Sari direct la conținut

Drulă acuză Guvernul că a decis „în ultimul moment” să scoată reprezentanții PMP din secțiile de vot: „Alertă de hoție!”

HotNews.ro
Catalin Drula si Eugen Tomac, Foto: USR
Catalin Drula si Eugen Tomac, Foto: USR

„În ultimul moment, textul OUG Ciolacu-Ciucă este modificat pentru a scoate PMP din secțiile de vot. Îi deranja că erau prea mulți ochi ca să asigure integritatea votului”, susține președintele USR Cătălin Drulă, partid care face parte din Alianța Dreapta Unită alături de PMP și Forța Dreptei.

  • „Printr-o șmecherie de 2 bani, este schimbat algoritmul de desemnare a delegațiilor în secțiile de vot și PMP partid cu europarlamentari este scos în favoarea grupului minorităților naționale din Camera Deputaților (altele decât cea maghiară) care primește în premieră un reprezentant. Cu această modificare, în secțiile de vot, rămâne să apere voturile voastre doar reprezentantul USR (probabil pentru că nu au găsit un algoritm plauzibil să ne scoată și pe noi)”, transmite Drulă.
  • „Atenție! Această modificare este făcută azi, în ultimul moment, chiar față de textul OUG pus în transparență acum câteva zile. Seara ca hoții. Democrație a la PCR = Partidul Comasat Român PSD-PNL”, mai acuză președintele USR.

PMP este un partid politic ce la ultimele alegeri europarlamentare din mai 2019 au obținut mandate de europarlamentari, dar care la alegerile parlamentare (naționale) din 2020 a obținut un scor ce nu i-a permis intrarea în Parlamentul actual.

Ce spune OUG-ul lui Ciolacu: Prima regulă de completare a reprezentanților din secția de votare este apartenența la actualul Parlament

OUG-ul adoptat de Guvernul Ciolacu privind reprezentarea din secțiile de votare arată că într-o primă formulă de completare a locurilor sunt luate în calcul doar formațiunile care sunt reprezentate în actualul Parlament. Abia în a doua etapă sunt luate în calcul partidele ce chiar au obținut mandate la ultimele alegeri europarlamentare. Cum arată articolul din OUG mai exact:

  • „(14) La alegerile din 9 iunie 2024, cu excepția biroului electoral pentru secțiile de votare din străinătate și a birourilor electorale ale secțiilor de votare din străinătate, completarea birourilor electorale se face, în prima etapă, cu reprezentanți ai partidelor politice parlamentare şi ai organizațiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale care au avut grup parlamentar propriu în cel puțin una dintre Camerele Parlamentului la data constituirii acestuia ca urmare a alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților din anul 2020, în ordinea descrescătoare a numărului de mandate de parlamentar obținute, precum și cu reprezentantul grupului organizațiilor cetățenilor aparținând minorităților naționale reprezentate în Camera Deputaților.
  • În a doua etapă, completarea birourilor electorale se face cu câte un reprezentant al partidelor politice și organizațiilor cetățenilor aparținând minorităților naționale cărora le-au fost repartizate mandate la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2019, altele decât cele cărora li s-a alocat reprezentant în prima etapă, în ordinea descrescătoare a numărului de mandate obținute. În caz de egalitate a numărului de mandate, departajarea se face prin tragere la sorți.
  • În a treia etapă, dacă au rămas locuri libere, completarea birourilor electorale se face cu reprezentanți ai partidelor politice, alianțelor politice sau electorale, formațiunilor politice și ai organizațiilor cetățenilor aparținând minorităților naționale neparlamentare în ordinea descrescătoare a numărului de candidaturi depuse în circumscripția respectivă, altele decât cele cărora li s-au alocat reprezentanți în primele două etape.”

În varianta inițială a textului de OUG, varianta pusă în consultare, prima etapă de stabilire a reprezentanților din secțiile de votare lua în calcul doar calitatea partidelor de a fi câștigat mandate la ultimele alegeri europarlamentare, nu cea de partid parlamentar (național).

Guvernul condus de Marcel Ciolacu a avut o ședință vineri după-amiază, singurul punct de pe ordinea de zi fiind o ordonanță privind comasarea alegerilor europarlamentare și locale ce vor avea loc în luna iunie.

O modificare adoptată vineri este cea prin care se scurtează prin ordonanță de urgență perioada de transferuri politice între partide. Dacă în varianta inițială a proiectului de act normativ aleșii locali ar fi putut trece la alt partid și după alegerile din 9 iunie, într-o modificare de ultimă oră acest lucru nu mai e posibil.

Cum ar urma să se desfășoare alegerile europarlamentare și cele locale

Desfăşurarea la aceeaşi dată – 9 iunie – a alegerilor europarlamentare și a alegerilor locale „are numeroase beneficii şi poate motiva cetăţenii să se prezinte la urne asigurând o reprezentativitate mai mare a membrilor din România în Parlamentul European, consolidând poziţia României în Uniunea Europeană”, este argumentul adus de Guvern pentru decizia de comasare a celor două scrutine. Un alt motiv invocat este cel al reducerii cheltuielilor și a perioadei electorale.

PSD și PNL au convenit în 21 februarie comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale și candidaturi comune la alegerile pentru Parlamentul European. În calculele PSD și PNL, alegerile prezidențiale ar urma să fie devansate și să se desfășoare în septembrie.

Miercuri, Ministerul Afacerilor Interne a publicat în transparenţă decizională ordonanţa de urgenţă care prevede comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale, în 9 iunie.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro