Ungaria nu permite folosirea teritoriului său pentru transferul de arme către Ucraina
Ungaria nu va permite folosirea teritoriului său pentru transferul de arme către Ucraina, a decis luni Guvernul de la Budapesta, a anunțat ministrul de Externe Peter Szijjarto.
- „Guvernul a luat astăzi o nouă decizie: nu vom permite transferul armelor mortale în Ungaria. Această decizie este justificată de securitatea Ungariei și a comunităților maghiare ale comunității carpatice, deoarece aceste transporturi pot deveni ușor ținta atacurilor militare. Cea mai importantă sarcină a noastră este să garantăm siguranța țării și a poporului maghiar, prin urmare nu ne putem implica în conflictul de război care are loc alături”, susține Peter Szijjarto, într-un mesaj pe Facebook.
Uniunea Europeană a încălcat un „tabu”, acceptând în premieră în istoria sa să finanțeze livrări de arme către o țară terță, pentru a ajuta Ucraina să facă față invaziei armatei ruse, a declarat luni Josep Borrell, Înalt Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, citat de Reuters.
Ce arme a trimis fiecare țară Ucrainei
Până acum, țările Uniunii Europene au trimis către Ucraina sau și-au luat angajamentul de a trimite următoarele:
- Germania – 1.000 de arme antitanc și 500 de rachete sol-aer Stinger.
- Luxemburg – 100 de arme antitanc NLAW, jeep-uri și 15 corturi militare, precum și capacitate de transport aerian.
- Belgia – 2.000 de mitraliere, 3.800 de tone de combustibil.
- Olanda – 200 de rachete Stinger.
- Polonia – 100 de mortiere, 8 drone, arme antitanc Javelin, puști de asalt Grot, muniție.
- Slovacia – 12.000 de piese de muniție de artilerie (120 mm), 10 milioane de litri de combustibil, 2,4 milioane de litri de combustibil de aviație și 2 sisteme de deminare Bozena.
- Estonia – arme antitanc Javelin (numărul nu este dezvăluit).
- Letonia – Rachete sol-aer Stinger (numărul nu este dezvăluit).
- Cehia – mitraliere, puști de asalt, alte arme ușoare și muniție în valoare de 188 milioane de coroane (echivalentul a 8,57 milioane de dolari).
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro