Zelenski reproşează Israelului că nu a impus sancţiuni Rusiei
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a criticat joi Israelul, reproşându-i, într-un discurs susținut prin videoconferinţă în faţa studenţilor Universităţii ebraice din Ierusalim, că nu a impus sancţiuni împotriva Rusiei, relatează AFP și Agerpres.
„Impunerea de sancţiuni contra Rusiei este o chestiune de valori. Multe ţări europene sunt de partea noastră împotriva agresiunii ruse, dar din păcate nu vedem Israelul alăturându-se” sancţiunilor, a afirmat Zelenski, într-un discurs în limba ucraineană tradus în engleză.
Zelenski, care a vorbit de la biroul său de la Kiev, a spus că este „recunoscător poporului israelian” pentru sprijinul său, dar a adăugat că „am fi vrut să primim sprijinul guvernului vostru”.
În martie, invitat de Knesset să se adreseze prin videoconferinţă deputaţilor, Zelenski a cerut Israelului să „facă o alegere” şi să susţină Ucraina furnizându-i armament, şi chiar sistemul său de apărare antirachete „Iron Dome”.
Israelul a adoptat o poziţie prudentă după invazia rusă în Ucraina, invocând legăturile privilegiate cu cele două ţări. De menţionat şi faptul că Israelul numără peste un milion de cetăţeni originari din fosta Uniune Sovietică.
Volodimir Zelenski: „De ce există o proastă comunicare, o neînţelegere cu reprezentanţii guvernului din Israel? Nu ştiu”
În discursul de joi, Zelenski a jucat cartea legăturilor istorice între Israel şi Ucraina, afirmând că la „5 minute” de sediul preşedinţiei ucrainene se află casa în care a copilărit fostul prim-ministru israelian Golda Meir.
„Vă rog, amintiţi-vă cât de legate sunt istoriile noastre, cât de strânse sunt relaţiile noastre şi întrebaţi-vă care ar trebui să fie nivelul de înţelegere între noi (…) De ce există o proastă comunicare, o neînţelegere cu reprezentanţii guvernului vostru? Nu ştiu”, le-a spus el studenţilor.
De la începutul invaziei declanşate de Rusia în Ucraina, peste 30.000 de ucraineni au fugit în Israel, potrivit cifrelor oficiale. Mulţi au beneficiat de „legea întoarcerii”, care le oferă persoanelor de origine evreiască dreptul de a primi cetăţenia israeliană.
Pe de altă parte, Ministerul de Externe al Israelului a confirmat pentru AFP redeschiderea recentă a ambasadei sale la Kiev, închisă din motive de securitate la începutul conflictului.
___