Sari direct la conținut

ANALIZĂ: Una din problemele majore ale invaziei Rusiei în Ucraina: Ce ne spun imaginile cu camioane rusești

HotNews.ro
ANALIZĂ: Una din problemele majore ale invaziei Rusiei în Ucraina: Ce ne spun imaginile cu camioane rusești

Gândiți-vă la războiul modern și probabil că vă vor veni în minte imagini cu soldați, tancuri și rachete. Dar, probabil, mai important decât oricare dintre acestea este ceva pe care se bazează toate acestea: umilul camion.

Armatele au nevoie de camioane pentru a-și transporta soldații pe linia frontului, pentru a aproviziona tancurile cu obuze și pentru a livra rachetele. Pe scurt, orice armată care își neglijează camioanele o face pe riscul său, scrie CNN.

Cu toate acestea, se pare că aceasta este exact problema cu care se confruntă armata Rusiei în timpul invaziei sale neprovocate din Ucraina, potrivit experților care analizează imaginile de pe câmpul de luptă, în timp ce forțele sale se retrag din zonele din apropierea Kievului pentru a se concentra asupra Donbasului.

Fotografiile camioanelor rusești avariate, spun ei, arată semne revelatoare ale luptelor logistice ale Moscovei și sugerează că eforturile sale sunt subminate de dependența sa de recruți, de corupția generalizată și de utilizarea de vehicule civile – ca să nu mai vorbim de distanțele uriașe implicate în realimentarea forțelor sale sau de rezistența foarte motivată și abilă din punct de vedere tactic a Ucrainei.

„Tot ceea ce are nevoie o armată pentru a-și face treaba vine dintr-un camion”, spune Trent Telenko, fost auditor de control al calității pentru Agenția de gestionare a contractelor de apărare din Statele Unite, care se numără printre cei care analizează imaginile în căutarea unor indicii despre cum decurge războiul.

„Arma nu este tancul, ci obuzul pe care îl trage tancul. Acest obuz se deplasează cu un camion”, subliniază Telenko.

Alimentele, combustibilul, proviziile medicale și chiar soldații înșiși – prezența tuturor acestora se bazează pe linii logistice de aprovizionare care depind în mare măsură de camioane, spune el. Și el are motive să creadă că există o problemă cu aceste linii de aprovizionare.

Telenko descrie o fotografie recentă cu pneurile distruse ale unui camion de rachete mobile de milioane de dolari, un Pantsir S1, ca fiind un exemplu clar de eșec și nepăsare pentru eforturile logistice ale Rusiei.

Fiind o piesă de echipament atât de scumpă, el s-ar fi așteptat ca întreținerea sa să fie de primă mână. Cu toate acestea, anvelopele sale s-au distrus la doar câteva săptămâni de la începerea războiului.

Dacă camioanele nu sunt mișcate frecvent, cauciucul din anvelope devine fragil, iar pereții anvelopelor devin vulnerabili la fisuri și rupturi.

Pentru Telenko, care timp de mai bine de un deceniu s-a specializat în problemele de întreținere din flota de camioane a armatei americane, starea Pantsir S1 este o greșeală revelatoare.

„Dacă nu faci (întreținere preventivă) pentru ceva atât de important, atunci este foarte clar că întreaga flotă de camioane a fost tratată în mod similar”, spune el. (integral pe CNN)

Camion rusesc în Ucraina (Foto: Konstantin Mihalchevskiy / Sputnik / Profimedia)

Eșecuri organizatorice

Prima problemă care a devenit evidentă rapid la începutul invaziei Rusiei a fost randamentul slab al forțelor armate ruse. În anumite momente a existat o lipsă completă a sprijinului logistic pentru forțele din linia întâi, ducând la încetinirea ofensivei rusești și uneori la împotmolirea completă a acesteia.

Au existat numeroase relatări despre tancuri și vehicule blindate rusești care au rămas fără combustibil, punându-i pe soldații ruși în ipostaza de a cere, rechiziționa sau fura carburanți pentru a putea să-și continue înaintarea.

Soldații ruși, mulți dintre ei recruți, au fost nevoiți să caute mâncare, existând relatări despre unii care au furat găini și militari ai forțelor speciale care au spart magazine pentru a lua mâncare.

Există informații potrivit cărora rațiile oferite trupelor rusești ar fi fost suficiente pentru doar câteva zile și au existat imagini video cu rații expirate de ani de zile.

Rusia a avut o perioadă semnificativă de timp să își pregătească invazia și să mute sprijin logistic în loc, masând trupe la granița cu Ucraina timp de luni de zile.

Însă scenele cu convoaie enorme împotmolite, incapabile să înainteze, arată o gestionare uluitor de incompetentă din partea Rusiei. Aceste eșecuri logistice sunt la fel de rușinoase pentru Rusia pe cât sunt de benefice pentru Ucraina.

Corupția din armata rusă la nivel record

Federația Rusă prevăzuse un buget de 700 miliarde de dolari pentru perioada 2013-2020 pentru modernizarea armatei, conform unui plan multianual de înzestrare.

Datorită acestei sume, ce urma să crească de la an la an, precum și a secretomaniei specifice unei dictaturi, în anul 2016, un sfert din bugetul Rusiei urma deja să aibă un caracter clasificat, arată calculele Institutului Rus de Politici Economice Gaidar.

În acest context, încă din 2008 Alexandr Kanshin, citat de BBC în calitate de președinte al comisiei militare de control intern, înființată chiar de către Vladimir Putin, atrăgea atenția asupra faptului că o treime din bugetul acordat de guvern armatei se pierde din cauza corupției.

Potrivit spuselor sale, numai în anul 2007, 16 generali şi 180 de colonei au fost anchetați pentru corupție. Același înalt oficial anunța public faptul că alți 600 de ofițeri superiori fuseseră condamnați în anul precedent, potrivit Press Hub.

Vladimir Putin alaturi de comandantii fortelor armate ale Rusiei Foto: Mikhail Klimentyev / Zuma Press / Profimedia

Corupție chiar și la ministrul Apărării

Alexandr Kanshin susţinea că în sistemul militar, de la primirea unei locuinţe, alocarea de contracte pentru dotări până la obţinerea unui loc pentru copii într-o grădiniţă finanţată din bugetul armatei, totul se obţine pe bază de mită.

Potrivit lui Steven Eke, analist BBC, dacă cifrele anunţate de Kanshin sunt corecte, sumele deturnate s-ar ridica la aproape 13 miliarde de dolari anual.

Rusia a investit sume imense în armata sa și în tehnica militară, dar „fondurile destinate Apărării au fost furate”, a declarat și general-colonelul Vasily Burba, fostul șef al Direcției Principale de Informații a Ministerului Apărării al Ucrainei, pentru Zugo.md.

Incompetența comandanților ruși este reflectată și de relatarea făcută de locotenentul Tatiana Hornovol într-un interviu acordat joi pentru CBS News, citat de Business Insider:„Rușii luptă prostește. (…) Nu au strategie sau tactici și cad mereu în aceleași capcane”.

sursă: CNN, Press Hub, BBC

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro