Sari direct la conținut

Cum vede un colonel rus din Spetsnaz, temutele forțe speciale, războiul din Ucraina: „Creierul nu este SUA”

HotNews.ro
Militar rus, Foto: Viktor Antonyuk / Sputnik / Profimedia Images
Militar rus, Foto: Viktor Antonyuk / Sputnik / Profimedia Images

Andrei Kumov, colonel al Spetsnaz, forțele speciale ale Rusiei, a acordat un interviu care oferă indicii rare despre cum privesc războiul din Ucraina unii ofițeri ai armatei ruse.

Kumov, căruia președintele rus Vladimir Putin i-a conferit titlul de „erou al Rusiei” face parte din unitatea „Alpha” pentru combaterea terorismului din cadrul Directoratului Principal de Informații al Forțelor Armate Ruse, temutul GRU.

Interviul a fost publicat de ziarul rusesc Pravda (Adevărul).

Întrebat cum evoluează „operațiunea militară specială” declanșată de Putin pe 24 februarie, Kumov afirmă că „am venit în Ucraina cu un scop de menținere a păcii. Între timp s-au instalat necazuri pentru că s-au trasat sarcini serioase și trebuie îndeplinite, dar negocierile politice nu au dat rezultate”.

N.r.: Pe 22 februarie, în aceeași noapte în care a recunoscut independența așa-ziselor Republici Populare Donețk și Lugansk din estul Ucrainei, Vladimir Putin a anunțat că va trimite trupe „care să asigure pacea” în cele două regiuni separatiste.

Colonelul Spetsnaz spune că Marea Britanie este „creierul” SUA

„Conducerea rusă și-a dat seama că dreptul internațional nu mai există. Anglia a zdrobit pe toată lumea sub ea însăși și decide totul individual. Ea a format din nou o coaliție. Acum se spune că Statele Unite fac totul, dar Statele Unite sunt mâna Angliei, care este creierul ei”, spune Andrei Kumov.

Ofițerul rus este rugat apoi să comenteze o remarcă cu tentă antisemită: „mulți, inclusiv colegii dvs. de la Serviciul de Informații Externe, consideră că Israelul este creierul Statelor Unite”.

„Creierul SUA este Anglia. În toate războaiele, Rusia se ciocnește constant cu cei care au fost educați în Marea Britanie. Anglia era aliatul nostru doar atunci când era în avantajul ei și când putea duce la distrugerea Rusiei”, răspunde Kumov.

„Acum britanicii urmăresc cu mare atenție cum va ieși Federația Rusă din operațiunea specială, cât de mare este potențialul său, nu doar militar, ci și uman. În timpul celui de-al treilea Reich, o întreagă coaliție a luptat împotriva URSS și a încercat să pună mâna pe Patria noastră”, continuă el.

Kumov susține că Rusia luptă acum „cu cel de-al patrulea Reich, deoarece naționaliștii ucraineni acționează după modele fasciste. Metodele lor de a influența populația civilă și prizonierii de război sunt aceleași cu cele ale batalioanelor punitive”.

Ofițerul rus contrazice mass-media de la Moscova

Kumov susține apoi că trupele ucrainene „i-au inclus imediat pe rezidenții RPD și LPR (n.r. cele două entități separatiste din Donbas) în lista inamicilor lor, toți fără excepție, și nu îi tratează ca cetățeni ai țării lor”.

„Iar faptul că mass-media noastră continuă să promoveze frăția între popoarele noastre cred că este cel puțin lipsit de etică, mai ales acum. Prizonierii de război naționaliști trebuie împușcați”, afirmă el.

„Ne luptăm cu nazismul și fascismul iar armata noastră face ceea ce bunicii și străbunicii noștri nu au terminat. Denazificarea ar trebui efectuată prin aceleași metode ca în Marele Război Patriotic, cel puțin ca în 1944-1945”, continuă acesta.

„Armata noastră și președintele trebuie să simtă sprijinul poporului Rusiei, caz în care avem șansa, oportunitățile și aspirația de a ajunge la un sfârșit care nu a fost încă stabilit pentru noi. Și eu, ca militar, nu înțeleg unde este acest loc în care ne așteaptă un moment victorios”, susține militarul.

„Din 1941 soldații noștri din URSS știau că trebuie să ajungă la Reichstag în Berlin. Și unde este ‘Reichstag-ul’ nostru din Ucraina? Din 1941, știm că inamicul trebuie distrus în bârlogul lui, așa că haideți să stabilim unde se află bârlogul celui de-al patrulea Reich”, a mai spus el.

„Denazificarea” Ucrainei este una dintre principalele teme de propagandă ale Kremlinului și televiziunilor din Rusia, fiind enunțată de președintele Vladimir Putin în declarația de război pe care a citit-o la primele ore ale zilei de 24 februarie.

Urmărește ultimele evoluții din a 162-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro