Sari direct la conținut

Reportaj AFP: În Bucha, jandarmii francezi încearcă să afle povestea victimelor civile

HotNews.ro
Masina ciuruita, Bucha, Foto: Hotnews
Masina ciuruita, Bucha, Foto: Hotnews

Un jandarm francez, ghemuit, lansează o dronă dotată cu cameră foto pe cerul din Bucha. La picioarele sale, groapa comună se întinde pe 14 metri în solul nisipos. Șaptezeci de cadavre au fost deja găsite acolo, povestește AFP.

18 experți de la Institutul de Investigații Criminalistice al Jandarmeriei (IRCGN) au fost însărcinați începând de marți să examineze și să identifice cadavrele din cea mai mare groapă comună descoperită până în prezent în acest oraș situat la nord-vest de Kiev.

Acești jandarmi intervin de obicei în Franța la locul unor infracțiuni, accidente rutiere sau dezastre naturale. Mai rar, aceste forțe sunt desfășurate în străinătate, așa cum a fost cazul după explozia din portul Beirut din august 2020.

Îmbrăcați în costume albe, cu o mască sau o cagulă pentru a se proteja de mirosul greu, aceștia extrag din groapă trei cadavre în mai puțin de o oră.

Fiecare cadavru este apoi așezat pe o masă de examinare, protejată de un cort alb cu sigla „IRGCN”.

În interior, șase anchetatori francezi au efectuat primele „constatări decisive”. În această etapă, cercetarea implică o examinare vizuală, realizarea de fotografii și înregistrări video și sigilarea probelor de ADN.

Treizeci de minute…

Misiunea lor, sub conducerea colonelului François Heulard, este de a determina data și cauza probabilă a morții: prin împușcare, explozie, calcinare sau chiar moarte naturală.

Această examinare preliminară durează aproximativ treizeci de minute.

Fiecare cadavru este apoi pus înapoi într-un sac și transportat într-un camion frigorific pentru autopsie într-un institut specializat. Doi medici legiști francezi fac parte din echipa de 18 experți trimiși în Ucraina.

„Laboratorul mobil ADN” al Jandarmeriei, care va colecta primele probe pentru identificarea cadavrelor, este parcat în apropiere.

Apoi, va fi necesar, de asemenea, să se stabilească prezența mutilării și a altor posibile acte de barbarie. Aceste elemente materiale precise și detaliate vor permite furnizarea de date anchetelor locale și internaționale care au fost sau vor fi deschise pentru crime de război.

Această operațiune de asistență franceză, „în acord cu autoritățile ucrainene, ar putea contribui, de asemenea, la ancheta Curții Penale Internaționale”, au precizat luni ministerele franceze de Externe și de Interne.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro