Sari direct la conținut

Victoriosii alegerilor parlamentare uninominale. Cateva confuzii

Inventarul stricaciunilor politice

Localele s-au incheiat, subiectul politic fierbinte al acestor zile sunt alegerile parlamentare. Se analizeaza ce impact are noul sistem electoral asupra acestora, si ce rezultat se presupune ca vor avea. Constat ca o buna parte din aceste analize fac cateva confuzii foarte grave, scrie Doc pe blogul lui.

Sa luam, ca exemplu, analiza semnata de Pavel Lucescu in Cotidianul, sa vedem pe rand care sunt problemele.

Sistemul de vot pentru alegerile parlamentare este considerat uninominal. Dl Lucescu face un numar de deductii, destul de solide, folosindu-se de statisticile alegerilor pentru sefii CJ si primari, pentru a estima rezultatul alegerilor parlamentare. E un rationament care se bazeaza implicit pe o ipoteza eronata: primarii si sefii de CJ sunt alesi uninominal, parlamentarii, in schimb, nu.

Pentru alegerile parlamentare avem un sistem care are trasaturi comune cu unul uninominal, iar o parte din parlamentari se poate spune ca vor fi alesi astfel. Dar, per total, noul sistem de vot nu este unul uninominal.

Exista un aspect esential in care sistemul nostru este diferit fata de unul uninominal: sistemul nou introdus este, la fel ca si pana acum, proportional. Procentul de mandate al unui partid este identic cu procentul de voturi valabile primite in total, la nivel national, de candidatii sai.

Citeste restul articolului si comenteaza pe Inventarul stricaciunilor politice.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro