Sari direct la conținut

Marea îngrijorare privind posibilul trafic ilegal cu arme primite de Ucraina din Occident și soluția unui oficial ucrainean

HotNews.ro
Marea îngrijorare privind posibilul trafic ilegal cu arme primite de Ucraina din Occident și soluția unui oficial ucrainean

Un înalt oficial ucrainean a propus joi crearea unei comisii speciale care să ajute la urmărirea armelor primite de la aliații străini ai Kievului, relatează Reuters.

Andrii Yermak, șeful biroului președintelui Volodimir Zelenski, a făcut propunerea în urma semnelor de îngrijorare din străinătate că infractorii ar putea fura unele dintre arme și le-ar putea scoate ilegal din Ucraina pentru vânzare pe piața neagră.

De când Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie, Kievul a primit arme din ce în ce mai sofisticate de la aliații săi străini, inclusiv sistemele de rachete de artilerie de înaltă mobilitate fabricate în SUA.

Dar Financial Times, citând oficiali occidentali, a raportat săptămâna aceasta că statele NATO și ale Uniunii Europene fac eforturi pentru o mai bună urmărire a armelor furnizate Ucrainei.

„Aș dori să sugerez ca deputații poporului (parlamentarii) să ia în considerare o idee importantă. Și anume, crearea unei Comisii Speciale Temporare, care se va ocupa de pregătirea și analizarea problemelor legate de controlul asupra folosirii armelor primite de la partenerii noștri”, a scris Yermak pe aplicația de mesagerie Telegram.

„Toate armele occidentale primite sunt înregistrate și trimise pe front. Totul este clar controlat și acum acest proces va deveni și mai deschis”.

Yermak a oferit câteva detalii despre comisie, dar a spus că ar trebui să elaboreze un „model optim de control parlamentar asupra utilizării armelor”.

„Parlamentul, ca organism legislativ, ar trebui să fie implicat în controlul asistenței aliate în apărare”, a spus el. „Problema armelor este o prioritate pentru țara noastră”.

UE se teme să nu se ajungă la aceeași situație ca în războiul din fosta Iugoslavie

Comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, spunea pe 11 iulie că ar avea „unele indicii” despre un posibil trafic ilegal de arme și se teme ca acestea să nu ajungă în mâinile grupurilor implicate în activități criminale.

„Ştim câte arme sunt în Ucraina şi, desigur, nu toate sunt mereu în mâini bune”, a adăugat ea, fără alte precizări.

Uniunea Europeană este îngrijorată să vadă repetându-se scenariul din războiul din fosta Iugoslavie.

„Avem încă probleme cu traficul de arme (din această regiune) în beneficiul crimei organizate, care alimentează violenţa reţelelor infracţionale în Uniunea Europeană”, a arătat comisarul suedez. „Prin urmare, trebuie să ne pregătim împreună încă de la început”, a subliniat ea.

Pe lângă acest trafic, arme provenite din fosta Iugoslavie s-au regăsit şi în mâinile unor jihadişti care au comis atacuri în ultimii ani în Europa Occidentală, precum în cazul atentatelor de la Paris din 13 noiembrie 2015.

Ylva Johansson a anunţat deja crearea unui „hub de sprijin pentru securitatea internă şi gestionarea frontierelor în Republica Moldova”, ţară candidată la UE.

Este vorba despre un cadru de schimburi de informaţii şi de cooperare de poliţie pe teren, implicând statele UE, Republica Moldova şi Ucraina, precum şi agenţiile Europol şi Frontex.

Secretarul general al Interpol, Jürgen Stock, a avertizat totodată la începutul lunii iunie că multe dintre armele trimise în Ucraina vor ajunge în cele din urmă în mâinile infractorilor din Europa și nu numai.

„Disponibilitatea ridicată a armelor în timpul conflictului actual va avea ca rezultat proliferarea armelor ilicite în faza post-conflict”, a spunea el atunci reporterilor.

Urmărește AICI LIVE toate informațiile despre războiul din Ucraina – ziua 141

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro