Sari direct la conținut

VIDEO Ar fi început primul proces derulat de pro-ruși / Doi militari britanici și un marocan, primii soldați judecați de forțele pro-ruse pentru lupta lor de partea Ucrainei

HotNews.ro
militarii britanici si militarul marocan, judecati de pro-rusi, Foto: Captura video
militarii britanici si militarul marocan, judecati de pro-rusi, Foto: Captura video

Pro-rușii din estul Ucrainei au declarat că au început procesul împotriva a doi britanici, Aiden Aslin și Shaun Pinner, care au fost capturați luptând alături de soldații ucraineni la Mariupol, precum și împotriva unui militar din Maroc, Ibrahim Saadun. Canalele de socializare pro-ruse au difuzat marți imagini video în care cei trei stau în spatele gratiilor într-o sală de judecată, relatează The Guardian.

Procurorii din autoproclamata Republică Populară Donețk, un guvern pro-rus din estul Ucrainei controlat de Rusia, au declarat că bărbații riscă pedeapsa cu moartea pentru „terorism” și pentru că au luptat ca „mercenari” împotriva invaziei ruse.

Aslin și colegii săi au spus că sunt soldați obișnuiți care luptau în armata ucraineană și ar trebui tratați ca prizonieri de război.

Dacă imaginile din sala de judecată vor fi confirmate, bărbații ar fi primii soldați care au luptat de partea Ucrainei care vor fi judecați de forțele pro-ruse în ceea ce observatorii avertizează că ar putea fi o serie de procese spectacol menite să justifice invadarea Ucrainei de către Rusia.

Aslin, un tânăr de 28 de ani din Newark, Nottinghamshire, care stătea într-o cușcă de metal rezervată inculpaților, a fost întrebat dacă acesta cunoaște de ce este acuzat. „Tak tochno”, a răspuns el, un răspuns militar însemnând „afirmativ”. Shaun Pinner, în vârstă de 48 de ani, din Watford și Bedfordshire, a mai spus că a înțeles acuzațiile împotriva lui.

Oficialii ruși au amenințat că vor organiza tribunale militare pe care le-au numit Nurnberg 2, menite să oglindească procesele pentru crime de război care au loc la Kiev pentru atrocitățile comise de soldații ruși invadatori.

Observatorii spun că procesele pot fi construite în mod deliberat pentru a pune presiune maximă asupra Occidentului și pentru a determina schimburi de prizonieri pentru soldații ruși capturați și judecați în Ucraina.

Citește și:

–-

Urmărește ultimele evoluții din a 104-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro