Sari direct la conținut

Acuzațiile de fraudă la vot: Toni Greblă anunță că numărarea și centralizarea voturilor se va încheia miercuri / Șeful AEP dă vina pe primari: „Este sarcina lor să ia toate măsurile”

HotNews.ro
Toni Greblă, președintele Autorității Electorale Permanente, Foto: Inquam Photos / George Călin
Toni Greblă, președintele Autorității Electorale Permanente, Foto: Inquam Photos / George Călin

Președintele Autorității Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă, a dat vina pe primari pentru scandalul de la unele birouri electorale din țară, unde oamenii au stat la cozi zeci de ore pentru a depune sacii cu buletinele de vot și procesele verbale, și a declarat că este convins că miercuri va fi finalizat procesul de numărare și verificare a voturilor în toate județele și în sectoarele din București, relatează Euronews și TVR Info.

El a făcut o comparație cu situația la alegerile precedente și a subliniat că acum nu sunt întârzieri.

„Este pentru prima oară în istoria post-decembristă când toate secțiile de votare au fost pregătite pentru vot”, a susținut șeful AEP.

„Noi o să terminăm în această zi, și este miercuri, așa că numărarea și centralizarea voturilor nu este deloc în întârziere”, a spus Toni Grebla, la TVR Info.

În ceea ce privește solicitarea lui Clotilde Armand, candidata USR, pentru renumărarea voturilor la alegerile din Sectorul 1, Toni Greblă a spus că nu comentează solicitarea.

„Există în lege prevederea potrivit căreia dacă o persoană dovedește că există suspiciuni cu privire la erori materiale sau că există neconcordanțe în ceea ce privește procesele verbale înregistrate pot să se adreseze Biroului electoral superior ierarhic care va analiza cererile și care poate să decidă fie admiterea, fie respingerea solicitării. (…) Nu comentez ceea ce spun în campanie și după campanie competitorii politici, după ce va fi publicat rezultatul definitiv al alegerilor, evident că voi fi și eu nevoit să reacționez și să uzez de toate prevederile legale în vigoare”, a afirmat președintele AEP.

Greblă: „ Este sarcina primarilor localităților să ia toate măsurile”

„Alegerile s-au desfășurat în cele mai bune condiții. Problemele au început în momentul în care cei de la secțiile de votare au plecat spre birourile ierarhic superioare să depună materialele și să fie verificate procesele verbale, documentele”, a precizat Toni Greblă, la Euronews România.

„Din acel moment, atribuțiile AEP încetează. Este sarcina primarilor localităților să ia toate măsurile pentru a asigura transportul sub pază a acestor materiale la birourile de circumscripție județeană”, a mai spus el.

„Nu intru în polemică”

În ceea ce privește plângerile penale împotriva lui, șeful AEP a reacționat: „Nu intru în polemică și nu dau niciun răspuns la alegațiile care sunt făcute de competitorii care au participat la aceste alegeri. AEP și eu personal rămânem total echidistanți și neutri față de competitorii politici. Noi avem obligația să organizăm alegerile pe competența noastră. După părerea mea, AEP și-a făcut datoria”.

Acuzațiile USR

Liderul USR, Cătălin Drulă, a solicitat demiterea imediată a lui Toni Greblă, acuzând că la alegerile de duminică s-ar fi comis „cele mai mari fraude electorale” din istoria recentă a României.

„Cer demiterea imediată a lui Toni Greblă: frauda electorală nu trebuie tolerată! Toni Greblă, marioneta PSD-PNL la AEP, trebuie să plece imediat. Sub conducerea sa, vedem cum sunt în plină desfăşurare cele mai mari fraude electorale din istoria recentă. Este clar că Greblă a fost încă de la început doar unealta cu care Ciolacu şi Ciucă au vrut să controleze alegerile cu orice preţ. Ce se întâmplă la sectoarele 1 şi 2 este bezna democraţiei. Refuzul mafiei PSD-PNL de a renumăra voturile, în ciuda tuturor dovezilor clare de fraudă, arată că sunt dispuşi să închidă inclusiv democraţia”, a scris Drulă, pe Facebook.

El a mai susţinut că USR nu va permite ca voturile „să fie manipulate şi furate de un sistem corupt construit” de liderii PSD şi PNL.

„Sute de voturi furate, procese verbale falsificate şi un sistem electoral în derivă – toate acestea se întâmplă sub ochii lui Toni Greblă, care trebuie să îşi dea demisia. PSD – PNL şi complicele lor, Toni Greblă, distrug democraţia din România. Ne vom apăra voturile cu toate mijloacele. Nu vom permite ca voturile noastre să fie manipulate şi furate de un sistem corupt construit de Ciolacu şi Ciucă. Greblă şi cei care l-au pus acolo trebuie să plătească pentru această fraudă în desfăşurare şi distrugerea încrederii oamenilor în alegeri”, a mai afirmat Cătălin Drulă.

Primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, a anunţat miercuri că va depune plângere penală împotriva reprezentantului PSD din Biroul electoral de sector, pe care îl acuză că instigă la fraudă electorală.

Candidatul Alianței Dreapta Unită spune că există suspiciuni documentate că au fost fraudate peste 2.000 de voturi. În fața Biroului Electoral de Sector a avut loc un protest USR pentru susținerea lui Mihaiu, la care au participat și primarii Elena Lasconi și Lucian Viziteu.

Ulterior, Radu Mihaiu a anunțat că Biroul Electoral Municipal a luat decizia renumărării voturilor la secţia 352.

„Ştim că s-a luat decizia (de către Biroul Electoral Municipal, n.r.). Nu a fost formulată încă hotărârea şi nici motivarea. Aşteptăm să fie formulată şi să fie transmisă către Biroul Electoral de Sector”, a spus Mihaiu, pentru Agerpres.

Anterior, în cadrul unei conferinţe de presă, Radu Mihaiu solicitase renumărarea voturilor în peste 30 de secţii de votare. „Cer Biroului Electoral de Sector, Biroului Electoral Municipal, Biroului Electoral Central şi decidenţilor politici să respecte votul cetăţenilor Sectorului 2. Avem suspiciuni documentate de fraudă pentru peste 2.000 de voturi. 2.000 de voturi care fac diferenţa. Din punctul meu de vedere, aceste alegeri trebuie să fie validate după ce toate aceste suspiciuni sunt verificate. Avem o secţie (numărul 352, n.r.) în care s-au inversat rezultatele. Avem 504 voturi dispărute. Avem 1.345 de buletine dispărute din secţii. Asta din datele oficiale de pe site-ul AEP. Cer PNL să se disocieze de această tentativă de fraudare a alegerilor. Cer să voteze în Biroul Electoral de Sector şi al Municipiului pentru renumărările cerute”, a spus Radu Mihaiu.

El a făcut referire şi la cazul secţiei de votare nr. 352, unde cele 333 de voturi pe care pe care le-a obţinut au fost inversate, în procesul verbal, cu cele ale unei contracandidate. Cei din secţia de vot au recunoscut greşeala şi au cerut corectarea ei, a spus primarul.

„Oamenii din secţia de votare au spus: «am transcris greşit», iar cei din Biroul Electoral de Sector refuză să ia măsurile normale de a renumăra, pentru a vedea care este realitatea. În plus, în Biroul Electoral de Sector au apărut peste noapte două voturi nule, care nu existau înainte şi pe care nu le recunosc cei din secţia de votare. Aşa ceva este inadmisibil şi cer tuturor forţelor politice să respecte votul oamenilor şi să voteze în birourile electorale pentru renumărarea transparentă a voturilor”, a mai afirmat edilul USR.

Și primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a continuat miercuri să acuze fraude în multe secții de votare, spunând că au dispărut 1.000 voturi și că depune plângeri penale. Armand și Mihaiu sunt la câteva sute de voturi în spatele contracandidaților săi de la PSD-PNL, George Tuță și Rareș Hopincă.

Reacția liderului PSD

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a susținut, miercuri, că „la sectoarele 1 şi 2 sunt două persoane care, alături de mii de alte persoane, au pierdut alegerile şi care stau la televizor şi se plâng”, el referindu-se la primarii Clotilde Armand şi Radu Mihaiu, după ce aceștia au acuzat fraude la vot și au cerut renumărarea voturilor.

„Două persoane care, alături de mii de alte persoane, au pierdut alegerile. Care stau la televizor, se plâng. Am înţeles că preşedintele AEP consideră că, după această experienţă, trebuie să modifice ceva, trebuie să vină cu acele propuneri de modificare. Nu am expertiza domnului Toni Greblă în domeniu, dar categoric că voi fi atent la ceea ce va propune. Sectorul 1 a avut un spaţiu total inadecvat, neavând elemente, doar mi s-a povestit, ce spaţiu a fost pus la dispoziţie, a fost pus intenţionat, pentru a nu face faţă unei asemenea provocări cum sunt alegerile de la sectorul 1. Este atributul primarului de sector”, a spus Ciolacu, întrebat despre situaţia de la sectoarele 1 şi 2.

Citiți și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro