Sari direct la conținut

Tensiuni și blocaj în Coaliție: Liderii PSD și PNL nu se înțeleg pe candidatul la prezidențiale / Comasarea alegerilor s-ar putea anula

HotNews.ro
Marian Neacșu, Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, la Guvern, Foto: AGERPRES
Marian Neacșu, Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, la Guvern, Foto: AGERPRES

​Liderii PSD și PNL nu a ajuns, luni, la un consens în ceea ce privește stabilirea calendarului pentru alegerile electorale din 2024. La masa negocierilor PSD solicită un acord și o decizie pe toate cele patru tipuri de alegeri și împărțirea tuturor candidaturilor în Coaliție. Mărul discordiei care blochează discuțiile este de fapt candidatura la alegerile prezidențiale. PSD îl dorește Marcel Ciolacu drept candidatul Coaliției la alegerile prezidențiale din decembrie în timp ce liberalii vor să fie Nicolae Ciucă. În acest context există foarte mari șanse ca alegerilor locale să nu fie comasate cu cele europarlamentare și toate scrutinele să se desfășoare la termen. O nouă întâlnire a Coaliției ar urma să aibă loc vineri, 16 februarie.

„Situația este complicată și tensionată în interiorul Coaliției. PSD solicită tranșarea tuturor candidaturilor, inclusiv pentru alegerile prezidențiale în schimb, liberalii încearcă o decizie doar pe comasarea alegerilor locale cu europarlamentare. Comasarea s-ar putea anula iar alegerile să se desfășoare toate la termenul prevăzut de lege”, susțin surse politice din ambele partide pentru HotNews.ro.

PSD vrea alianță pe modelul USL

În spatele ușilor închise, social-democrații au cerut o alianță politică înregistrată la tribunal cu liste comune pe modelul vechi de alianța politică făcut de Victor Ponta și Crin Antonescu, vechiul USL. Cu alte cuvinte candidați comuni la toate alegerile, europarlamentare, locale, parlamentare și prezidențiale.

La nivel oficial, social-democrații nu recunosc că negocierile sunt blocate din cauza candidatului comun la alegerile prezidențiale însă neoficial lideri ca Sorin Grindeanu și Mihai Tudose au făcut în ultimele zile presiuni în interiorul PSD pentru tranșarea candidaturilor pentru funcțiile din stat, inclusiv președintele României.

De partea cealaltă, liberalii au mers la întâlnirea cu liderii PSD cu mandatul de a nu ceda candidatul la prezidențiale cu riscul de a renunța la comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare. „Au fost discuții și cu președintele Klaus Iohannis. PNL nu cedează candidatura la prezidențiale PSD-ului cu riscul de a nu se face nicio comasare. Ne asumăm un procent de 15% la europarlamentare și vom vedea după aceea ce se va întâmpla”, au explicat surse liberale pentru HotNews.ro.

PNL le-au transmis social-democrațiilor că nu sunt dispuși să facă o alianță electorală la tribunal și au propus un protocol după alegerile europarlamentare prin care PSD să preia puterea executivă – funcția de premier, șef al Camerei Deputaților și propunerea de comisar european.

De ce PSD insistă să propună candidatul la prezidențiale

Principala problemă și neînțelegere o constituie candidatura la prezidențiale. Liberalii își doresc candidatura la prezidențiale și sunt dispuși să ofere social-democrațiilor restul puterii administrative și executive pentru a obține acest lucru. „PNL nu renunță la candidatura la prezidențiale chiar dacă s-ar rupe Coaliția”, susțin sursele HotNews.ro.

De partea cealaltă, liderii PSD fac presiuni asupra lui Marcel Ciolacu să nu cedeze candidatura la prezidențiale. În prezent nu este clar dacă liderul PSD își dorește să intre în competiția pentru prezidențiale. Cert este că în interiorul PSD, lideri locali apropiați de Sorin Grindeanu sau Mihai Tudose insistă ca partidul să fie cel care va da candidatul la prezidențiale.

Ciolacu se confruntă și cu presiunea Gabrielei Firea de a fi nominalizată drept candidatul partidului la primăria Capitalei. Situația se complică pentru liderul PSD în contextul în care Paul Stănescu, un alt greu al partidului, o sprijină pe Gabriela Firea.

Surse politice au declarat pentru HotNews.ro că o parte dintre liderii PSD doresc ca parteneriatul dintre Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă și președintele Klaus Iohannis să se rupă iar PSD să poată fii cel care face regulile jocului după alegerile din 2024.

Ședința de Coaliție de luni seară a fost cea de treia întâlnire oficială în care liderii PSD-PNL au discutat cu scenariile pe masă fără a ajunge la vreun rezultat. Șansele ca scenariul comasării alegerilor locale cu cele parlamentare să fie pus în aplicare au scăzut considerabil.

O nouă ședință de Coaliție ar fi programată vineri, 16 februarie. Procedural ar fi și ultima în care s-ar putea decide o eventuală comasare pentru europarlamentare programate pe 9 iunie pentru că nu mai este timp efectiv pentru modificare legislației.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro