Sari direct la conținut

Ce spun analiștii despre capturarea Severodonețk: Orașul a căzut, dar este puțin probabil ca războiul să se fi schimbat

HotNews.ro
Soldați din trupele proruse în orașul Severodonețk, Foto: Alexander Reka / TASS / Profimedia
Soldați din trupele proruse în orașul Severodonețk, Foto: Alexander Reka / TASS / Profimedia

Părăsind Severodonețkul, forțele ucrainene își recunosc de facto epuizarea și se retrag din fața tăvălugului rusesc, dar acesta din urmă s-ar putea să nu fie capabil să exploateze breșa și să schimbe cursul războiului, potrivit analiștilor citați de AFP.

Analiștii occidentali au avertizat în ultima vreme că bombardamentele rusești neîntrerupte au uzat moralul trupelor de la Kiev, al unităților și al echipamentului lor. Să vezi un oraș căzând, după câteva săptămâni de lupte mortale, este, prin urmare, apăsător.

„Unitățile ucrainene sunt epuizate. Au suferit pierderi îngrozitoare, cu batalioane complet neutralizate”, a explicat un ofițer francez de rang înalt, sub rezerva anonimatului, referindu-se la unități de 300 sau 400 de oameni din care au rămas în viață doar vreo douăzeci.

„Cei care sosesc ca întăriri știu că se duc în iad. Poate că asistăm la o fază de uzură morală”, a adăugat el, referindu-se la euforia din primele săptămâni, când ucrainenii au blocat avansul rusesc și au forțat Moscova să se concentreze asupra estului țării.

Pierderea orașului Severodonețk, considerat fundamental din punct de vedere tactic pentru controlul Donbass, este atât un eșec pentru Kiev, cât și un simbol al unui raport de forțe complicat.

„Zelenski aproape că nu mai are oameni pentru a lupta în război”, a declarat săptămâna aceasta pe Telegram politologul rus pro-Kremlin Serghei Markov.

„NATO poate trimite o mulțime de arme. Dar NATO se teme să își trimită soldații”, a adăugat el, promițând o „cădere” rapidă a armatei ucrainene cu „cea mai mare înfrângere a acesteia după Mariupol”.

Este o „victorie a propagandei rusești”, notează un analist de la firma britanică de securitate privată Janes. Dar el îi temperează impactul strategic: „Severodonețk nu este un pivot (…). Forțele rusești au obținut câștiguri în alte părți în ultimele patru zile”.

Soldat ucrainean din Severodonețk Foto: Twitter

„Evitarea contactului direct”

Ucrainenii, care nu au renunțat la orașul geamăn Lisiciansk, nu au niciun motiv să anticipeze o pătrundere rusă. „Imaginea de ansamblu – un război lent al pozițiilor înrădăcinate – nu s-a schimbat aproape deloc”, a declarat pentru AFP Ivan Klyszcz, cercetător la universitatea estoniană din Tartu.

Nu ne putem aștepta la o descoperire masivă a Rusiei. Retragerea a fost probabil planificată dinainte și poate fi considerată tactică”, a spus el, subliniind că rezistența ucraineană a permis Kievului să își consolideze spatele.

Primele zile ale invaziei rusești ne-au reamintit că „blitzkriegul” era o fantezie. Rușii nu au invadat Ucraina fără rezistență, nu vor înainta fără luptă.

Pierderile lor au fost extrem de grele la începutul războiului, ceea ce a cântărit asupra abordării Moscovei în perioada următoare, în special asupra principiului unui potop de foc ca o condiție prealabilă pentru desfășurarea trupelor.

„Rușii pot avansa atâta timp cât sunt acoperiți de foc de artilerie. În caz contrar, devine foarte periculos și pentru ei”, a declarat Alexander Grinberg, analist la Jerusalem Institute for Security and Strategy (JISS), amintind de dorința lor de „a evita contactul direct” cu inamicul.

Spargerea frontului și pătrunderea rapidă ar necesita, de asemenea, o mobilizare materială și umană de care Moscova nu este neapărat capabilă.

„Apărați în adâncime”

„Nu este prevăzută nicio soluție pentru a gestiona deficitul de resurse umane din partea Rusiei. Atâta timp cât Moscova nu anunță o mobilizare generală, progresele sale vor continua să fie lente, iar războiul va fi lung”, continuă Alexander Grinberg.

Lansarea de rachete HIMARS Foto: MApN

Încă de la începutul războiului, ucrainenii au ales să reziste, uneori până la ultimul om, în puncte strategice cheie. Deoarece războiul este în beneficiul apărării, această tactică a încetinit adversarul, chiar și cu un cost uman exorbitant.

„Să lupți inteligent în contextul actual înseamnă să treci la o poziție defensivă”, scria în urmă cu o săptămână fostul colonel francez Michel Goya.

Pentru ucraineni, „trebuie să vă apărați în adâncime, acceptând să pierdeți teren în față pentru a vă proteja forțele, făcându-i pe ruși să plătească scump în oameni și timp pentru fiecare kilometru pătrat câștigat”.

Prin urmare, este probabil ca zilele următoare să fie asemănătoare cu cele precedente. „Fie trupele se vor îngropa din nou (în noi tranșee), fie rușii își vor limita acțiunile pentru a lansa o ofensivă mai mare în august”, anticipează ofițerul superior francez.

Analistul Janes se așteaptă ca luptele să continue oricum în Severodonețk, daar se așteaptă ca forțele rusești „să avanseze în curând pentru a înconjura Lisiciansk și pentru a crește presiunea asupra Bakhmut și Sloviansk”, spre râul Nipru, la vest.

„Este un moment deosebit de dificil pentru Ucraina”, spune Ivan Klyszcz, descriindu-i pe protagoniști ca fiind la fel de obosiți și suferind de probleme de aprovizionare.

„Suntem departe de un impas, dar nu mă aștept la nicio schimbare față de situația actuală: lupte lente și costisitoare pe toate fronturile.

  • Urmărește ultimele evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro
  • Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
    Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
    ARHIVĂ COMENTARII
    INTERVIURILE HotNews.ro