Sari direct la conținut

Ciucă exclude sectorul privat din planul de supraimpozitare a salariilor

HotNews.ro
Liderii Coaliției - Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă și Kelemen Hunor, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Liderii Coaliției - Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă și Kelemen Hunor, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Cu Marcel Ciolacu ieșit la atac politic cu supraimpozitarea veniturilor salariale mai mari decât ale președintelui, premierul Nicolae Ciucă vine și spune că o astfel de măsură nu se va aplica și mediului privat.

„Nu putem să o extindem spre mediul privat. E o măsură pe care am discutat-o în Coaliție, am cerut la nivelul Ministerului Finanțelor o analiză a tuturor propunerilor și, pe baza unor indicatori clari, să putem lua o decizie”, a declarat joi șeful Guvernului.

Întrebat dacă a discutat cu președintele Klaus Iohannis despre planurile de reducere a cheltuielilor, premierul a spus că a făcut acest lucru înainte ca șeful statului să plece în turneul în America de Sud.

„Am discutat cu domnul președinte și i-am prezentat care sunt elementele de decizie pe care le analizăm la nivelul guvernului”, a spus Ciucă.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, cu privire la propunerile din coaliţie privind supraimpozitarea veniturilor bugetarilor care depăşesc veniturile şefului statului că trebuie să existe o discuţie aprofundată pentru a garanta sustenabilitatea sistemului de impozitare.

„Cred că între timp ar fi un număr considerabil de persoane impozabile care au un salariu mai mare decât preşedintele, dar asta, sigur, este o problemă sistemică şi nu cred că poate fi rezolvată prin măsuri punctuale. Trebuie să avem o discuţie aşezată, aprofundată pentru a garanta sustenabilitatea sistemului de impozitare. Aşa, măsuri scoase cu penseta dintr-un pachet posibil pot fi discutate. Toate trebuie să fie discutate, dar eu mă aştept de la coaliţie să vină cu o soluţie integratoare. Dacă vrem să umblăm la salarii şi impozitare, OK, dar hai să o facem pe tot sistemul, să-l reaşezăm şi să căutăm ceea ce se numeşte sustenabilitate şi echitate socială”, a spus Iohannis

Marţi, preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, declara că la nivelul coaliţiei de guvernare sunt în discuţie două variante referitoare la veniturile mari de la stat: interzicerea cumulului pensie – salariu de la stat şi impozitarea suplimentară a venitului care depăşeşte salariul brut al preşedintelui ţării, menţionând că în opinia sa abordarea corectă este zona de impozitare.

Tot marţi, la Iaşi, premierul Nicolae Ciucă afirma că în cadrul coaliţiei de guvernare s-a discutat şi despre o propunere referitoare la impozitarea acelor salarii care sunt mai mari ca ale preşedintelui ţării, însă nu s-a luat nicio decizie în acest sens şi se aşteaptă o analiză a Ministerului de Finanţe cu privire la acest subiect.

Miercuri, Ciucă a declarat miercuri că la acest moment o primă propunere în Coaliție este de supraimpozitare de 16% pentru toate veniturile bugetarilor mai mari decât salariul președintelui României. „Este vorba de un impozit care în acest moment a fost cât se poate de bine clarificat în ceea ce priveşte depăşirea salariilor la stat peste cel al preşedintelui. În acest moment, aşa cum am discutat, doar la stat. (..) Procentul de 16% fost discutat pentru că pe acesta funcţionează şi impozitul pe legea finanţelor”, a declarat premierul Ciucă.

Cseke: Au fost discuții și cu privire la mediul privat. Nu s-a luat o decizie

Ministrul UDMR al Dezvoltării, Cseke Attila, a admis miercuri la Guvern că au existat discuții în Coaliție privind supraimpozitarea în sistemul privat.

Întrebat de HotNews.ro dacă nu există deja o decizie de supraimpozitare doar în sistemul de stat, el a răspuns: „Nu avem o decizie nici pe public, nici pe privat”, subliniind că se așteaptă analiza Ministerului de Finanțe.

„Nu avem o decizie nici pe public, nici pe privat. Am avut o primă discuție în urma căreia ne-am ridicat cu ideea că se aduc niște documente, analize de la Ministerul de Finanțe, de la Ministerul Muncii, dacă trebuie. Pe baza cifrelor reluăm această discuție. Nu s-a luat nicio decizie cu privire la această măsură”, a răspuns ministrul.

Întrebat dacă au fost totuși discuții și cu privire la mediul privat acesta a spus: „Da, sunt discuții evident cu privire la tot mediul. Sistemul de salarizare în România, din câte știu, și sistemul de impozitare este unic.”, a mai spus ministrul Dezvoltării.

Finanțele au găsit 81.000 de români care câștigă mai mult decât președintele

Ministerul Finanţelor a identificat aproximativ 81.000 de români – stat şi privat – care obţin lunar peste 25.000 de lei din salarii şi venituri asimilate, inclusiv din sporuri şi indemnizaţii pentru consilii de administraţie, potrivit informaţiilor obţinute de Profit.ro. Calculul a fost făcut în contextul noului impozit pregătit de Guvern, care, potrivit declaraţiilor liderilor coaliţiei, ar urma să fie aplicat numai în sectorul de stat.

O corelare cu date transmise de către Inspecţia Muncii, care arată că la nivelul economiei sunt în total, stat şi privat, 42.315 contracte de muncă cu salariu de peste 25.000 de lei pe lună, din care numai 2.300 la stat, sugerează că foarte multe astfel de venituri mari apar în bazele de date ale ANAF şi Ministerului Finanţelor, dar nu şi în Revisal, la Inspecţia Muncii.

Printre cei care nu apar în Revisal, potrivit legii, sunt militarii, structuri ale MAI, SRI, SIE, STS, SPP, parlamentarii, unii demnitari, primarii şi magistraţii.

Totodată, aceste domenii cu angajaţi care nu apar în Revisal sunt tot cele în care sunt foarte mulţi beneficiari de pensii speciale.

Bugetari cu venituri (nu doar salarii) de peste 25.000 de lei pe lună sunt şi în domenii precum gestionarea de fonduri europene, sănătate, dar şi educaţie, potrivit surselor Profit.ro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro