Concesia făcută de UE pentru ca Ungaria să accepte noi sancțiuni pentru Rusia. Planul revizuit transmis statelor membre de Comisia Europeană
Comisia Europeană a revizuit ultimul plan de sancțiuni anunțat pentru Rusia, astfel încât să satisfacă obiecțiile Ungariei care se opune unui embargo total în cazul importurilor de petrol din Rusia.
Ambasadorii statelor Uniunii Europene ar urma să discute propunerea Comisiei duminică, iar luni planul să fie pe masa liderilor UE care se întrunesc într-un Consiliu European extraordinar.
Comisia Europeană a trimis sâmbătă guvernelor naționale o propunere revizuită de sancțiuni care prevede un embargo asupra importurilor de petrol pe cale maritimă, fiind permis în continuare importul de țiței transportat prin conducte, potrivit Bloomberg.
Aceasta permite scutirea, pentru o perioadă limitată de timp, a livrărilor de petrol prin oleoductul Drujba, care este principala sursă de importuri de țiței a Ungariei, potrivit unor surse apropiate discuțiilor.
Statele membre ar urma să elimine treptat importurile de țiței maritim în șase luni, iar cele de produse petroliere în opt luni. Propunerea ar acorda mai mult timp Ungariei, care s-a opus acordului, pentru a găsi o soluție tehnică care să-i satisfacă nevoile energetice. De asemenea, vine să răspundă preocupărilor altor țări fără ieșire la mare, inclusiv Slovacia și Republica Cehă.
Conform proiectului revizuit, Bulgaria ar avea o perioadă de tranziție până în iunie sau decembrie 2024, iar Croația ar putea obține o scutire pentru anumite categorii de produse. Comisia a propus, de asemenea, restricționarea reexporturilor de petrol rusesc furnizat prin conducte către alte state membre sau țări terțe.
Refuzul Ungariei faţă un embargo total în cazul petrolului rusesc, propus la începutul lunii mai de Comisia Europeană, dar şi rezervele exprimate de mai multe alte state membre au împiedicat adoptarea celui de-al şaselea pachet de sancţiuni europene împotriva Rusiei.
Guvernul de la Budapesta a atras atenţia că Ungaria, neavând ieşire la mare, nu are alternative de înlocuire a petrolului pe care-l importă din Rusia prin conducte, având mai întâi nevoie de extinderea capacităţii conductei ce trece prin Croaţia, iar rafinăriile ungare ar avea nevoie de până la patru ani pentru a-şi adapta procesele tehnologice astfel încât să poată prelucra petrol cu caracteristici diferite de cel extras din Rusia.
Pentru toate acestea Budapesta a cerut Bruxellesului finanţări europene, respectiv circa 750 de milioane de euro pe termen scurt şi 18 miliarde de euro pe termen lung.
Pentru a fi adoptat pachetul de sancțiuni este nevoie ca toate statele membre să fie de acord.