Sari direct la conținut

LIVE Război în Ucraina, ziua 46: Rusia își mută trupele să încercuiască armata Ucrainei în sud și Donbas – o nouă coloană de blindate, fotografiată din satelit / Papa cere un armistițiu de Paște – Patriarhul Kiril al Moscovei are o altă declarație pro-război / Oficial peste 1.200 de civili au murit numai în zona Kievului

HotNews.ro
Razboi in Ucraina, Foto: Colaj foto
Razboi in Ucraina, Foto: Colaj foto

Volodimir Zelenski a spus că agresiunea Moscovei nu se va limita niciodată doar la Ucraina pentru că întreaga Europă este o țintă și a îndemnat Occidentul să impună un embargo complet asupra importurilor de energie din Rusia și să furnizeze Ucrainei mai multe arme.

Cele mai importante informații de duminică privind invazia sunt LIVETEXT pe HotNews.ro:

23:30O explozie puternică a avut loc duminică noapte în orașul ucrainean Nikolaev, oraș-port cu ieșire la Marea Neagră situat între Herson și Odesa, în sudul Ucrainei:

23:17 Imagini cu explozia de sâmbătă când un rezervor cu acid azotic a fost lovit de atacuri rusești în Rubizhne.

22:30Jake Sullivan: SUA vor furniza Ucrainei „armele de care are nevoie” împotriva Rusiei / Zelenski: „Din păcate, nu am încredere că vom primi tot ceea ce ne trebuie”

21:42VIDEO Ucrainenii fac disecția unei drone Orlan-10 și râd de tehnica rusească: „O cameră foto Canon prinsă cu scai. Ne-am gândit să trimitem această tehnologice „cosmică” partenerilor noștri occidentali”

Aeroportul din Dnipro a fost distrus complet de către ruși

21:24Aeroportul din Dnipro a fost complet distrus în urma unui atac al forţelor ruse, conform guvernatorului regional

20:51Cancelarul Austriei se întâlneşte cu Putin în Rusia, după ce în urmă cu o zi s-a văzut cu Zelenski

20:43Numărul morților în urma atacului cu rachete în gara din Kramatorsk a crescut la 57. Totodată, alte 109 persoane au fost rănite, potrivit anunțului făcut duminică de autoritățile regionale.

20:12 În mai multe orașe din Germania au avut loc în acest weekend manifestaţii pro-Rusia

19:45 Ucraina: 2.200 de bărbaţi recrutabili au fost împiedicaţi de autorităţi să părăsească țara

19:34Vladimir Putin și Aleksandr Lukanșenko se vor întâlni pe 12 aprilie în estul îndepărtat al Rusiei, la cosmodoromul Vostochny, pentru a discuta despre războiul din Ucraina, relatează The Kyiv Independent care citează presa de stat rusă.

Avertismentul Casei Albe despre noul comandant al forțelor rusești în Ucraina

19:01 Casa Albă avertizează cu privire la noul comandant al forţelor ruse în Ucraina, Alexander Dvornikov: „Are un CV ce include brutalitatea contra civililor în alte teatre de război”

18:30Procurorul general al Ucrainei, Iryna Venediktova a declarat că până astăzi au fost înregistrate oficial 1.222 de decese ale unor civili numai în regiunea Kiev.

Procuratura ucraineană a anunțat că a deschis 56 de proceduri penale pentru crime de război și crime împotriva umanității și a identificat deja 500 de suspecți ruși.

18:18Ministrul de externe ucrainean a mai spus că „va fi extrem de greu să ne gândim la negocieri cu Rusia după atrocităţile de la Bucea şi atacul din Kramatorsk”.

18:02Dmitro Kuleba: „Germania şi Franţa au făcut o greşeală strategică când nu au permis Ucrainei să adere la NATO în 2008”.

17:39Rusia confirmă un schimb de prizonieri cu Ucraina

17:20 Cum arată unul din orașele practic distruse de lupte și bombardamente în Ucraina:

16:38 Israel va realiza un „pod aerian” cu Ucraina și va trimite șase aeronave cargo pline cu ajutor umanitar – hrană, medicamente și alte provizii, potrivit ambasadorului israelian din Ucraina.

