Sari direct la conținut

Ce spunea Klaus Iohannis, în 2017, despre dezincriminarea parțială a abuzului în serviciu: „Introducerea unui prag, indiferent cum s-ar calcula, ar fi arbitrară și nu cred că ar ajuta”

HotNews.ro
Klaus Iohannis, la protest în Piața Universității, Foto: Inquam Photos / Adriana Neagoe
Klaus Iohannis, la protest în Piața Universității, Foto: Inquam Photos / Adriana Neagoe

În mai 2017, după ce în luna februarie a acelui an guvernul Grindeanu- Dragnea dădea OUG 13 și fixa un prag valoric pentru infracțiunea de abuz în serviciu, măsură care a scos în stradă sute de mii de oameni, Klaus Iohannis spunea că nu crede că ar fi bine să se stabilească un astfel de prag.

  • „Cred că nici nu este bine să se stabilească un prag și nici nu cred că este posibil să se stabilească un prag. În definitiv, abuzul în serviciu ori s-a comis, ori nu s-a comis. Ori, dacă s-a comis, judecătorul cu siguranță va putea să evalueze și ce trebuie să conțină sancțiunea respectivă. După părerea mea introducerea unui prag, indiferent cum s-ar calcula, ar fi arbitrară și nu cred ca ar ajuta”, spunea atunci președintele Iohannis.

OUG 13, „reînviată” în Parlament de majoritatea PSD-PNL-UDMR

Reamintim că senatorii PSD, PNL și UDMR au votat miercuri un proiect de modificare a Codului penal prin care se instituie un prag valoric pentru abuzul și neglijența în serviciu. Mai exact, dacă prejudiciul este mai mic de 250.000 de lei, adică 50.000 de euro, atunci nu mai vorbim de infracțiune.

Proiectul merge la vot în Camera Deputaților, for decizional.

Mai amintim că adoptarea OUG 13 de către Guvernul condus de Sorin Grindeanu, în 31 ianuarie 2017, după ora 21.00, a provocat cele mai ample proteste de stradă înregistrate în Romania după Revoluție. OUG 13 prevedea un prag valoric de 200.000 de lei.

În 2017, Iohannis s-a poziționat puternic împotriva dezincriminării parțiale a abuzului în serviciu

La acel moment, când protestele se înmulțeau, atât față de modificarea Codului penal pe abuzul în serviciu, cât și față de planurile guvernului Dragnea-Grindeanu privind amnistia și grațierea, Klaus Iohannis a fost un puternic opozant al măsurilor.

Iohannis a și mers în stradă, printre manifestanți și a făcut mai multe declarații împotriva proiectului de dezincriminare parțială a abuzului în serviciu prin modificarea codurilor penale.

„Sunt doi elefanți”

Celebru rămâne momentul când Iohannis, pentru prima oară în mandatul de președinte până atunci, s-a dus în 18 ianuarie 2017 la o ședința de guvern, după ce HotNews.ro a scris atunci că Executivul condus atunci de Sorin Grindeanu va adopta o ordonanță de urgență privind amnistia și grațierea.

„Avem o ședință de Guvern ordinară. Salut prezența domnului Klaus Iohannis, care conform Constituției prezidează ședința de Guvern”, a spus premierul Sorin Grindeanu.

„Am o premieră astăzi, este prima dată când particip la o ședință de Guvern. Am decis în această dimineață să fac o vizită domnului prim-ministru. Am avut o discuție foarte aplicată și cu concluzii consensuale”, a declarat Klaus Iohannis.

Sorin Grindeanu a spus că pe ordinea de zi figurau chestiuni legate de buget, fără a menționa vreo ordonanță legată de justiție.

Klaus Iohannis a luat cuvântul, spunând atunci că „sunt doi elefanți în încăpere: grațierea și modificarea codurilor penale”.

El a spus că a ajuns la un consens cu Sorin Grindeanu, care „s-a angajat” că nu vor fi puse pe ordinea de zi suplimentară aceste chestiuni și nici peste noapte.

  • „Cunoașteți povestea că este un elefant în încăpere, dar nu se vede. Sunt doi elefanți – ordonanța de grațiere și ordonanța de modificare a codurilor penale.
  • Evident că și despre acestea am discutat cu domnul prim-ministru mai de dimineață. Domnia sa mi-a spus că discuția avusese loc cu anumiți colegi din guvern și că nu vor fi puse pe ordinea de zi suplimentară aceste două chestiuni – grațierea și modificarea codurilor penale”, a declarat Klaus Iohannis.

–-

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro