Sari direct la conținut

VIDEO Bombardamente puternice în centrul orașului Lîman din Donețk și suspiciuni că rușii ar fi folosit arme termobarice

HotNews.ro
Bombardamente rusesti la Liman, Foto: Captura video
Bombardamente rusesti la Liman, Foto: Captura video

Imagini video distribuite pe platformele social media arată bombardamente puternice ale rușilor în orașul Lîman din regiunea Donețk, existând suspiciuni că exploziile ar fi cauzate de arme termobarice.

Relatările unor corespondenți ai presei internaționale și înregistrări distribuite pe social media arată că acest oraș cu o populație de aproximativ 20.000 de locuitori înainte de izbucnirea războiului a fost vizat luni de bombardamente puternice, aflându-se pe linia de atac a noilor ofensive ale forțelor armate rusești din estul țării.

Mai mulți analiști care s-au remarcat pe platformele social media după declanșarea războiului pe 24 februarie afirmă că exploziile din centrul orașului ucrainean par să fie cauzate de arme termobarice deși informația nu este confirmată în momentul de față.

Jurnalistul Neil Hauer de la CNN a scris pe Twitter că echipa de filmare a televiziunii americane a surprins exploziile de la o distanță de 10 kilometri.

Marea Britanie a anunțat pe 9 martie că a confirmat că armata rusă folosește inclusiv arme termobarice în războiul său din Ucraina, acestea putând avea un efect devastator asupra populației civile.

Anunțul făcut de Ministerul britanic al Apărării a venit după ce pe 1 martie ambasadoarea Ucrainei în Statele Unite, Oksana Makarova, a acuzat Rusia că folosește acest tip de armament controversat.

Înspre sfârșitul lunii martie militari ruși ce au participat la operațiuni în care au fost folosite arme termobarice și televiziunea Russia Today au prezentat primele imagini cu utilizarea acestora în Ucraina.

Ce sunt armele termobarice

Cunoscute și sub denumirea de bombe de suprapresiune sau explozivi combustibil-aer, armele termobarice sunt un tip de muniție ce funcționează în două etape.

În cadrul primei etape sunt dispersați aerosoli alcătuiți dintr-un material foarte fin. În a doua acest nor de particule dispersate este aprins, creând o „minge de foc”, o undă de șoc uriașă și un vid care poate aspira tot oxigenul din aerul înconjurător, motiv pentru care sunt denumite și bombe cu vid.

Unda de șoc produsă de acestea poate dura semnificativ mai mult decât cea cauzată de explozivi convenționali și poate incinera corpul uman.

Ele sunt mai puternice decât munițiile convenționale puternic explozive de dimensiuni comparabile, au mai multe șanse să omoare și să rănească oameni în buncăre, adăposturi și să ucidă și să rănească într-un mod deosebit de brutal pe o zonă largă.

Forțele armate ruse sunt suspectate că au folosit acest tip de armament în Cecenia și Siria, dar și că le-au pus la dispoziția separatiștilor pro-ruși ce luptau în Donbas încă din 2014.

Urmărește ultimele evoluții din a 89-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro