În "Mica Moscova" din Bulgaria, rușii îi ajută pe refugiații ucraineni / "Le spun că nu m-aș simți ofensată dacă ar alege să mă scuipe în față”
Într-un mic oraș de coastă, migranții ruși își deschid casele și afacerile pentru a le oferi adăpost și sprijin ucrainenilor care fug de război.
În holul hotelului Sunny Bay din Pomorie, un oraș de coastă din sud-estul Bulgariei, zeci de pașapoarte aparținând unor cetățeni ucraineni sunt împrăștiate pe o masă, își încep reportajul jurnaliștii de la Al Jazeera.
Mai mulți refugiați sunt cazați aici, după ce au fugit din războiul cu Rusia, iar acum se îndreaptă spre secția de poliție – cu pașapoartele lor – pentru a se înregistra, conform legislației bulgare.
Mihail Stepanov, un bărbat înalt, conduce o mică echipă de voluntari care îi va ajuta pe noii veniți.
Stepanov, în vârstă de 58 de ani, și soția sa, Elena, sunt amândoi cetățeni ruși și locuiesc în Bulgaria din 2019.
De când Rusia a invadat Ucraina, la 24 februarie, au ajutat la înregistrarea a 650 de familii, aproximativ 2.400 de persoane, și continuă să se ofere voluntar.
„Este foarte dureros pentru mine să văd ce se întâmplă în Ucraina”, a declarat Stepanov. „Sper ca războiul să se încheie în curând, dar între timp, tot ce putem face este să ajutăm în orice fel putem.”, spune el.
Pomorie, cunoscută și sub numele de „Mica Moscova”, are aproximativ 15.000 de locuitori și a fost mult timp o destinație de vacanță populară pentru turiștii ruși. Se estimează că 70 la sută dintre hotelurile și apartamentele de vacanță de aici sunt deținute de cetățeni ruși.
După ce au auzit că ucrainenii se îndreaptă spre stațiunea pitorească, ruși precum soții Stepanov – care au părăsit Rusia după anexarea Crimeei în 2014 – și-au propus să ajute, oferind cazare, donând haine și înființând un centru umanitar.
La început, unii ucraineni au ezitat să aibă încredere în ei, a spus Elena, deoarece se simțeau inconfortabil să aibă de-a face cu rușii.
„Dar, după un timp, au văzut că facem totul din dragoste”, spun soții.
Gaia Torosian, în vârstă de 60 de ani, o cetățeancă rusă care locuiește în Bulgaria din 2013, a organizat pentru șase familii cazarea în apartamente deținute de ruși pe care le administrează în timp ce proprietarii sunt plecați.
Când a început invazia, ea a plâns. De atunci, urmărește știrile în fiecare zi.
„Când îi întâlnesc pentru prima dată [pe refugiații ucraineni], îmi cer scuze pentru ceea ce se întâmplă în țara lor din cauza guvernului meu”, a declarat Torosian. „Le spun că nu m-aș simți ofensată dacă ar alege să mă scuipe în față”, spune ea.
Trei ceasuri care afișează orele din Moscova, Sofia și New York sunt atârnate pe peretele din holul hotelului – o reprezentare exactă a poziției delicate a Bulgariei între est și vest. (Al Jazeera)
Premierul bulgar Kiril Petkov și preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski
Foto: Sergei Supinsky / AFP / Profimedia Images
Gazprom a oprit livrările de gaz pentru Bulgaria / Sofia va da arme Kievului
Fosta țară comunistă este cel mai sărac membru al Uniunii Europene și, deși a aderat la NATO în 2004, are legături culturale și economice strânse cu Rusia – de unde își procură peste 95% din necesarul de gaz.
Însă, de la începutul războiului, relația Rusiei cu UE a fost aproape de un colaps total, iar Moscova a amenințat în repetate rânduri că va întrerupe livrările de gaze către Europa. Fapt care s-a și întâmplat.
Gazprom a afirmta că livrările vor fi oprite până când plățile vor fi efectuate în ruble. Gazprom a avertizat, de asemenea, că tranzitul prin Polonia și Bulgaria va fi întrerupt dacă gazul va fi luat ilegal din conducte.
Parlamentul de la Sofia va autoriza în cele din urmă, la 4 mai, trimiterea de arme în Ucraina pentru a ajuta această ţară să facă faţă invaziei ruse, a declarat premierul bulgar Kiril Petkov, joi, la Kiev, unde s-a întâlnit cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.
Premierul bulgar şi-a exprimat convingerea că demersul de a trimite arme în Ucraina va primi sprijinul majorităţii parlamentare. Măsura este susţinută de trei din cele patru partide din coaliţia guvernamentală, însă Partidul Socialist, moştenitorul fostului partid comunist şi apropiat de Rusia, a ameninţat să rupă coaliţia dacă guvernul de la Sofia sprijină militar Ucraina.
___