Sari direct la conținut

Kremlinul îi dă dreptate lui Henry Kissinger: Ucraina trebuie să accepte situația așa cum e

HotNews.ro
Henry Kissinger in timpul unei vizite la Moscova din 2017, Foto: Alexei Druzhinin / Sputnik / Profimedia
Henry Kissinger in timpul unei vizite la Moscova din 2017, Foto: Alexei Druzhinin / Sputnik / Profimedia

Kremlinul a declarat joi că Moscova se așteaptă ca Ucraina să accepte solicitările sale în cadrul negocierilor de pace, adăugând că Kievul trebuie să conștientizeze situația în care se află pentru a putea încheia un acord, relatează Reuters și TASS.

Comentariile au fost făcute în timpul conferinței sale de presă zilnice de Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui Vladimir Putin, după ce a fost întrebat de jurnaliștii ruși despre afirmațiile fostului secretar de stat american Henry Kissinger care a declarat că Ucraina ar trebui să renunțe la teritorii pentru a încheia un tratat de pace.

„Moscova așteaptă ca Kievul să accepte cererile Moscovei și să realizeze situația de facto – situația reală care există”, a explicat Peskov.

Într-o intervenție prin apel video la Forumul de la Davos, Kissinger a afirmat că „negocierile trebuie să înceapă în următoarele două luni, înainte de a crea tulburări şi tensiuni care nu vor fi uşor de depăşit. În mod ideal, linia de demarcaţie ar trebui să fie o revenire la status quo ante”, sugerând aparent că Ucraina ar trebui să accepte să renunţe la o mare parte din Donbas şi Crimeea.

„Continuarea războiului dincolo de acest punct nu ar fi despre libertatea Ucrainei, ci un nou război împotriva Rusiei însăşi”, a mai spus fostul secretar de stat american.

Reacția Ucrainei la afirmațiile lui Henry Kissinger

În cel mai recent mesaj video postat pe reţelele de socializare, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a lansat un atac virulent la adresa lui Kissinger, afirmând că:

„Indiferent de ceea ce face statul rus, există cineva care spune: ‘Să luăm în considerare interesele sale’. Anul acesta, la Davos, s-a auzit din nou. În ciuda miilor de rachete ruseşti care lovesc Ucraina. În ciuda faptului că zeci de mii de ucraineni au fost ucişi. În ciuda a ceea ce s-a întâmplat la Bucea şi Mariupol. În ciuda oraşelor distruse. Şi în ciuda ‘lagărelor de filtrare’ construite de statul rus, în care se ucide, se torturează, se violează şi se umileşte ca pe bandă rulantă”.

„Rusia a făcut toate acestea în Europa, dar, totuşi, la Davos, de exemplu, domnul Kissinger iese din trecutul profund şi spune că o bucată din Ucraina ar trebui să fie dată Rusiei”, a adăugat liderul de la Kiev.

Volodimir Zelenski a comparat opiniile lui Kissinger cu tentativele de împăcare a Germaniei după ce naziștii au ajuns la putere și au început să emită pretenții teritoriale față de statele vecine.

„Calendarul domnului Kissinger se pare că nu este 2022, ci 1938, iar el a crezut că vorbeşte cu o audienţă nu la Davos, ci în ceea ce era atunci Munchen. Apropo, în anul real 1938, când familia domnului Kissinger fugea din Germania nazistă, acesta avea 15 ani”, a subliniat el.

Într-un interviu acordat mai devreme în cursul lunii mai jurnaliștilor de la Financial Times, Henry Kissinger afirma că Occidentul nu se poate întoarce la relația pe care a avut-o înainte de război cu Rusia și că nu trebuie să accepte folosirea unor arme nucleare de către Moscova.

Urmărește ultimele evoluții din a 92-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro