Sari direct la conținut

ASE București confirmă plagiatul primarului din Alba-Iulia. Gabriel Pleșa a copiat 40% din teza de doctorat

HotNews.ro
Gabriel Pleșa, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Gabriel Pleșa, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comisia de Etică Universitară din cadrul Academiei de Studii Economice (ASE) Bucureşti confirmă acuzația de plagiat în cazul tezei de doctorat a primarului municipiului Alba Iulia, Gabriel Codru Pleşa, informează abnews.ro, care a publicat decizia comisiei. Sesizarea către ASE a fost depusă de către jurnalistul Alexandru Cristorian, în luna aprilie a acestui an.

Gabriel Pleșa o obținut doctoratul în 2006 cu o teză intitulată „Utilizarea raţională a forţei de muncă în judeţul Alba”. Vineri, Comisia de Etică Universitară a decis că aproximativ 40% din lucrare este copiată din trei surse necitate: o lucrare a unui profesor de la Universitatea Babeş Bolyai, teza de doctorat a altei persoane și un document oficial al Guvernului.

„Fără să fi fost reevaluat fondul ştiinţific al tezei, se constată, în unanimitate, frauda în ştiinţă respectiv plagiatul în cadrul tezei de doctorat a dlui Pleşa Gabriel Codru, prin însuşirea de către acesta şi prezentarea drept creaţie personală a unui număr de aproximativ 97 de pagini de texte aparţinând altor persoane, din cele 240 de pagini ale acesteia (excluzând cuprinsul şi bibliografia) reprezentând o proporţie de 40,4% de preluări de pagini, cuvânt cu cuvânt, aparţinându-le doar surselor (autorilor) menţionate în sesizare, fără ca domnul Pleşa să fi citat în text, aceste surse (şi, mai mult, fără ca aceste surse să fie indicate în lista bibliografică de la sfârşitul lucrării)”, se arată în hotărârea comisiei.

Alexandru Cristorian a reclamat că Gabriel Pleşa a plagiat, în lucrarea sa de doctorat datată din 2006, dintr-o lucrare de doctorat realizată în anul 2004, dintr-un studiu realizat de un profesor de la Universitatea Babeş Bolyai, din „Strategia naţională pentru ocuparea forţei de muncă” realizată de Guvernul României în anul 2004 şi de pe website-ul Agenţiei de Dezvoltare Regională Centru, transmite News.ro.

Conform documentelor emise de ASE, în 10 mai comisia care a analizat reclamaţia privind plagiatul l-a convocat pe Gabriel Pleşa , în data de 10 mai, la o audiere pentru a-şi exprima un punct de vedere cu privire la acuzaţiile de plagiat, iar edilul a cerut acordarea „termenului legal de răspuns de 30 de zile de la data comunicării sesizării pentru a verifica toate acuzele şi a le răspunde cu temei”.

Comisia i-a răspuns edilului că s-a adresat persoanei fizice Gabriel Pleşa şi nu unei autorităţi publice, membrii acesteia subliniind că asigurarea celor 30 de zile nu are aplicabilitate. Totodată, comisia l-a convocat din nou pe Gabriel Pleşa, înştiinţându-l că poate participa la o discuţie cu membrii acesteia inclusiv pe platforma ZOOM, darrşi după o a treia convocare acesta nu s-a prezentat la discuţii pe tema acuzaţiilor de plagiat.

News.ro a încercat, sâmbătă, în repetate rânduri să ia legătura cu Gabriel Pleşa, solicitându-i un punct de vedere cu privire la această situaţie Edilul nu a răspuns până la ora transmiterii acestei ştiri.

În anul 2020, Gabriel Pleşa a fost ales primar al municipiului Alba Iulia sub sigla USR, iar anul acesta candidează din partea PNL, partid din care a făcut parte şi înainte de a deveni primar.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro