Două armate epuizate se luptă pentru estul Ucrainei. Poate vreuna dintre ele să dea o lovitură decisivă?
Când Vladimir Putin și-a reorientat războiul din Ucraina spre estul țării, în urmă cu trei luni, a făcut acest lucru, rănit de eșecurile primului său atac împotriva Kievului și disperat după un succes care să-i salveze onoarea, potrivit CNN.
După ce un marș lent și sângeros prin Luhansk a fost finalizat cu capturarea orașului Lisiciansk, președintele rus ar putea considera că se află la jumătatea drumului.
Dar războiul a ajuns la o altă răscruce, iar luptătorii din ambele tabere se pregătesc pentru un al treilea act de luptă care ar putea înclina balanța conflictului.
„Este o luptă de uzură”, a declarat Justin Bronk, cercetător senior la Royal United Services Institute (RUSI), descriind direcția războiului după trei luni de lupte în Donbas. „Este o luptă între două armate, care au suferit pierderi uriașe și sunt foarte aproape de epuizare”.
Lecțiile din Luhansk
„În a doua fază a acestui război, Rusia a revenit la elementele de bază”, a declarat pentru CNN Max Bergmann, directorul programului Europa de la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale.
Acest lucru a dus la un progres lent, dar constant pentru Rusia, care a câștigat mai multe bătălii de câteva săptămâni pentru orașe strategice și a expus limitările arsenalului ucrainean. „Și-au folosit trupele, mijloacele de artilerie și (au) bombardat forțele ucrainene în timp ce au operat într-un ritm lent”, a spus Bergmann.
Avantajele sale în materie de armament și putere de foc au început să se vadă. „Toate formațiunile de război electronic, de apărare aeriană și blindate (ale Rusiei) pot fi concentrate pe zone foarte mici”, ceea ce le permite să „creeze o superioritate locală” față de pozițiile mai întinse și mai defensive ale Ucrainei, a declarat Bronk.
„Prima rundă a fost un knock-out dat de Ucraina. În runda a doua, rușii au câștigat la puncte”, a declarat Bergmann în evaluarea sa a fazelor de deschidere a războiului.
Soldat rus pe frontul din Ucraina Foto: Alexey Maishev / Sputnik / Profimedia
Dar trei luni de război și-au pus amprenta asupra ambelor armate, iar cucerirea orașului Luhansk aduce două armate epuizate la un punct de inflexiune.
„Forțele rusești vor continua probabil să se limiteze la acțiuni ofensive la scară mică, pe măsură ce își refac forțele și creează condițiile pentru o ofensivă mai semnificativă în următoarele săptămâni sau luni”, a declarat joi ISW.
Luptele au continuat în apropierea frontierei Donețk-Luhansk; armata ucraineană a enumerat vineri peste 40 de orașe și sate din Donbas care au fost atacate în ultimele 24 de ore, recunoscând „succesul parțial” al unei încercări rusești de a avansa pe un front în apropiere de orașul Bahmut.
Dar, cu toate acestea, ISW a apreciat că este în curs o pauză operațională pentru trupele terestre rusești, iar ritmul câștigurilor teritoriale rusești a scăzut săptămâna trecută, după preluarea Luhanskului de către acestea.
Beneficiile unei anumite forme de pauză pentru ambele armate sunt evidente; forțele rusești epuizate au nevoie de recuperare, în timp ce armata ucraineană se află într-o cursă pentru a primi, a livra și a se familiariza cu echipamentele occidentale.
„Trupele rusești care au luptat prin Severodonețk și Lisiciansk au foarte probabil nevoie de o perioadă semnificativă în care să se odihnească și să se refacă înainte de a relua operațiunile ofensive pe scară largă”, potrivit ISW.
„Se pare că ne aflăm într-o stază, dar este un echilibru foarte instabil și nu știm în ce direcție se va rupe”, a spus Bergmann. „În spatele scenei, va exista un efort frenetic de ambele părți pentru a se pregăti pentru viitoarele ofensive”. Oricare dintre părți va folosi această perioadă mai eficient ar putea să preia avantajul atunci când se vor relua luptele totale.
- Citește și: Victoriile rușilor din estul Ucrainei au venit cu un cost foarte ridicat / Cât poate susține Moscova ritmul pierderilor?
Următoarele focare de război
Următoarea mișcare anticipată a Rusiei va fi să continue drumul pe care l-a croit prin Luhansk, trecând în părțile controlate de ucraineni din Donețk și încercând să epuizeze și să încercuiască trupele ucrainene și în această regiune.
Făcând acest lucru ar livra Moscovei regiunea Donbas, semnificativă din punct de vedere simbolic, și ar finaliza obiectivul principal pe care Putin l-a stabilit atunci când și-a lansat invazia în februarie, când a afirmat în mod fals că acele regiuni sunt rusești din punct de vedere spiritual și cultural și că vorbitorii de limbă rusă sunt persecutați acolo.
Dar dacă cronologia și tacticile folosite în Luhansk se vor repeta în regiunea vecină, va fi nevoie de o altă luptă acerbă și sângeroasă.
„Există două nume care, din păcate, vor deveni foarte familiare” ca bătălii cheie în următoarea fază a luptelor – orașele Sloviansk și Kramatorsk, în nordul Donețkului. „Bănuiesc că vor fi următoarele Severodonețk și Mariupol”, a declarat Samir Puri, cercetător senior în domeniul securității urbane și al războiului hibrid la Institutul Internațional pentru Studii Strategice (IISS), care a lucrat ca observator al încetării focului în Donbas între 2014 și 2015.
Aceste orașe au fost pregătite de luni de zile pentru a deveni puncte de foc în război; ele se află acum înconjurate la est și la sud de teritoriile controlate de Rusia, iar capturarea lor ar fi un progres major pentru Kremlin.
Sisteme HIMARS Foto: ABACA / Abaca Press / Profimedia
Ucraina a început însă să țintească cu sistemele americane HIMARS posturi de comandă rusești și depozite de muniție aflate mult în spatele liniilor de front în Herson.
Serhii Khlan, un consilier al șefului administrației militare civile din Herson, a declarat marți: „Am lansat deja atacuri de-a lungul aproape întregii linii de front” – iar rușii își întăreau acum punctele de control „deoarece mișcarea partizanilor se intensifică în regiunea Herson. El a adăugat că Rusia „se pregătește pentru lupte de stradă” în oraș.
În căutare de putere de foc
Războiul Rusiei în Ucraina se apropie de împlinirea a șase luni, iar cursul următoarei etape va depinde în mare măsură de puterea de foc și de armamentul de care fiecare parte poate încă dispune.
Șeful administrației militare din regiunea Luhansk, Serghei Haiday, a declarat în această săptămână că Ucraina provoacă pierderi semnificative armatelor rusești din Donbas și a afirmat că, cu ajutorul armamentului occidental suplimentar cu rază lungă de acțiune, „avantajul inamicului în materie de personal va fi nivelat”.
Linia de coastă, un punct de cotitură / Dincolo de Luhansk și Donețk, modelul este mai amestecat
În sudul țării, de exemplu, contraofensivele ucrainene din jurul orașului Herson încearcă să deschidă coridoare pentru a recuceri orașele de coastă vitale pentru capacitatea Kievului de a exporta cereale. Chiar dacă va avea succes, Kievul va trebui apoi să abordeze problema modului de ridicare a blocadei navale rusești din Marea Neagră, la care nu are un răspuns ușor, potrivit The Conversation.
Controlul liniei de coastă a Ucrainei este adevăratul punct de inflexiune strategică în jurul căruia se învârte rezultatul războiului. Planul lui Putin este de a refuza accesul Ucrainei la mare, transformând ceea ce supraviețuiește războiului într-un stat de tip „landlocked rump”. Acest scenariu ar lăsa Ucraina micșorată, slabă și dependentă de Occident pentru ajutor și reconstrucție.
Rușii au vopsit numele orașului Severodonețk în culorile drepelului Federației Ruse Foto: AP / AP – The Associated Press / Profimedia
Un război îndelungat
Obiectivul principal al armatei ucrainene și al Occidentului care veghează este respingerea următorului asalt al Rusiei în est.
Dar dacă ritmul mișcării Rusiei prin Luhansk este reprodus în Donețk, războiul s-ar întinde până în toamnă și spre iarnă – iar unii analiști încep să cântărească implicațiile pe termen lung ale luptelor.
Este departe de a fi sigur că Putin și-ar opri invazia dacă ar cuceri întregul Donbas. „Nu cred că ambițiile rușilor (dincolo de est) s-au dizolvat complet”, a declarat Bergmann. „Ei sunt cu adevărat hotărâți să controleze Donbasul, dar dacă pot face câștiguri, vor încerca să facă mai multe câștiguri”.
În cazul în care Putin va privi dincolo de granițele Donbasului, el ar putea decide să se îndrepte spre malurile râului Dnipro, care taie Ucraina în două de la nord la sud. A face acest lucru ar reprezenta un efort de a cuceri jumătate din țară, o mișcare care ar îngrozi Occidentul și ar prelungi considerabil războiul.
Națiunile NATO s-au angajat în mod repetat să sprijine Ucraina, indiferent de cât de mult durează războiul.
Dar factorii economici vor începe să muște din toate părțile dacă războiul va continua anul viitor. „Chiar dacă ai voința (de a sprijini Ucraina), s-ar putea să ai o capacitate semnificativ diminuată dacă economia se prăbușește”, spun analiștii, menționând inflația în spirală și sănătatea financiară precară a națiunilor occidentale.
Dar același lucru este și mai adevărat pentru Rusia, a cărei economie a fost grav afectată de sancțiuni. (integral pe CNN)
sursă principală CNN. The Conversation, ISW
Citește și:
- Invazia Rusiei în Ucraina se apropie încet de un punct de cotitură.Este Occidentul pregătit să facă un pas înainte?
- Occidentul trebuie să clarifice înainte de toate ce anume ar însemna o VICTORIE