Separatiștii pro-ruși au invitat Coreea de Nord să participe la „tribunalul internațional” care îi va judeca pe prizonierii ucraineni
Separatiștii pro-ruși din autointitulata Republică Populară Donețk (RPD) au invitat Coreea de Nord să participe la „tribunalul internațional” care îi va judeca pe prizonierii de război capturați în Ucraina.
Anunțul a fost făcut miercuri de ambasadoarea RPD la Moscova, Olga Makeeva, aceasta având o întrevedere în capitala rusă cu reprezentatul Phenianului în Rusia, ambasadorul Sin Hong-chul.
Makeeva „a invitat RPDC (Republica Populară Democrată Coreeană – n.r. denumirea oficială a Coreei de Nord) să participe la organizarea și activitatea unui tribunal internațional pentru criminalii de război ucraineni”, a anunțat pe canalul său de Telegram ambasada pe care separatiștii din Donețk au înființat-o la Moscova.
Postarea mai afirmă de asemenea că Denis Pușilin, liderul Republicii Populare Donețk, se pregătește să viziteze Coreea de Nord pentru o întâlnire cu Kim Jong-un și „i-a înmânat de asemenea domnului Sin Hong-chul o notă cu o propunere de a stabili o instituție și relații diplomatice”.
Coreea de Nord a recunoscut independența entităților separatiste din estul Ucrainei
Regimul lui Kim Jong-un a recunoscut independența Republicii Populare Donețk și a entității separatiste din Lugansk în data de 13 iulie, o mutare pe care liderul separatist Denis Pușilin a catalogat-o drept „încă o victorie” pentru diplomația statului său pe care comunitatea internațională nu îl recunoaște.
Ucraina a rupt legăturile diplomatice cu Coreea de Nord imediat după anunț, afirmând că acesta reprezintă „o încercare a Phenianului de a submina suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei”.
Siria a devenit la sfârșitul lunii iunie prima țară din lume care a recunoscut independența republicilor înființate de separatiști în Donețk și Lugansk, Ucraina rupând imediat relațiile și cu regimul dictatorului Bashar al-Assad.
În afară de cele două țări, Rusia este singurul stat din lume care recunoaște independența celor două entități separatiste din estul Ucrainei.
Denis Pușilin a anunțat la sfârșitul lunii mai că Republica Populară Donețk va înființa un „tribunal internațional” care să judece prizonierii de război capturați în Ucraina. Nicio țară nu și-a exprimat până acum dorința de a participa la acesta.
Urmărește ultimele evoluții din a 156-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.