Prima reacție a Bisericii Ortodoxe Ruse despre sancțiunile împotriva patriarhului Kirill: „Lipsă de bun simț”
Biserica Ortodoxă Rusă a comentat informațiile potrivit cărora patriarhul Kirill al Moscovei și Întregii Rusii ar urma să fie inclus pe lista de sancțiuni a Uniunii Europene, afirmând că decizia este „lipsită de bun-simț”, relatează TASS.
„Posibila includere a Patriarhului Kirill al Moscovei și al Întregii Rusii pe lista sancțiunilor UE nu are nimic de-a face cu bunul simț”, a declarat miercuri șeful Departamentului sinodal al Patriarhiei Moscovei pentru relațiile dintre Biserică, societate și mass-media, Vladimir Legoida.
„Cu cât sancțiunile devin mai nediscriminatorii, cu atât pierd contactul cu bunul simț, cu atât mai îndepărtată devine realizarea păcii pentru care Biserica Ortodoxă Rusă se roagă cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Patriarh la fiecare liturghie”, a afirmat miercuri Vladimir Legoyda, a adăugat acesta.
„Trebuie să fii complet nefamiliarizat cu istoria Bisericii noastre pentru a-i intimida clerul și credincioșii adăugându-i pe niște liste”, a adăugat acesta într-un comunicat postat pe canalul său de Telegram.
El le-a transmis oficialilor europeni că patriarhul Kirill provine „dintr-o familie ai cărei membri au fost supuși represiunii pentru credința și poziția lor morală în zilele ateismului militant comunist” de zeci de ani și „niciunul nu se temea de închisoare și chiar și represalii”.
UE s-ar pregăti să impună sancțiuni împotriva patriarhului Kirill
Comentariile Patriarhiei Moscovei vin după ce agenția de presă AFP a scris miercuri că liderul Bisericii Ortodoxe Ruse se numără printre cei 58 de noi oficiali ruși vizați de sancțiuni ale Uniunii Europene.
Alături de Patriarhul Kirill, pe listă se află şi soţia, fiica şi un fiu al purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, precum şi şeful agenţiei de reglementare a telecomunicaţiilor Roskomnadzor, Andrei Lipov.
Sancţiunile constau în interzicerea accesului în Uniunea Europeană şi îngheţarea activelor deţinute pe teritoriul acesteia. Peste o mie de persoane se află deja pe lista neagră europeană.
Noua listă de sancțiuni pe care Comisia Europeană a anunțat-o miercuri va trebui aprobată de statele membre ale Uniunii Europene.
Însă principalele măsuri incluse în noul pachet de sancțiuni anunțat de Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, vizează interzicerea importurilor de petrol din Rusia și excluderea din sistemul de plăți interbancare SWIFT a Sberbank, cea mai mare bancă din Rusia.
În ultima din numeroasele sale declarații pro-război și de justificare a agresiunii rusești asupra Ucrainei, patriarhul Kirill a declarat marți că Rusia nu a atacat pe nimeni și că doar și-a apărat granițele, afirmații identice cu unele făcute în trecut de Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, și ministrul rus de Externe Serghei Lavrov.
Urmărește ultimele evoluții din a 70-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.