Cum reușește Rusia să evite embargoul SUA și să exporte și mai multe fructe de mare și pește
Pescuitul este o afacere importantă în Rusia, strâns legată de Kremlin și de proiecția puterii pe mare a președintelui Vladimir Putin. Țara este unul dintre cei mai mari producători de fructe de mare din lume și a fost al optulea cel mai mare exportator către Statele Unite anul trecut, cu vânzări în valoare de peste 1,2 miliarde de dolari, potrivit Al Jazeera.
Marile companii ruse din domeniul pescuitului reușesc în general să ajungă în SUA prin intermediul Chinei, care a trimis anul trecut în SUA pește în valoare de 1,7 miliarde de dolari. Interdicția impusă de administrația Biden nu obligă însă companiile care importă din China să se informeze.
Printre cele mai mari exporturi de fructe de mare ale Rusiei se numără pollockul de Alaska. Un văr al codului, pollockul de Alaska este cel mai exploatat pește din SUA, apărând în orice, de la imitații de carne de crab la sandvișurile Filet-O-Fish de la McDonald’s.
În fiecare an, fabrici gigantice plutitoare din Marea Bering și Golful Alaska capturează 1,5 milioane de tone de pește, echivalentul a de peste patru ori greutatea Empire State Building din New York.
„Consumatorii pot avea încredere că, dacă pe cutie apare numele de Alaska, acesta provine fără echivoc din apele Alaskăi”, a insistat Craig Morris, director executiv al Genuine Alaska Pollock Producers.
Chiar și înainte de invazia Ucrainei, s-au făcut presiuni pentru a împiedica intrarea în SUA a ceea ce senatorul Dan Sullivan, un republican din Alaska, a numit pollock „autoritar”.
Putin a interzis fructele de mare americane în 2014, în contrapartidă la sancțiunile americane pentru invazia Crimeei din acel an. De atunci, exporturile rusești care intră în SUA fără taxe vamale și-au mărit de patru ori valoarea.
Datele comerciale americane analizate de The Associated Press arată că cel mai mare importator de pollock capturat de Rusia din China anul trecut a fost High Liner Foods. Compania nu a răspuns solicitării AP de a face comentarii.
Frank, supranumit „Regele Crabului” din Rusia, este, de asemenea, ginerele unuia dintre cei mai bogați oameni din Rusia, Gennadi Timcenko, care a fost printre primii oligarhi sancționați în urma invaziei din 2014 a Crimeei.
Cu ajutorul unor împrumuturi de stat generoase, companiile lui Frank s-au aflat în fruntea efortului de a reînnoi flota îmbătrânită a Rusiei.
După ce luna trecută Frank însuși a fost lovit de sancțiuni americane, el a vândut o parte din participațiile pe care le deținea în ambele companii de fructe de mare și a demisionat din funcția de președinte.
Russian Fishery Co nu a răspuns întrebările AFP despre embargoul american, dar Russian Crab a declarat că Frank nu a jucat niciodată un rol în conducerea companiei.
Nu doar legăturile industriei cu Kremlinul sunt cauza îngrijorării.
De ani de zile, activiștii se plâng de rezultatele slabe ale Rusiei în ceea ce privește îngrijirea oceanelor. Țara s-a clasat pe locul doi din 152 de națiuni într-un studiu recent privind eforturile globale de combatere a pescuitului ilegal, nereglementat și nedeclarat. Doar China a obținut un scor mai slab.
––