UE va analiza serios cererea „legitimă” de aderare a Ucrainei / Anunț neașteptat făcut de Ungaria
Uniunea Europeană va trebui să analizeze serios cererea Ucrainei de a adera la blocul comunitar și să răspundă la cererea „legitimă” a Kievului, a declarat marți Charles Michel, președintele Consiliului European, citat de Reuters și Yahoo News.
Michel a făcut declarația în fața Parlamentului European după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a fost aplaudat la scenă deschisă pentru discursul său puternic adresat printr-un mesaj video.
Membrii legislativului de la Bruxelles pledează pentru înăsprirea sancțiunilor după ce Rusia a atacat obiective civile în Ucraina și intenționează să ceară Comisiei Europene să închidă porturile blocului comunitar pentru navele ruse, cu excepția celor care transportă ajutoare umanitare.
Referitor la cererea de aderare a Ucrainei la UE, Michel le-a spus eurodeputaților:
„Va fi dificil, știm că există viziuni diferite asupra Europei. Consiliul (guvernelor UE) va trebui să analizeze serios cererea simbolică, politică și legitimă care a fost făcută și să facă alegerea potrivită într-o manieră hotărâtă și cu capul limpede”.
Ungaria susține discuțiile de aderare cu Ucraina
Ministrul ungar de externe Peter Szijjarto a anunțat la rândul său că Budapesta susține inițiativa liderilor a opt state membre de a începe discuțiile de aderare cu Ucraina.
Președinții celor 3 state baltice, Poloniei, Cehiei, Slovaciei, Bulgariei și Sloveniei au cerut într-o scrisoare deschisă publicată luni ca țările membre UE să acorde imediat Ucrainei statutul de țară candidată pentru aderare și să deschidă negocierile cu Kievul.
„Ungaria susține această inițiativă și îndemnăm Bruxelles-ul să pună subiectul pe agendă”, a declarat șeful diplomației ungare în cadrul unei conferințe de presă pe care a susținut-o marți.
În pofida disputelor cu Kievul din ultimii ani din cauza minorității maghiare din Ucraina, Szijjarto și-a exprimat marți solidaritatea cu țara vecină, afirmând că Budapesta susține suveranitatea și integritatea teritorială a sa.
Cu toate acestea, Szijjarto a anunțat luni că Ungaria nu va permite folosirea teritoriului său pentru transferul de arme către Ucraina.
„Guvernul a luat astăzi o nouă decizie: nu vom permite transferul armelor mortale în Ungaria. Această decizie este justificată de securitatea Ungariei și a comunităților maghiare ale comunității carpatice, deoarece aceste transporturi pot deveni ușor ținta atacurilor militare. Cea mai importantă sarcină a noastră este să garantăm siguranța țării și a poporului maghiar, prin urmare nu ne putem implica în conflictul de război care are loc alături”, a anunțat Peter Szijjarto.
Citește ultimele evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO: