Forța de Răspuns a NATO activată pentru prima dată
Ca răspuns la invazia neprovocată și nejustificată de către Rusia a Ucrainei, Alianța și-a aliniat forțele operaționale maritime, terestre, aeriene, spațiale și cibernetice pentru a apăra suveranitatea NATO.
Odată cu aprobarea planurilor de răspuns de către Consiliul Nord-Atlantic și în conformitate cu evoluțiile din mediul de securitate, s-au angajat acum elemente ale Forței de Răspuns a NATO.
Acesta este un moment istoric și este prima dată când Alianța activează aceste forțe de reacție rapidă, cu rol de descurajare și apărare.
”Ele reprezintă o forță flexibilă, credibilă în luptă, care poate fi folosită în mai multe moduri, utilizând la maximum caracterul lor agil. Aceste măsuri de descurajare sunt prudente și ne îmbunătățesc viteza, reacția și capacitatea de a-i proteja pe cei un miliard de cetățeni care se bazează pe noi și pe care am jurat să-i apărăm.”, spune într-o declarație de presă General Tod D. Wolters, Comandantul Forțelor Aliate din Europa (SACEUR).
- Canada și SUA s-au angajat să contribuie suplimentar cu încă 7.460 de militari, inclusiv o brigadă blindată, unități de artilerie, o fregată și aeronave de supraveghere, pentru a sprijini acest efort la nivelul întregii Alianțe.
- Pe măsură ce NATO implementează aceste măsuri de vigilență sporită pe flancul estic al Alianței, forțele militare aliate vor fi poziționate și se vor antrena pentru a spori pregătirea și interoperabilitatea.
Preşedintele Emmanuel Macron a anunţat vineri, la Bruxelles, că Franţa va accelera desfăşurarea de militari în România, în cadrul NATO, ca răspuns la invadarea Ucrainei de către armata rusă, transmite AFP.
Franţa a anunţat la sfârşitul lunii ianuarie că intenţionează să trimită „mai multe sute” de soldaţi în România, în cadrul unei posibile dislocări NATO.
Preşedintele Macron anunţase anterior, pe 19 ianuarie, disponibilitatea Franţei de a se angaja în noi misiuni,”în special în România”.
România, care se învecinează cu Ucraina şi are acces la Marea Neagră, se află „în epicentrul tensiunilor” şi, prin urmare, trebuie „reasigurată”, a explicat ministrul francez al apărării, Florence Parly.
Parisul îşi exprimase dorinţa de a fi naţiunea cadru a acestei forţe.
Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a anunțat vineri după reuniunea extraordinară a liderilor țărilor membre că Alianța Nord-Atlantică va continua să ofere sprijin Ucrainei, afirmând că obiectivele Kremlinului nu se limitează la Ucraina.
Consolidarea flancului estic
- Trebuie să fim pregătiți să facem mai multe, chiar dacă aceasta înseamnă că trebuie să plătim un preț
- Poporul rus trebuie să știe că războiul Kremlinului împotriva Ucrainei nu va face Rusia mai în siguranță, nu va face Rusia mai respectată în lume, nu va duce la un viitor mai bun pentru copiii voștri
- Ca răspuns la masarea masivă de trupe din partea Rusiei în ultimele luni ne-am consolidat deja capabilitățile pentru a răspunde oricărei situații
- SUA, Canada și aliații europeni au desfășurat sute de trupe de război în partea estică a Alianței
- Avem peste 100 de avioane de luptă în alertă ridicată în peste 30 de locuri diferite și 127 de nave de la Marea Nordului la Mediterană
- Nu trebuie să existe loc pentru calcule greșite sau neînțelegeri, vom face ceea ce trebuie pentru a proteja și apăra fiecare aliat și fiecare centimetru de teritoriu NATO
Vezi evoluția evenimentelor zilei în LIVETEXT-ul de pe HotNews.ro: