Sari direct la conținut

Primul militar rus trimis în judecată pentru crime de război comise în Ucraina a fost condamnat la închisoare pe viață / Reacția Kremlinului

HotNews.ro
Sergentul rus Vadim Sisimarin, Foto: Efrem Lukatsky / AP - The Associated Press / Profimedia
Sergentul rus Vadim Sisimarin, Foto: Efrem Lukatsky / AP - The Associated Press / Profimedia

Vadim Șișmarin, primul militar rus trimis în judecată pentru crime de război comise în Ucraina, a fost condamnat la închisoare pe viață după ce săptămâna trecută a pledat vinovat față de toate capetele de acuzare.

UPDATE 14.27: Avocatul soldatului rus a anunțat că va face apel împotriva sentinței la închisoare pe viață.

Șișimarin, un sergent în vârstă de 21 de ani, a fost acuzat de procurorii ucraineni că a ucis un vârstnic de 62 de ani din Ciupahivka, un oraș din regiunea Sumî. Investigația a scos la iveală că Șișimarin l-a omorât pe civilul ucrainean în timp ce acesta din urmă mergea cu bicicleta pe marginea drumului și vorbea la telefon.

Bătrânul a murit pe loc la câțiva metri de locuința sa după ce militarul rus l-a împușcat în cap cu un Kalashnikov.

Șișimarin a pledat „vinovat” față de toate capetele de acuzare miercurea trecută, susținând că nu a dorit să îl împuște pe civil dar că i s-a ordonat să facă acest lucru.

„Mi s-a ordonat să trag, l-am împuşcat o dată. A căzut şi ne-am continuat drumul”, și-a justificat acesta fapta, relatând că soldații ruși s-au temut că bărbatul ar transmite prin telefon poziția lor.

Reacția Kremlinului

Kremlinul se declară „îngrijorat” de soarta lui Vadim Șișmarin, a declarat luni Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui Vladimir Putin, conform CNN.

„Desigur, suntem îngrijorați de soarta cetățeanului nostru”, le-a spus Peskov reporterilor într-o conferință telefonică.

„Nu avem multe posibilităi de a-l proteja, deoarece instituțiile străine nu au de fapt nicio activitate la Kiev. Dar asta nu înseamnă că nu vom lua în considerare posibilitatea de a face încercări prin alte canale”, a adăugat Peskov, fără a clarifica despre ce canale vorbește.

Momente dramatice la procesul militarului rus

Procesul care a început pe 11 mai a fost scena unor momente dramatice, Șișimarin fiind confruntat joia trecută de văduva bărbatului ucis.

Femei a apărut în fața instanței și l-a întrebat pe soldatul rus ce a simțit atunci când i-a ucis soțul și dacă să căiește pentru crima comisă. Soldatul a răspuns că și-a recunoscut deja vinovăția și a cerut iertare.

„Dar înțeleg că nu veți putea să mă iertați”, a adăugat militarul rus.

„Spune-mi, te rog, de ce ați venit aici? Să ne protejați?”, l-a mai întrebat femeia, o trimitere la declarațiile lui Vladimir Putin care argumenta invazia din Ucraina prin nevoia de a proteja populația țării.

În declarația sa de război de pe 24 februarie Putin a vrobit de asemenea despre nevoia de „demilitarizare” și „denazificare” a Ucrainei, referindu-se la guvernul de la Kiev.

„Să ne protejați de cine? M-ai protejat de propriul meu soț, pe care l-ai ucis?”, a continuat văduva civilului ucis. Soldatul a păstrat tăcerea.

Militarii ruși vor fi judecați pentru crimele de război comise în Ucraina

Este așteptat ca Ucraina să trimită în judecată în perioada următoare mai mulți militari ruși capturați după descoperirea unor masacre precum cele de la Bucha, Irpin sau Borodianka.

Curtea Penală Internațională a anunțat la rândul său marți că a trimis în Ucraina cea mai mare echipă de anchetatori desfăşurată vreodată.

Noi înregistrări video cu unul dintre masacrele comise de soldații ruși la Bucha au fost publicate vinerea trecută de jurnaliștii de la The New York Times, aceștia realizând o amplă anchetă la fața locului despre uciderea cu sânge rece a 8 bărbați ucraineni.

La sfârșitul lunii martie președintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat armata rusă că a comis crime de război și în Mariupol, orașul-port de la Marea Azov, existând suspiciuni că forțele armate ale Moscovei au luat măsuri pentru a-și acoperi atrocitățile comise aici după ocuparea orașului.

Urmărește ultimele evoluții din a 89-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro