sfârșitul anului trecut o împărțire a portofoliilor din Guvern, fără a-și consulta partidele.

Astfel, Ciolacu ar fi revendicat menținerea ministerul Transporturilor și Finanțele. La schimb PNL ar primi susținerea PSD de a prelua de la UDMR ministerul Dezvoltării Regionale (direcționarea proiectelor din PNRR și Anghel Saligny) și ar rămâne cu Justiția pentru Predoiu și Fondurile Europene pentru Marcel Boloș.

Potrivit surselor citate , propunerea ar fi fost acceptată de Nicolae Ciucă și transmisă mai departe către Palatul Cotroceni.

Ciucă rămâne președinte PNL cât timp funcționează alianța cu PSD

Trocul făcut de Nicolae Ciucă cu Marcel Ciolacu pentru rocada guvernamentală îi asigură liderului PNL menținerea parteneriatului cu PSD, dar și scaunul de președinte al liberalilor.

Reamintim că în urma cu un an când PNL a bătut palma cu PSD, întelegerea a vizat ca cele două partide să rămână parteneri de guvernare si după 2024, iar liberalii și social democrații să-și împartă între ei șefia Guvernului și președinția.

Liderii PNL, iritați că Ciucă negociază cu PSD fără să-i consulte

Întelegerea dintre cei doi președinți de partid nu este pe placul liderilor liberali care spun că presiunea pe care PSD o pune pe PNL pentru a obține ministerele pe care le dorește „li s-ar putea întoarce în față”. O parte dintre liderii PNL recunosc că s-a creat o stare de nervozitate în partid pentru că Nicolae Ciucă nu a informat în legătura cu negocierea portofoliilor.

„La noi toată lumea este în ceață pentru că discuțiile au fost făcute în doi, nici măcar prim-vicepreședinți nu au participat.Toată lumea a înțeles ca Ciolacu vrea să-și regleze conturile cu Grindeanu cu mâna noastră, că vrea să-l țină pe Neacșu la secretariatul general ca să aibă cine să conducă Guvernul și el sa se poată ocupa de politică în continuare. S-ar putea să aibă o surpriză dacă presează să-i acceptăm trocul cu Ciucă, așa cum a avut și la pensii”, a declarat un vicepreședinte PNL.

Un alt lider liberal spune, sub protecția anonimatului, că liderii din teritoriu așteaptă explicațiile președintelui Nicolae Ciucă la următoarea ședință a Biroului Politic.

„Partidul nu va accepta niciun fel de negociere pe ministere așa cum reiese din înțelegerea făcută de Ciucă cu Ciolacu. PSD ne tratează deja ca pe un partid balama, vor să fim satelitul lor. Nu se poate să acceptăm această înțelegere pentru că ar însemna că noi am capitula total în fața lor și am fi niște papagali ca să folosesc un cuvânt din popor”, se revoltă liberalul.

La nivel public, prim-vicepreședinții Dan Motreanu și Rareș Bogdan au declarat că PNL respinge propunerile social-democraților. În opinia lui Rareș Bogdan rotativa se va face „pe formula care a fost prevăzută în protocolul semnat se respectă până la ultima virgulă”. „Noi nu vom negocia nici măcar un punct. PNL nu va pune nici măcar piciorul lateral de la aceasta chestiune”, spune Bogdan.

Un alt prim-vicepreședinte, Dan Motreanu, îl atacă pe Marcel Ciolacu acuzându-l că girează atacurile PSD la adresa miniștrilor PNL . „Este destul de dificil să avem o colaborare bună cu PSD in toate județele, chiar dacă am găsi un numitor comun pentru multe lucruri care ne despart, atâta timp cât Președintele PSD Marcel Ciolacu îi încurajează pe unii dintre reprezentanții săi în teritoriu să îi atace pe miniștrii PNL și pe reprezentanții administrației locale PNL”, spune prim-vicepreședintele PNL.

Liberalii se reunesc luni, în prima ședință a Biroului National din 2023 și vor discuta despre strategia pentru următoarele luni.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro