Sari direct la conținut

Macron, aliniat complet acum cu pozițiile celorlalți lideri occidentali: Rusia nu poate și nu trebuie să câștige războiul / Sprijinul nostru pentru Ucraina și sancțiunile vor continua

HotNews.ro
Emmanuel Macron, președintele Franței, Foto: Gonzalo Fuentes / AP - The Associated Press / Profimedia
Emmanuel Macron, președintele Franței, Foto: Gonzalo Fuentes / AP - The Associated Press / Profimedia

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat marți că Rusiei nu i se poate permite să câștige războiul din Ucraina, că puterile occidentale vor sprijini Kievul atât timp cât va fi necesar și că sunt pregătite să intensifice eforturile pentru a viza exporturile de energie rusești, transmite Reuters.

Vorbind la finalul summitului G7, Macron a declarat într-o conferință de presă că este clar că Moscova are acum ca unic obiectiv să încerce să forțeze Ucraina să se predea.

„Sper cu adevărat că sfârșitul (conflictului) poate fi atins până la sfârșitul anului, cu o certitudine și o dorință, și anume că Rusia nu poate și nu trebuie să câștige”, a spus Macron.

Macron a declarat că atacul asupra mall-ului din Kremenciuk arată că sunt necesare sancțiuni suplimentare și că G7 va continua să intensifice sprijinul militar pentru ca Ucraina să se apere. El a repetat că cei care au comis crime de război trebuie să fie trași la răspundere.

„Sprijinul nostru pentru Ucraina și sancțiunile noastre împotriva Rusiei vor continua atât timp cât va fi necesar și cu intensitatea necesară în zilele și săptămânile următoare”, a spus el.

Macron a fost criticat în trecut pentru poziția sa față de Rusia, dar marți a părut hotărât să se alinieze pe deplin cu ceilalți lideri G7. El a declarat că la viitorul summit NATO de miercuri de la Madrid, alianța ar trebui să trimită un mesaj de „forță și unitate”.

Ca parte a eforturilor de a crește presiunea asupra Rusiei, Macron a declarat că susține ideea unui plafon al prețurilor la petrol și gaze, inclusiv o propunere americană de plafonare a petrolului rusesc, dar a spus că aceasta trebuie studiată și extinsă pentru a include o „alianță” de cumpărători pentru a defini plafonul și a-l face eficient.

El a afirmat că un plafon al prețului la gaze, pe care Italia l-a solicitat, pare mai ușor de implementat, adăugând că țările trebuie să se unească pentru a pune capăt speculațiilor exagerate.

„Avem sisteme și piețe care sunt dereglementate din cauza războiului, avem oameni care au speculat din cauza războiului și astăzi avem o mulțime de oameni care fac bani din cauza războiului. Noi numim asta profit de război”, a spus el”, a mai spus liderul francez.

––––

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro