Sari direct la conținut

Ucrainenii, șocați de „nebunia” soldaților ruși de la Cernobîl care s-au contaminat singuri

HotNews.ro
Avertisment privind radiațiile din Pădurea Roșie de lângă Cernobîl, Foto: Dreamstime
Avertisment privind radiațiile din Pădurea Roșie de lângă Cernobîl, Foto: Dreamstime

Bipul brusc și asurzitor al unui aparat de măsurare a radiațiilor umple încăperea în momentul în care un soldat ucrainean intră. Aici locuiau soldații ruși de la centrala nucleară de la Cernobîl, iar nivelurile de radiații sunt acum mai mari decât în mod normal, scrie CNN.

Nu există o prezență vizibilă a sursei de material radioactiv în cameră, dar oficialii ucraineni spun că acesta provine de la particule mici și praf pe care soldații le-au adus în clădire.

„Au mers în Pădurea Roșie și au adus cu ei material radioactiv pe pantofi”, explică soldatul Ihor Ugolkov. „În alte locuri este bine, dar radiațiile au crescut aici, pentru că ei locuiau aici”, spune el.

CNN a avut acces exclusiv la centrala electrică pentru prima dată de când aceasta a revenit sub control ucrainean.

Oficialii de la centrală explică faptul că nivelurile din interiorul camerei folosite de soldații ruși sunt doar puțin peste ceea ce Asociația Mondială Nucleară descrie ca fiind radiații naturale. Un contact punctual nu ar fi periculos, dar expunerea continuă ar reprezenta un pericol pentru sănătate.

„S-au dus peste tot și au luat și ceva praf radioactiv asupra lor [când au plecat]”, adaugă Ugolkov.

Este un exemplu al comportamentului neglijent al soldaților ruși în timp ce ocupau locul dezastrului nuclear din 1986, spun oficialii ucraineni.

Zona din jurul Cernobîlului, și anume Pădurea Roșie, este încă cea mai contaminată nuclear de pe planetă, majoritatea particulelor radioactive fiind prezente în sol.

Zeci de soldați ruși ar fi suferit „simptome acute de expunere la material radioactiv” după ce ar fi săpat tranșee în Pădurea Roșie, zona extrem de radioactivă de la Cernobîl. După ce știrea s-a răspândit prin presa internațională, ucrainenii vin acum și publică imagini video cu tranșeele în care militarii armatei roșii s-au „adăpostit”.

În imagini se văd urmele unor tranșee săpate, urmele unor vehicule grele sau șenilate, precum și rămășițe de uniforme, gunoaie și resturi de focuri făcute din copacii doborâți, copaci și ei la rândul lor radioactivi.

Ştirea răspândită în urmă cu câteva zile de presa internațională relata că soldații ruși s-au îmbolnăvit după ce au fost expuși la radiații. Rușii ar fi prezentat ”simptome acute de expunere la material radioactiv”, în special după ce ar fi săpat tranșee în pământul radioactiv din zona Pădurii Roșii.

Agenția Internațională pentru Energie Atomică a anunțat că va demara o anchetă.

Soldații ar fi fost transportați apoi în Belarus cu autobuze și internați într-un centru medical specializat. Mulți ar fi în stare foarte gravă, prezentând „simptome acute de expunere la material radioactiv”.

Pe lângă tranșeele săpate în solul radioactiv, rușii ar fi ridicat mult praf în aer când au trecut prin zonă cu blindatele grele.

Pericolele Pădurii Roșii

Zona împădurită a fost numită Pădurea Roșie după ce zeci de kilometri pătrați de pini au devenit roșii după ce au absorbit radiațiile de la catastrofa nucleară din 1986, unul dintre cele mai grave dezastre nucleare din lume.

O zonă vastă din jurul Cernobîlului este interzisă oamenilor care nu lucrează acolo sau nu au permisiuni speciale, dar Pădurea Roșie este considerată atât de puternic contaminată, încât nici măcar lucrătorii centralei nucleare nu au voie să meargă acolo.

Potrivit tehnicienilor ucraineni, acestor militari le-a fost încredințată o „misiune sinucigașă”. „Pădurea Roșie”, numită astfel deoarece în urma accidentului teribil din 1986 vârfurile copacilor au devenit roșii din cauza radiațiilor, a fost declarată zonă „nesigură” pentru următorii 24.000 de ani.

Astăzi, în zonă se fac tururi turistice, însă doar după obţinerea unui permis şi exclusiv în compania unor ghizi oficiali care au echipamente pentru măsurarea nivelului de contaminare și care știu pe unde să meargă, deoarece mai există încă multe puncte radioactive în zonă.

___

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro