Serviciile, in slujba lui Dascalu
Afacerea Iulius Group este controlata de fostul securist, Gheorghe Atudoroaie, arestat la Timisoara pentru implicare in represiunile din decembrie 1989. Mana dreapta a lui Iulian Dascalu este Gheorghe Atudoroaie, director zonal Transilvania-Banat al Iulius Group.
Inainte de a juca pe terenul lui Dascalu, Atudoroaie a fost loctiitor al sefului Securitatii din Timisoara. Arestat alaturi de alti securisti in 1990, locotenent-colonelul Atudoroaie a fost achitat in 1991.
Dupa iesirea din inchisoare, a fost reincadrat de catre Virgil Magureanu pe functia de sef al SRI Iasi, ca specialist in razboiul din Transnistria.
Ca urmare a reusitei iliescene de a indeparta clasa politica din Basarabia de ideea unirii cu Romania, Atudoroaie este promovat in 1992 in inalta functie de sef al Unitatii de Protectie a Cadrelor din SRI – la nivel national, cunoscuta sub denumirea conspirativa de Diviziunea E.
Desi moldoveanul Atudoroaie, nascut in comuna Rachiti, judetul Botosani, nu era un cunoscator al limbii maghiare, a fost promovat dupa infiintarea centrelor zonale de lupta anti-iredentista in functia de sef al granitei de Vest si supervizor informativ al traficului cu motorina pe relatia cu Iugoslavia, calitate in care devine un apropiat al lui Nicolae Vacaroiu si Ioan Talpes. La scurt timp, in urma scandalului mediatic provocat de revolutionarii timisoreni, Atudoroaie este trecut in rezerva in 1997, odata cu indepartarea de catre regimul Constantinescu a directorului SRI, Virgil Magureanu.
Dupa revenirea la putere a tandemului Iliescu-Talpes in ianuarie 2001, consilierul pe servicii secrete Atudoroaie este din nou in carti, fiind avansat la gradul de general in anul 2004.
Fostul securist, Gheorghe Atudoroaie, arestat la Timisoara pentru implicare in represiunile din decembrie 1989, este mana dreapta a lui Iulian Dascalu. Atudoroaie detine in prezent functia de director zonal Transilvania-Banat al Iulius Group.
Exista toate premisele ca, odata cu demararea lucrarilor la mall-ul din Cluj, Atudoroaie sa „activeze’‘ si in aceasta zona. Inainte de a juca pe terenul lui Dascalu, Atudoroaie a fost loctiitor al sefului Securitatii din Timisoara.
Arestat alaturi de alti securisti in 1990, locotenent-colonelul Atudoroaie a fost achitat in 1991. Atudoroaie a fost promovat in 1992 in inalta functie de sef al Unitatii de Protectie a Cadrelor din SRI – la nivel national, cunoscuta sub denumirea conspirativa de Diviziunea E, de catre Virgil Magureanu, sef al SRI.
Desi moldoveanul Atudoroaie, nascut in comuna Rachiti, judetul Botosani, nu era un cunoscator al limbii maghiare, a fost promovat dupa infiintarea centrelor zonale de lupta anti-iredentista in functia de sef al granitei de Vest si supervizor informativ al traficului cu motorina pe relatia cu Iugoslavia, calitate in care devine un apropiat al lui Nicolae Vacaroiu si Ioan Talpes. La scurt timp, in urma scandalului mediatic provocat de revolutionarii timisoreni, Atudoroaie este trecut in rezerva in 1997, odata cu indepartarea de catre regimul Constantinescu a directorului SRI, Virgil Magureanu.
Dupa revenirea la putere a tandemului Iliescu-Talpes in ianuarie 2001, consilierul pe servicii secrete Atudoroaie este din nou in carti, fiind avansat la gradul de general in anul 2004. Dupa trecerea in rezerva, mai exact din 98, Atudoroaie si-a pus toate serviciile in slujba lui Dascalu.
Infiintat in 1991, Iulius Group, patronat de tanarul Iulian Dascalu, a reusit sa obtina asocierea cu doua primarii, a Iasiului si a Timisoarei pentru construirea unor gigantice mall-uri. Ambele contracte de asociere cu autoritatile locale mentionate au adus mari beneficii lui Dascalu.
In schimb, nu se poate spune acelasi lucru in cazul bugetelor locale ale Iasiului si Timisoarei.
Recenta afacere Iulius Group Iasi prin care primaria, condusa de pesedistul Gheorghe Nichita a acordat societatii patronate de Dascalu 12 hectare de teren situat in buricul targului pentru construirea unui complex de locuinte si spatii comerciale a starnit discutii aprinse in mediul de afaceri, precum si in comunitatea locala ieseana.
‘‘Proiectul Palas a fost prezentat iesenilor drept unul de utilitate publica, dar, de fapt, este o uriasa afacere imobiliara, pe un teren de 12 hectare primit practic gratis de la Primarie’‘, a subliniat, in cadrul unei conferinte de presa, Zaharia Schrotter, om de afaceri.
Acesta a atacat, in primul rand, modul de asociere intre Primaria Iasi si grupul de firme Iulius, apartinand lui Iulian Dascalu, ca avand un ‘‘caracter veros’‘. ‘‘Primaria a optat pentru asocierea in participatiune, desi ar fi putut opta pentru alte forme de asociere, cu beneficii reale pentru bugetul local’‘, a aratat Schrotter.
Cotele de profit vor fi impartite in modul urmator: 90% la Iulius Group si 10% Primarie. Aceasta pentru un teren de 12 hectare in centrul orasului.
‘‘Evaluarea terenului pune la randul sau probleme: a fost realizata de un tehnician septuagenar, neacreditat de Corpul Expertilor Tehnici si care a fixat valoarea terenului la 50 euro mp, in conditiile in care nici un investitor nu gaseste teren in zona la mai putin de 300-400 euro mp. Calculati diferenta si prejudiciul adus Consiliului Local.
Vom face o plangere penala impotriva lui si sper sa nu faca vreun atac de cord, data fiind varsta inaintata pe care o are’‘, a declarat, la randul sau, Sorin Ionescu, om de afaceri din Iasi. Acesta a precizat ca modul in care a fost intocmit contractul prejudiciaza intreaga comunitate de afaceri.
‘‘Ce sanse avem noi, ceilalti developeri, pe o piata concurentiala, in conditiile in care Iulius Group construieste fara sa plateasca terenul si avand utilitatile asigurate?’‘, a argumentat Ionescu.
Patronul de la ‘‘Instalatii Group’‘ a mai aratat ca proiectul, prezentat initial ca fiind unul de utilitate publica, a fost ‘‘deturnat’‘ ulterior si transformat intr-o afacere cu locuinte.
Afacerile Iulius Group la Iasi au starnit mai multe controverse, intrucat autoritatile locale s-au aratat intotdeauna favorabile proiectelor derulate de Dascalu, chiar daca, de cele mai multe ori, acestea aduceau deservicii comunitatii.
Un episod similar s-a petrecut si la Timisoara, unde Iulius Group a construit un al doilea mall, de patru ori mai mare decat cel din Iasi.
Daca la Iasi, Dascalu a construit mall-ul pe terenul unde se afla cantina a 20.000 de studenti din Campusul Tudor Vladimirescu, la Timisoara afacerea a fost ‘‘nasita’‘ de Gheorghe Atudoroaie pe un teren la fel de controversat.
Spatiul a apartinut Societatii Nationale de Radiocomunicatii SA si a intrat in proprietatea lui Dascalu in urma unui contract de inchiriere, urmat de unul de vanzare-cumparare din 2001 potrivit caruia pentru 121.195 mp, au fost platite 3.029.875 USD.
Cazul a starnit un scandal in mass-media timisoreana si a fost dezvaluit faptul ca un metru patrat de teren in ‘‘Zona Antenelor’‘ –terenul cumparat de Dascalu – este de 100-150 USD. Un simplu calcul arata ca terenul a fost vandut cu cel putin 5-6 ori sub valoarea reala.
Printr-un act aditional al contractului de vanzare-cumparare, SN Radiocomunicatii SA vinde SC Iulius Group SRL o alta suprafata de 1,1 ha, la un pret de 254.000 USD. Primaria Timisoara avea nevoie de acelasi teren pentru realizarea unui inel de centura a municipiului. Astfel, prin Hotararea nr. 356, la data de 10 decembrie 2002, CL Timisoara decide sa achizitioneze suprafata de un hectar de teren, aflat in proprietatea SC Iulius Group SRL si sa plateasca firmei private 70 USD/mp. Suma platita de primarie depaseste un milion de dolari.
Potrivit presei timisorene, o alta favoare din partea municipalitatii timisorene a fost promisiunea protejarii afacerii lui Dascalu prin neacordarea de autorizatii de construire nici unui centru comercial pe o raza de 3 km din jurul Iulius Mall.
Dupa succesele inregistrate la Iasi si Timisoara – localitati unde mana dreapta a lui Dascalu, Gheorghe Atudoroaie a jucat roluri importante in serviciile secrete, e randul Clujului sa faca cale libera pentru Iulius Group.
Primul pas a fost castigarea licitatiei pentru atribuirea a 7 hectare de teren in Cluj-Napoca, in urma deciziei Consiliului Judetean Cluj, condus de liberalul Marius Nicoara. Astfel, influenta lui Dascalu, prin generalul in rezerva Atudoroaie, ajunge la PSD, PNtCD, si mai nou, la PNL.
Recentele acuzatii venite din partea omului de afaceri Zaharia Schrotter privind realtiile apropiate ale lui Dascalu cu serviciile secrete se confirma prin prezenta lui Atudoroaie la bordul director al companiei Iulius Group.
La concursul final privind concesionarea terenului Consiliului Judetean Cluj, cu destinatia de complex comercial, au fost acceptati in decembrie doi solicitanti, Iulius Grup si SE Euromentor (SEEM). Iulius Grup intentioneaza sa implementeze la Cluj proiecte similare cu cele din Iasi si Timisoara in vederea construirii unui mall.
SEEM a pierdut concursul cu o oferta inferioara la 80 la suta din criteriile de selectie. In schimb Iulius Grup a propus un procent de doar 25 la suta din profitul brut de exploatare ca taxa pentru Consiliul Judetean, in vreme ce Southeast Euromentor a propus un procent de 50 la suta din profit.
Suprafata totala a complexului comercial depaseste 26.000 de metri patrati si va crea, potrivit estimarilor Iulius Grup, un numar de aproximativ 1500 de locuri de munca.
Din cauza faramitarii terenului (5.000 de metri patrati apartin Consiliului Local Cluj Napoca, terenul invecinat de peste sapte hectare apartine Consiliului Judetean iar o a treia parte a terenului este detinut de Ministerul Apararii Nationale), amprenta la sol a viitorului complex comercial va fi de cel mult 20.000 de metri patrati.
Consiliul Judetean Cluj a respins la inceputul anului contestatia depusa de SouthEast Euromentor in scandalul mall-ului din Cluj-Napoca.