Sari direct la conținut

Șeful autoproclamatei Republici Populare Donețk vorbește despre înființarea unui tribunal care să-i judece pe militarii ucraineni din Azovstal

HotNews.ro
Denis Pușilin , Foto: Alexander Ryumin / TASS / Profimedia
Denis Pușilin , Foto: Alexander Ryumin / TASS / Profimedia

Militarii ucraineni de la oțelăria Azovstal din Mariupol vor fi judecați de un tribunal care ar urma să fie înființat pe teritoriul autoproclamatei Republici Populare Donețk, a declarat pentru Interfax ​șeful autoproclamatei republici, Denis Pușilin.

„Prizonierii din Azovstal sunt reținuți pe teritoriul Repubicii Populare Dionețk. Este planificat să fie organizat și un tribunal internațional pe teritoriul republicii”, a susținut Pușilin.

Potrivit acestuia, „în prezent se elaborează statutul tribunalului”.

Mariupol, orașul port la Marea Azov, devastat în urma bombardamentelor rușilor, a căzut sub controlul complet al Rusiei săptămâna trecută, odată cu capitularea Azovstalului, ultimul bastion al ucrainenilor care apărau orașul.

Armata rusă a susținut vineri că a „eliberat în totalitate” uzina siderurgică Azovstal din orașul strategic Mariupol din sud-estul Ucrainei, după ce ultimii soldați ucraineni de acolo s-au predat.

„Din 16 mai, 2.439 de naziști din (regimentul) Azov și soldați ucraineni prinși în uzină s-au predat. Astăzi, 20 mai, ultimul grup de 531 de luptători s-a predat. Instalațiile subterane de la fața locului, unde se ascundeau luptătorii, au intrat sub controlul deplin al forțelor armate ruse”, declara purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konașenkov.

Potrivit acestuia, președintele rus Vladimir Putin a fost informat de către ministrul său al Apărării, Serghei Șoigu, despre „sfârșitul operațiunii și eliberarea completă a combinatului (Azovstal) și a orașului Mariupol”.

Igor Konașenkov a dat asigurări că șeful luptătorilor regimentului Azov aflați la fața locului s-a predat și a fost evacuat din fabrică într-un „vehicul blindat special” pentru a nu fi atacat de locuitorii ostili.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro