Noul calendar al rotativei, după intervenția lui Iohannis: când ar urma să-și dea Ciucă demisia și cele trei scenarii de pe masa PNL și PSD
După intervenția lui Klaus Iohannis, liderii PSD și PNL au decis să pună în aplicare calendarul pentru schimbul de putere în Guvern. HotNews.ro a relatat în urmă cu o zi că președintele le-a cerut lui Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă să ia o decizie în privința rotativei guvernamentale.
Potrivit surselor HotNews.ro, conducerile PSD, PNL și UDMR au convocat ședințe cu liderii din teritoriu pe parcursul week-endului. Neoficial, au început deja negocierile pentru portofoliile din ministere. Până luni trebuie încheiate negocierile urmând ca la începutul săptămânii, Nicolae Ciucă să-și depună mandatul”, au explicat sursele citate.
De altfel, liderii UDMR urmează să se întâlnească în cursul zilei de vineri iar social democrații și liberalii se reunesc în ședințe separate duminică.
La masa negocierilor dintre cele trei partide se află trei scenarii. Primul scenariu pleacă de la respectarea protocolului semnat în 2021 dintre PSD și PNL, potrivit căruia social democrații preiau funcția de premier și dau liberalilor ministerele Transporturilor și Finanțelor.
Respectarea protocolului ar veni la pachet cu modificarea structurii Guvernului. Mai exact, reducerea ministerelor de la 20 la 18 și înființarea unui nou post de vicepremier.
Al doilea scenariu ar fi ca după desemnarea premierului de către Klaus Iohannis , Marcel Ciolacu să demareze negocierile pentru formarea noului Guvern. Miza acestui scenariu este degrevarea lui Nicolae Ciucă de responsabilitatea negocierii portofoliilor din viitorul Guvern.
Un alt treilea scenariu este împărțirea portofoliilor din Guvern între PSD și PNL, fără UDMR la masa negocierilor.
Potrivit surselor HotNews.ro, președintele Klaus Iohannis le-a transmis miercuri liderilor Coaliției să găsească o soluție astfel încât până la sfîrșitul lunii iunie să avem un guvern funcțional.
Iohannis le-ar fi cerut lui Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă să clarifice din punct de vedere politic situația Guvernului și să ia o decizie asumată în ceea ce privește guvernarea, potrivit surselor HotNews.ro.
„Li s-a oferit două soluții: fie se pune în aplicare rocada astfel încât PSD să preia șefia Executivului și se face schimbul ministerelor, fie se merge mai departe cu același premier și se schimbă miniștrii pentru anumite portofolii. Oricum ar fi, Iohannis le-a cerut să dea un răspuns și să pună în aplicare soluția în maxim două săptămâni, până la finalul sesiunii parlamentare”, au declarat sursele citate.
De unde pornesc negocierile între PSD și PNL
La nivel oficial, liderul PSD Marcel Ciolacu le-a transmis liberalilor că este dispus să revină la respectarea protocolului și să renunțe la ministerul Transporturilor cu o excepție: să se mențină reducerea numărului de portofolii de la 20 la 18, prin comasarea a două ministere.
Cu alte cuvinte, PSD pare dispus să cedeze Ministerul Transporturilor, dar pe formula de 18 ministere, iar PNL ar pierde un portofoliu acela de la Antreprenoriat. Social-democrații s-au repoziționat și mai spun că nu sunt de acord cu plecarea UDMR de la guvernare.
„Nu ne-am înțeles, deci revenim la respectarea protocolului. Noi vrem păstrarea UDMR la guvernare chiar dacă avem cu PNL majoritate în Parlament. Vine un an electoral, este nevoie de votul UDMR”, au explicat surse oficiale din PSD.
De partea cealaltă, liberalii sunt nemulțumiți de faptul că Marcel Ciolacu a cerut amânarea rotativei guvernamentale și nu a vrut să-și asume guvernarea în plină criză socială.
„Există două scenarii de la care putem porni fie se respectă protocolul, fie reluăm negocierile pe ministere în contextul în care se reduce numărul portofoliilor așa cum a propus PSD. Trebuie să luăm o decizie cât mai curând”, au declarat surse oficiale din PNL pentru HotNews.ro.
PSD și UDMR joacă în aceiași ligă
Conform ultimelor informații obținute de HotNews.ro, UDMR dorește să rămână la guvernare și ar fi dispus să renegocieze portofoliile cu excepția Ministerului Dezvoltării. Cu alte cuvinte UDMR poate ceda Ministerul Mediului în cazul în care se reiau negocierile.
De altfel, social-democrații le-ar fi dat asigurări liderilor Uniunii că își doresc ca UDMR să rămână partener la guvernare. Susținerea PSD are la baza un calcul simplu: UDMR este plasa de siguranță pentru social-democrați în cazul în care liberalii ar fi tențați să părăsească guvernarea înaintea alegerilor generale din 2024.
Ce legătură are rocada guvernamentală cu alegerile generale din 2024
Rocada guvernamentală este un moment cheie pentru liderii PSD și PNL în perspectiva alegerilor din 2024. PSD va prelua guvernarea prin nominalizarea lui Marcel Ciolacu premier, iar PNL are nevoie de garanții și asigurări că vor merge împreună și după alegerile din 2024.
Totodată, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă trebuie să vină în fața liderilor social-democrați și liberali cu funcții cu greutate în aparatul administrativ central, funcții și portofolii care să fie vizibile pentru viitoarea campanie electorală.
Reamintim că negocierile s-au blocat după ce PSD și PNL le-au cerut liderilor UDMR să renunțe la Ministerul Mediului.
Pentru a păstra portofoliul de la Transporturi, social-democrații le-au sugerat liberalilor să preia Ministerul Mediului de la UDMR. Propunerea a fost preluată de PNL, iar negocierile au fost blocate după de liderii UDMR au refuzat.
Miza cea mare atât pentru PSD, cât și pentru PNL este să obțină ministerele care vor anunța finalizarea unor proiecte, care gestionează banii publici și organizează alegerile electorale. În acest sens Ciolacu și Ciucă, sub bagheta lui Klaus Iohannis, și-au revendicat ministere cheie, în timp ce UDMR riscă să se mulțumească cu ministere mai puțin importante sau să renunțe la guvernare.