16:16Convorbire telefonică între Volodimir Zelenski şi Olaf Scholz. Cei doi au discutat despre aplicarea unor sancţiuni suplimentare Rusiei, despre apărare şi ajutor financiar

16:08 O nouă pictură murală a lui Kostiantyn Kachanovskyi a apărut în Rivne.

Intitulată „Frumusețea nu vrea să îndure” face referire la mesajul cu aluzii de viol al lui Putin de la începutul lunii februarie, când a transmis Ucrainei „fie că îți place sau nu, îndură, frumusețea mea

Papa cere un armistițiu de Paște / Patriarhul Kiril al Moscovei are o altă declarație pro-război

16:01 Care este „Planul B” al Moscovei? După ce a fost alungată din nordul Ucrainei, Rusia își reorientează acum forțele pentru a cuceri estul, dar un expert militar citat de Al Jazeera spune că această mutare este un „pariu de tip totul sau nimic”:

15:48 Potrivit ucrainenilor, rușii care au ocupat Cernobîlul au furat de acolo substanțe radioactive letale

15:22 În cadrul unor declarații televizate, Consilierul prezidențial ucrainean Mykhailo Podolyak a declarat că Volodimir Zelenski se va întâlni cu Vladimir Putin probabil doar după importanta bătălie pentru Donbas:

”Ucraina este pregătită pentru bătălii mari. Ucraina trebuie să le câștige, în special în Donbas. Iar după aceea, Ucraina va obține o poziție de negociere mai puternică, din care poate dicta anumite condiții. Apoi, președinții se vor întâlni. Acest lucru poate dura două sau trei săptămâni.”

15:02Patriarhul Kirill a cerut rușilor să se ralieze în jurul autorităților statului: „Dumnezeu să ne ajute să ne” unim în această perioadă dificilă pentru Patria noastră

VTB Bank a rămas fără controlul filialei europene

14:15 Germania a retezat orice formă de control a VBT Bank asupra filialei europene a celei de-a doua bănci ca mărime din Rusia

13:55Harta conflictului în cea de-a 46 zi, conform Ministerului britanic al Apărării:

13:47 Slovacia ar putea vinde Ucrainei o parte din obuzierele sale autopropulsate Zuzana, a declarat duminică ministrul apărării Jaroslav Nad, confirmând informațiile privind aceste baterii de 155 mm.

„Pot confirma că suntem în discuții (pentru vânzare)”, a declarat Nad într-o dezbatere televizată.

Howitzer-ul Zuzana 2, o versiune modernizată a unui model mai vechi, folosește obuze de 155 mm și are o rază de acțiune efectivă de 40 – 50 km, în funcție de tipul de muniție.

13:39 Mihail Șeremet, un deputat din Duma de Stat rusă ce reprezintă Crimeea, a propus restabilirea guvernoratului Taurida în granițele sale istorice din timpul Imperiului Rus (Nexta TV)

O firmă germană negociază livrarea a 100 de obuziere Ucrainei

13:20Guvernatorul regiunii Harkiv Oleh Synyehubov, susține pe Facebook că noaptea trecută a fost distrusă ”o mare coloană cu echipamente și soldați inamici” ce se îndrepta spre Izium.

Informația nu este confirmată de nicio altă sursă și nici nu este clar dacă există vreo legătură cu convoiul de 13 kilometri fotografiat din satelit de Maxar.

13:12 Papa Francisc a făcut duminică un apel la un armistițiu de Paște în Ucraina, care să ducă la negocieri și la pace.

„Lăsați armele jos! Să înceapă un armistițiu de Paște. Dar nu pentru reînarmare și reluarea luptelor, ci pentru un armistițiu care să ducă la pace prin negocieri reale”, a spus el la finalul slujbei de Florii către cele câteva zeci de mii de oameni din Piața Sfântul Petru. (Reuters)

12:40 Rusia susține că a distrus un convoi de blindate al ucrainenilor. Imagini cu elicopterele rusești de atac când trag rachete nedirijate

12:23 Ucraina a primit o ofertă pentru livrarea a 100 obuziere autopropulsate din partea unei companii germane de armament

12:08Pe rețelele de socializare au apărut primele imagini cu lansatoarele antiaeriene britanice Starstreak în acțiune în Ucraina.

Ucraina a capturat până acum mai mult de 1.000 de echipamente militare grele rusești

11:33 Ucrainenii au capturat de la ruși peste 1.000 de tancuri, blindate, vehicule și echipamente militare grele, cifra referindu-se doar la echipamentele pentru care există confirmare vizuală că au trecut în mâinile armatei Ucrainei.

Rușii au pierdut până acum peste 2.700 de echipamente militare grele (distruse, avariate, abandonate sau capturate), potrivit imaginilor din surse deschise monitorizate de site-ul de specialitate Oryx. Bilanțul real este cu siguranță mai mare.

11:19 Ce pierderi ar fi suferit rușii, potrivit estimărilor armatei ucrainene:

10:47 Potrivit Poliției Române de Frontieră, sâmbătă, în interval de 24 de ore, la nivel naţional, prin punctele de frontieră au intrat în România 10.025 cetăţeni ucraineni (în creştere cu 16,2% faţă de ziua precedentă).

De la declanşarea acestei crize, până la data de 9 aprilie, ora 24,00, la nivel naţional, au intrat în România 669.089 cetăţeni ucraineni.

Coloană rusească imensă, de sute de vehicule, în estul Ucrainei

10:41 Vicepremierul Iryna Vereshchuk, a declarat duminică că Ucraina a convenit nouă coridoare umanitare pentru a-i ajuta pe civili să scape de luptele grele din estul țării, inclusiv cu mașini private din Mariupol.

„Toate rutele pentru coridoarele umanitare din regiunea Luhansk vor funcționa atâta timp cât există o încetare a focului de către trupele rusești de ocupație”, a spus Vereshchuk

10:22 Imagini din satelit realizate de Maxar arată o coloană de tehnică rusească lungă de 13 Km în zona orașului Velykyi Burluk, aflat în apropiere de granița cu Rusia

10:00Elicoptere de atac rusești au distrus un convoi cu vehicule blindate și arme antiaeriene din Ucraina, a transmis agenția de presă Interfax, citând Ministerul rus al Apărării.

„Elicopterele de atac KA-52 … au distrus arme și echipamente militare ale forțelor armate ale Ucrainei”, potrivit sursei citate.

09:49Jens Stoltenberg: Comandanţii militari ai NATO elaborează planuri de desfăşurare a unei forţe militare permanente de amploare pe flancul estic al alianţei, care ar fi capabilă să înfrunte o invazie.

Moscova încearcă din răsputeri să facă rost de noi soldați

09:43Ucraina este pregătită pentru o luptă dură cu forțele rusești care se adună în estul țării, a spus Zelenski:

„Va fi o bătălie grea, credem în lupta și victoria noastră. Suntem pregătiți ca simultan să luptăm și să căutăm căi diplomatice pentru a pune capăt acestui război.”

09:17Ca răspuns la pierderile din ce în ce mai mari, forțele armate ruse încearcă să se consolideze cu personal eliberat din serviciul militar începând din 2012, potrivit serviciilor secrete militare britanice

Eforturile de a genera mai multă putere de luptă includ, de asemenea, încercarea de a recruta din regiunea nerecunoscută Transnistria din Republica Moldova, afirmă sursa citată

09:06Vladimir Putin a invocat pericolul unei aderări la NATO a Ucrainei când a declanșat invazia, dar decizia sa va duce la o schimbare istorică în Finlanda, ce vrea să intre acum cât mai repede în Alianța Nord Atlantică.

Finlanda are o frontieră de 1.340 km cu Rusia, poate mobiliza 300.000 de soldați în câteva zile și dotări militare de ultimă generație.

ISW: Rușii au șanse mici la o campanie de succes în est

08:32Forțele rusești încearcă să străpungă apărarea ucraineană în Izum, în Harkov, în estul Ucrainei, prin relocarea unor unități suplimentare în zonă, încercând totodată să stabilească un control total asupra orașului Mariupol, spune armata ucraineană în raportul de dimineață.

Blocada parțială a Harkivului și bombardarea orașului continuă, a spus Statul Major al forțelor ucrainene.

În absența unei aprovizionări stabile cu piese de schimb și unități, trupele rusești sunt forțate să „lucreze non-stop” pentru a repara echipamentele.

Potrivit raportului, în Donețk și Luhansk, soldații ucraineni au dejucat opt atacuri rusești, au distrus 4 tancuri, 8 vehicule blindate și 13 ținte aeriene, inclusiv 3 avioane, un elicopter, 5 drone și 4 rachete.

08:23Institutul pentru Studiul Războiului (SUA) este foarte sceptic în privința unei campanii de succes a Rusiei în estul Ucrainei:

  • Este puțin probabil ca Rusia să fie capabilă să adune în estul Ucrainei o putere de luptă proporțională cu numărul de trupe și grupuri tactice de batalioane pe care le trimite acolo.
  • (Asta din cauză că) armata rusă continuă să sufere de probleme devastatoare de moral și recrutare care îi subminează grav capacitatea de a lupta eficient.
  • Rezultatul viitoarelor operațiuni rusești în estul Ucrainei rămâne foarte mult sub semnul întrebării.

08:07Locuitorii din Luhansk, în estul Ucrainei, vor avea la dispoziție duminică nouă trenuri pentru a fi evacuați, a scris pe Telegram guvernatorul regiunii, Serhiy Gaidai

07:49O nouă groapă comună cu trupurile a zeci de civili ucraineni a fost descoperit sâmbătă la Buzova, un sat eliberat în apropiere de capitala Kiev, care timp de săptămâni a fost ocupat de forțele ruse, a declarat un oficial local.

Taras Didych, șeful comunității Dmytrivka, care include Buzova și alte câteva sate din apropiere, a spus că trupurile au fost găsite într-un șanț din apropierea unei benzinării. (Reuters)

Foto: „Cartuș”, cățelul unei unități de geniu din armata ucraineană

07:45Scurtă recapitulare, duminică dimineață, a informațiilor recente

  • Zelenski s-a întâlnit la Kiev cu Boris Johnson, unul dintre cei mai fideli susținători ai săi, liderul britanic profitând de această vizită pentru a prezenta un nou pachet de ajutor militarși financiar pentru Ucraina.
  • Donatorii străini, inclusiv Canada și Comisia Europeană, au promis o sumă totală de 9,1 miliarde de euro sub formă de donații, împrumuturi și subvenții pentru a sprijini refugiații care fug de război.
  • Serviciile de informații militare britanice au spus că forțele ruse au folosit dispozitive explozive improvizate pentru a face victime, cu scopul de a scădea moralul și a restricționa libertatea de mișcare a ucrainenilor, adăugând că retragerea Rusiei din nordul Ucrainei a lăsat dovezi că au fost vizați necombatanți.
  • Operațiunile rusești se concentrează asupra regiunii Donbas, Mariupol și NIckolaiev, susținute de lansări de rachete de croazieră ale forțelor navale ruse.
  • Și mai multe persoane trebuie evacuate din regiunea Luhansk, deoarece bombardamentele s-au amplificat în ultimele zile și au sosit mai multe forțe rusești, a spus guvernatorul din Luhansk* Președinta Comisiei Europene a declarat că forțele rusești par să fi comis crime de război prin faptul că au vizat civili în Ucraina
  • Ucraina a interzis toate importurile din Rusia, unul dintre principalii săi parteneri comerciali înainte de război, cu importuri anuale evaluate la aproximativ 6 miliarde de dolari, și a cerut altor țări să o urmeze și să impună sancțiuni economice mai dure.

07:23Silvio Berlusconi s-a declarat „profund dezamăgit şi îndurerat de comportamentul lui Vladimir Putin”

07:17Cum poate arăta viitorul Ucrainei? Trei scenarii posbile după încheierea războiului

00:49Zelenski: Ucraina este „oricând pregătită” pentru convorbiri de pace cu Rusia

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro