Sari direct la conținut

Remaniere acum sau peste sase luni? Valeriu Stoica: Va fi greu de explicat de ce un guvern trebuie remaniat acum. Surse PDL: Va fi remaniere din cauza votului strans si vor cadea capete mari

Vicepresedintele PDL, Valeriu Stoica, a declarat pentru HotNews.ro ca Guvernul Boc trebuie lasat sa aplice masurile de reforma si evaluat peste sase luni. „Va fi greu de explicat de ce un guvern, care a trecut de o motiune de cenzura, de votul Parlamentului trebuie remaniat acum. Din punctul meu de vedere, Guvernul trebuie lasat sa aplice masurile de reforma si evaluat peste sase luni”, a spus Stoica. Pe de alta parte, potrivit altor surse apropiate de PDL, o eventuala remaniere ar putea fi luata in calcul in cursul acestei saptamani sau saptamana viitoare. „Va fi remaniere, votul strans din Parlament ii creaza o problema Guvernului Boc. Vor cadea capete mari”, au declarat surse PDL.

  • Stoica: PNL s-a comportat ca un partid antireforma, ca un partid care a negat in mod consecvent principiile dreptei, si in felul acesta practic a iesit din familia politica a dreptei.

O eventuala remaniere ar putea fi discutata in aceasta saptamana sau saptamana viitoare, iar ca varianta de lucru este luata in calcul si restructurarea Guvernului, deci comasarea unor ministere, au declarat pentru HotNews.ro surse PDL. „Faptul ca Guvernul Boc a strans in Parlment mai putine voturi impotriva motiunii opozitiei decat voturile pentru stranse de PSD si PNL ii creaza o problema de legitimitate. Chiar daca a scapat la limita, din cauza ca opozitia, chiar daca a avut mai multe voturi, n-au fost suficiente, Guvernul Boc arata ca si-a pierdut de fapt sustinerea in Parlament”, au declarat pentru HotNews.ro surse PDL.

La inceputul saptamanii, Vasile Blaga nega ca in partid s-ar discuta despre remaniere. „Nu s-a discutat remanierea in PDL. A fost o parere a domnului Negoita ca poate ar trebui sa fie opt ministere. Sigur ca e un punct de vedere. Si eu cred ca ar trebui sa fie un singur Bucuresti, fara primarii de sector” a spus Blaga, in cadrul unei conferinte de presa de luni, citat de Mediafax. Vicepresedintele PDL, Liviu Negoita, a lansat ideea unui „guvern mai suplu”, cerand in cadrul Colegiului Director al partidului trasarea unui executiv compus din maximum opt ministere.

Presedintele UDMR, Marko Bela, declara, joi, ca propunerea de reducere a numarului de ministere vizeaza o masura „de suprafata”, el adaugand ca Uniunea urmareste „o reorganizare mult mai radicala”.

PDL pregateste reducerea Cabinetului Boc, nu doar prin renuntarea la agentiile de stat, ci si prin comasarea ministerelor, cinci portofolii urmand sa fie atribuite democrat-liberalilor, doua ministere udemeristilor si unul progresistilor lui Gabriel Oprea, nota, saptamana trecuta, ziarul „Gandul”. Potrivit publicatiei, problema remanierii ar putea fi transata in primele doua saptamani dupa motiunea de cenzura a opozitiei.

  • Valeriu Stoica, pentru HotNews.ro: „Respingerea motiunii initiata de PSD are multe semnificatii. Dincolo de faptul ca Guvernul Boc isi poate continua activitatea, exista o semnificatie mai putin vizibila. Dezbaterile si votul privind motiunea PSD demonstreaza ca in momentul de fata in Romania, pe scena politica, exista o delimitare foarte clara intre stanga si dreapta. Cu toate erorile pe care le-a facut, PDL si-a asumat, odata cu solutiile pe care le-a propus, o pozitie clar de dreapta. Solutiile acestea poti fi discutabile, un singur lucru nu se poate discuta: ele sunt elaborate de pe o pozitie de dreapta. In schimb, PNL a preferat sa se situeze alaturi de PSD si, in felul acesta, nu mai exista nici un echivoc ca PNL a devenit un partid de stanga. S-a spulberat mitul care pana acum era acreditat de PNL ca ar fi partid de dreapta si ar fi partid reformist. In realitate, odata cu evolutiile din ultimele saptamani si odata cu dezbaterea si votul motiunii PSD, PNL a devenit un partid de stanga. El nu numai ca este in mare masura responsabil de dificultatile economice acutale determinate de politicile pe care le-a aplicat in economie cand era la guvernare, dar de atunci incoace PNL s-a comportat ca un partid antireforma, ca un partid care a negat in mod consecvent principiile dreptei, si in felul acesta practic a iesit din familia politica a dreptei. De aici inainte, cine va mai sustine ca PNL este un partid de dreapta, va fi partas la o imensa frauda ideologica.” 

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro