Sari direct la conținut

Biden confirmă utilizarea de către Rusia a rachetelor hipersonice în Ucraina

HotNews.ro
Racheta Kinjal în timpul unui exercițiu în februarie 2022, Foto: Profimedia
Racheta Kinjal în timpul unui exercițiu în februarie 2022, Foto: Profimedia

Președintele american Joe Biden a confirmat luni că Rusia a folosit rachete hipersonice în invazia sa din Ucraina, potrivit CNN.

„Și dacă veți observa, Rusia tocmai a lansat o rachetă hipersonică… Este, după cum știți cu toții, o armă cu impact, dar cu același focos pe ea ca orice altă rachetă, nu este o diferență atât de mare, cu excepția faptului că este aproape imposibil să o oprești. Există un motiv pentru care o folosesc.”, a declarat Biden.

„[Președintele rus Vladimir] Putin este cu spatele la zid, el nu anticipa amploarea sau puterea unității noastre și cu cât este mai mult cu spatele la zid, cu atât mai mare va fi severitatea tacticilor pe care le poate folosi.”, a spus președintele american.

Biden a vorbit și despre ajutorul de securitate pe care SUA l-au trimis în Ucraina împreună aliații NATO din regiune, amintind despre o finanțare de 2 miliarde de dolari și resurse militare semnificative pentru Ucraina, despre ai carei soldați a spus că „fac ravagii în armata rusă, fie că este vorba de tancurile, elicopterele sau aeronavele lor.”

Președintele a repetat avertismentul că Rusia ar putea desfășura „operațiuni sub steag fals”, inclusiv posibilitatea unui atac cu arme chimice în Ucraina.

„De câte ori începe să vorbească despre ceva ce crede că NATO, Ucraina sau Statele Unite sunt pe cale să facă, înseamnă că se pregătește să o facă. Nu este o glumă”, a spus Biden.

Ce sunt rachetele hipersonice și ce înseamnă pentru Ucraina și Occident folosirea de către Rusia a acestora

Rusia spune că a folosit rachete hipersonice Kinjal pentru a distruge un depozit subteran de muniție și rachete.

Potrivit unui expert în apărare, acesta este avertismentul lansat de Rusia că „are mijloacele de a escalada” conflictul în continuare și că Ucraina nu poate să se apere împotriva acestor atacuri.

Ce sunt rachetele supersonice

Președintele Vladimir Putin a subliniat în repetate rânduri că investește în rachete hipersonice și că acestea sunt „invincibile”, dar ce sunt ele mai exact?

Moscova susține că aceste rachete zboară la viteze excepțional de mari – viteze Mach 10 sau 12.000 km pe oră – și că, combinate cu manevrabilitate, este extrem de dificil sau imposibil de interceptat. Unii experți militari occidentali cred totuși că Rusia ar putea exagera capacitățile armelor lor hipersonice aer-sol.

„Racheta hipersonică are o capacitate de penetrare și o putere distructivă mai mare datorită vitezei sale foarte mari”, explică analistul militar Vassili Kachine.

Statisticile sunt impresionante: potrivit oficialilor ruși, Kinjal este capabilă să atingă ținte la o rază de peste 2.000 km.

Președintele Putin s-a lăudat în decembrie anul trecut că Rusia conduce lumea în ceea ce privește rachetele hipersonice, care sunt greu de urmărit deoarece pot schimba direcția în timpul zborului.

Nave rusesti lansand rachete Kalibr Foto: TASS / Profimedia Images

Racheta supersonică, avantaj strategic sau psihologic?

Un alt expert militar, Pavel Felgenhauer, a spus că utilizarea rachetelor Kinjal nu oferă Moscovei un avantaj strategic, ci este mai mult un avantaj psihologic.

„Practic, nu schimbă câmpul de luptă, dar cu siguranță are efect în ceea ce privește propaganda psihologică, să sperie pe toată lumea”, a explicat el.

Moscova a dezvoltat această gamă de arme hipersonice pentru a putea evita sistemele de apărare precum scutul antirachetă american din Europa, dar China a testat cu succes și un planor hipersonic, iar Coreea de Nord susține că dezvoltă și ea arme hipersonice.

„Statele Unite nu au această armă pentru moment”, notează Vassili Kashin.

James Acton spune că nu consideră mai periculoase decât rachetele sau artileria care poate provoca la fel de multă moarte.

Nu îl consider atât de semnificativ”, „nu știu cât de mult avantajează Rusia prin folosirea rachetelor hipersonice”.

Diferite clase de arme supersonice rusești

Racheta Kinjal (Pumnal)

Testată pentru prima dată cu succes în 2018, Kinjal și-a atins toate țintele în timpul testelor la o rază de la 1.000 km până la 2.000 km, potrivit Ministerului rus al Apărării. Dar această rază de acțiune poate fi extinsă deoarece sunt trase de pe avioane, în special de la Mig-31.

Racheta Avangard

Rachetele hipersonice cu planor hipersonic Avangard ale Rusiei sunt capabile să-și schimbe direcția și altitudinea la viteze foarte mari, făcându-le „practic invincibile”, potrivit lui Putin, care compară progresul științific și militar al dezvoltării lor „cu crearea primului satelit artificial al Pământului”, celebrul Sputnik.

Testate cu succes în decembrie 2018, viteza lor a atins apoi 27 Mach – sau de 27 de ori viteza sunetului – și a atins o țintă situată la aproximativ 6.000 de km distanță, potrivit Ministerului rus al Apărării. Au fost puse în funcțiune în decembrie 2019. Planoarele hipersonice Avangard sunt capabile să transporte sarcini nucleare.

Rachete Zircon

Rachetele hipersonice Zircon sunt lansate de pe o navă sau submarin de suprafață. Prima lansare oficială de test a fost în octombrie 2020 și zboară la viteze de Mach 9 pentru a atinge ținte pe uscat sau pe mare.

La sfârșitul lunii decembrie 2021, Vladimir Putin a anunțat primul test de probă cu succes a unei rachete Zircon.

Alte teste au avut loc din octombrie 2020 în Arctica rusă, în special de pe fregata Amiral Gorchkov și de pe submarin in imersie. (Nicoleta Onofrei)

Surse: The Guardian, BBC, Euronews.

Citește și:

___

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro