Sari direct la conținut

Ce spune liberalul Dinu Zamfirescu, fost detinut politic, rascumparat de la Securitate cu 6.000 de dolari, despre alianta cu PC si Dan Voiculescu

HotNews.ro
Dinu Zamfirescu, Foto: Agerpres
Dinu Zamfirescu, Foto: Agerpres

Alianta cu PC este un compromis care trebuie facut. Pentru a salva tara de la dezastru, te faci frate si cu dracul„, e de parere liberalul Dinu Zamfirescu, presedintele Senatului de onoare al PNL, unul dintre cei care au facut puscarie politica sub comunism. „Privesc alianta PNL cu PC in mod pozitiv. Stiu, am facut puscarie, m-am batut si cu Iliescu si cu Ceausescu, insa, personal, pe mine nu ma deranjeaza aceasta alianta. Ideologic vorbind, nu vad ce ne-ar desparti pe mine si pe Dan Voiculescu. Ma refer la chestiuni de ideologie pura. In ceea ce priveste trecutul… Trecutul si-l asuma fiecare. Ce sa mai vorbim de trecut… (…) Ma simt confortabil cu aceasta situatie pentru ca nu exista alta solutie, singur fiecare nu poate ajunge la atingerea scopului de a inlatura actualul regim„, a declarat Dinu Zamfirescu, intr-un interviu pentru HotNews.ro.

Intr-un interviu pentru HotNews.ro, Dinu Zamfirescu, presedintele Senatului de onoare al PNL, unul dintre cei care au facut puscarie politica sub comunism, a vorbit despre alianta PNL cu PC si Dan Voiculescu:

  • Privesc alianta PNL cu PC in mod pozitiv. Ma fac ecoul opinii publice generale romanesti care pana acum acuza opozitia ca este divizata. Ei, acuma cand incepe sa se uneasca, eu consider ca este un lucru pozitiv. Desi sunt unele voci care spun ca datorita lui Voiculescu e o chestiune de principii sau neprincipii care nu este in regula. Eu zic, dimpotriva, este normal ca opozitia sa se uneasca.
  • Scopul principal este rasturnarea actualei puteri care a dus la dezastru in Romania. Ca sa obtinem acest scop trebuie sa folosim mai multe mijloace, unul dintre mijloace este o unitate la nivelul opozitiei, o unitate in diversitate, bineinteles, pentru ca sunt o serie de opinii diferite. O unitate care sa ajunga la o intelegere asupra unui program de redresare a Romaniei care a ajuns intr-un stadiu dezastruos, datorita actualului regim si a lui Traian Basescu. Este un prim pas. Va trebui facut si pasul urmator, si anume, o alianta cu PSD-ul.
  • Am intrat in legatura cu PC acum multi ani, eu personal. Faceam parte din fundatia „Horia Rusu” unde am initiat o prima discutie intre toate factiunile care au sau aveau o oarecare componenta liberala. Au fost si ei invitati cu aceasta ocazie. Este un partid de centru-dreapta, sau de dreapta, pentru ca si PNL este un partid de dreapta. Exista dreapta si stanga, social-democratii sunt stanga, liberalii sunt dreapta. PDL nu e nimic, pentru ei nu au niciun fel de doctrina. E o grupare de oameni care sunt adunati pentru interese personale si care sunt fermecati de presedintele Basescu.
  • Eu cred ca se exagereaza treaba asta cu Securitatea. In toate partidele figureaza o serie intreaga de oameni care au colaborat cu partidul comunist, si la liberali, si la PSD, si la PDL, nemaivorbind de presedintele Basescu. Asa ca haideti sa nu mai facem pe fecioara Maria. Pentru a salva tara de la dezastru in care se gaseste, te faci frate si cu dracul doar sa treci puntea.
  • In toate partidele sunt fosti colaboratori ai securitatii, chiar si in PNL. In politica faci si compromisuri. Ca sa ajungi sa atingi anumite scopuri care sunt mai importante trebuie sa faci si niste compromisuri, asa a facut si Bratianu. In alianta asta ma simt confortabil, nu vad de ce nu m-as simti altfel. Mai ales ca fiecare isi vede de treaba lui in partidul lui. Va fi un program elaborat impreuna, asta este menirea acestei aliante.
  • Personal, pe mine nu ma deranjeaza. Stiu, am facut puscarie, m-am batut si cu Iliescu si cu Ceausescu. Iliescu a evoluat totusi intr-un sens pozitiv, asta nu inseamna ca trebuie sa fie iertat ca a tinut Romania in loc timp de 10 ani. Pe urma a evoluat. PNL nu poate singur sa inlature actualul regim. Asta trebuie sa fie scopul suprem pentru opozitie.
  • Nu trebuie acum sa facem pe mironositele, ca s-ar putea pe urma sa ne intrebe lumea „dar la voi la liberali, cum stati?” si nu vreau sa dau nume. Sau la altii. Nu ma refer la actuala putere care e plina de asa ceva.
  • In politica faci si compromisuri, altfel nu poti sa te mentii. Este un compromis care trebuie facut, pentru ca altfel, fiecare partid singur nu poate realiza nimic. Trebuie facuta o alianta si cu PSD si poate si ungurii.
  • Sigur, nu-mi convin multi, evident nici acest domn (n.r. Dan Voiculescu) de care se tot face referire. Dar deocamdata omul merge pe o linie constructiva si stie ce inseamna capitalism, nu-l mimeaza cum o face Basescu.
  • Ideologic vorbind, nu vad ce ne-ar desparti. Ma refer la chestiuni de ideologie pura. In ceea ce priveste trecutul… Trecutul si-l asuma fiecare. Ce sa mai vorbim de trecut…
  • Ma simt confortabil si fata de PC si fata de Dan Voiculescu pentru ca nu exista alta solutie, singur fiecare nu poate ajunge la atingerea scopului de a inlatura actualul regim. Si ca sa rastorni actualul regim, trebuie sa folosesti anumite tactici, niste modalitati, ori alta modalitate, deocamdata nu exista. Nici mie nu-mi convine o eventuala alianta cu PSD-ul, o formatiune care provine din fostul partid comunist.

Dinu Zamfirescu, presedintele Senatului de onoare al PNL, unul dintre cei care au facut puscarie politica sub comunism. Intr-un interviu publicat la finalul anului trecut in Romania Libera, Dinu Zamfirescu povesteste cum a fost arestat politic de cinci ori si a stat in inchisoare „vreo doi ani si ceva cu totul”. A reusit sa fuga din tara in 1975, dupa ce a fost cumparat de la Securitate de catre familie cu 6.000 de dolari.

Ce spun antisecuristii din PNL despre alianta cu Partidul Conservator si Dan Voiculescu. Marius Oprea: Anus contra naturii

Contactat de HotNews.ro in cursul zilei de luni, Marius Oprea, membru marcant in PNL si una dintre vocile liberale care au militat impotriva colaboratorilor cu fosta Securitate, a declarat caPlastic vorbind, e o operatie (n.r. alianta cu PC) pe care nu o vad necesara. Adica, nu cred ca PNL-ul era chiar atat de bolnav incat sa faca un fel de anus contra naturii, pentru ca aceasta alianta cam asa arata. (…) In mod tacit, se pare ca PNL a renuntat la ceea ce se stabilise cu ceva vreme in urma in BPC, ca fostilor informatori li se retrage sprijinul politic. Renuntandu-se la aceasta in interiorul partidului a permis si realizarea acestei aliante.”

Inaintea semnarii aliantei, in cartea „Repere intelectuale ale dreptei romanesti” semnata de Cristian Patrasconiu, istoricul Neagu Djuvara, membru in senatul PNL, a declarat ca PC-ul „este conservator al privilegiilor fostului regim comunist (…) E scandalos ca omul asta (n.r. Dan Voiculescu) sa poata sa fie mediatizat, sa fie primit, sa fie considerat un mare om politic”.

De cealalta parte, mai multi liberali contactati de HotNews.ro au declarat ca saluta alianta cu PC si ca sunt doua partide compatibile din punct de vedere doctrinar si ideologic.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro