Sari direct la conținut

Presa germană: Rusia nu poate fi îngenuncheată de tancurile germane trimise Ucrainei sau de un embargo petrolier al UE

HotNews.ro
Vladimir Putin si Olaf Scholz, Foto: Mikhail Klimentyev / AFP / Profimedia
Vladimir Putin si Olaf Scholz, Foto: Mikhail Klimentyev / AFP / Profimedia

Germania este izolată, reputația sa este ruinată, este considerată nesigură: aceasta este, pe scurt, acuzația opoziției împotriva guvernului german. Este vorba despre politica ucraineană, despre livrarea de arme, arme grele, tancuri de luptă, scrie Tagesspiegel.

Există o mare confuzie în această dezbatere. Tonul criticii este acuzator, uneori dur. Ar fi putut fi prevenite masacrele comise de invadatorii ruși dacă Germania ar fi furnizat la timp armele necesare? Se pun astfel de întrebări.

Dar există și o altă lectură. Până în prezent, nicio țară NATO nu a furnizat Ucrainei tancuri de luptă de concepție occidentală. Cel puțin nu în mod oficial. Arme grele? Asta da. Transportoare blindate pentru trupe, obuziere, artilerie, drone, rachete Stinger: Cea mai mare parte provine din SUA.

Ei susțin că Ucraina trebuie să câștige războiul. Dar se pare că există acorduri informale între unele state occidentale membre NATO de a nu furniza Ucrainei anumite arme – cum ar fi tancuri de luptă și avioane de luptă – cel puțin pentru moment, pentru a nu oferi Rusiei niciun pretext pentru a interpreta acest lucru ca o intrare în război.

Președintele american Joe Biden a anunțat că Statele Unite vor furniza Ucrainei sisteme de rachete avansate, inclusiv sisteme HIMARS, și muniții ghidate însă acestea nu vor putea fi folosite pentru a lovi teritoriul Rusiei, scrie Politico.

Desigur, NATO nu a decis în mod oficial acest lucru, deoarece alianța ca atare nu furnizează arme.

Care este mandatul Germaniei și al Franței?

„Germania a furnizat Ucrainei mii de arme, inclusiv rachete antiaeriene și rachete antitanc”, se laudă un purtător de cuvânt al NATO. Cu toate acestea, stocul este limitat și, în parte, deteriorat.

Blindatele anti aeriene Gepard promise, dar dezafectate, trebuie mai întâi să devină operaționale. Acest lucru necesită timp. Consiliul Federal de Securitate nu a luat încă o decizie cu privire la livrarea de vehicule de luptă de infanterie Marder.

Dar nu cumva Germania nu își supraestimează posibilitățile de a influența decisiv cursul războiului – fie prin arme, diplomație sau sancțiuni?

Pot discuta Macron și Scholz cu Putin în numele Ucrainei?

Olaf Scholz și Emmanuel Macron au vorbit la telefon cu Vladimir Putin timp de 80 de minute în weekend. Aceștia au cerut încetarea războiului, iar Putin a avertizat împotriva unor noi livrări de armament greu și a unei înrăutățiri a situației umanitare. Dar ce mandat au Germania și Franța pentru această inițiativă?

Au voie Scholz și Macron – peste capul guvernului ucrainean – să discute soluții negociate care ar putea afecta integritatea teritorială a Ucrainei? Și în numele cui vorbesc ei, al Uniunii Europene? Acolo există deja un reprezentant pentru politica externă și de securitate, spaniolul Josep Borrell.

Putin, pe de altă parte, ar putea fi cel mult interesat de ceea ce are de spus cel mai mare rival al său, președintele american Joe Biden.

China și India ar putea submina sancțiunile occidentale

Interesele divergente se ciocnesc, de asemenea, în cadrul UE în lupta pentru un embargo petrolier. Unele țări sunt dependente de petrolul rusesc. Pe termen mediu și lung, va fi decisiv dacă state cu mare nevoie de energie, precum China și India, vor submina sancțiunile occidentale.

Oroarea războiului face ca dorința de a ajuta să crească. Dar capacitățile sunt limitate.

Cei care sugerează că Rusia poate fi îngenuncheată de tancurile germane, de convorbirile telefonice prelungite cu Putin și de un embargo petrolier al UE, dau naștere unor speranțe care, probabil, vor rămâne neîmplinite. Acest lucru nu înseamnă că trebuie ca Germania să fie împotriva unor astfel de măsuri.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro