Sari direct la conținut

Ucraina acuză Rusia de comiterea a peste 27.000 de crime de război de la începutul invaziei

HotNews.ro
Război în Ucraina: casă distrusă de bombardamente în Harkov, Foto: Carol Guzy / Zuma Press / Profimedia
Război în Ucraina: casă distrusă de bombardamente în Harkov, Foto: Carol Guzy / Zuma Press / Profimedia

Forţele ruse au comis 27.203 crime de agresiune şi de război pe teritoriul ucrainean de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina la 24 februarie şi până în prezent, potrivit unui raport publicat luni de Biroul procurorului general al ţării, citat de agenţiile de presă EFE şi Ukrinform, preluate de Agerpres.

Conform documentului, 26.190 de delicte se referă la încălcări ale legilor şi uzanțelor războiului.

În acelaşi timp, 73 de incidente au legătură cu planificarea, pregătirea sau declanşarea şi ducerea unui război de agresiune, în timp ce alte 28 vizează propaganda de război neadaptată la convenţiile internaţionale.

Biroul procurorului general a înregistrat 912 alte diferite delicte încă necatalogate, de asemenea atribuite forţelor ruse.

Parchetul a înregistrat și cazuri de înaltă trădare, colaboraţionism sau complicitate cu statul agresor

Între altele, autorităţile ucrainene au înregistrat 12.724 de crime împotriva siguranţei naţionale, dintre care 8.783 sunt legate de uzurparea integrităţii teritoriale şi inviolabilitatea Ucrainei. Parchetul a înregistrat de asemenea 1.525 de cazuri pe care le califică drept înaltă trădare, alte 1.800 drept delicte de colaboraţionism, 113 de complicitate cu statul agresor; 64 de delicte calificate drept sabotaj şi 439 de infracţiuni cu clasificări juridice diferite.

Parchetul ucrainean a deschis 1.451 de proceduri penale pentru infracţiuni legate de copii de la începutul invaziei ruse pe scară largă în Ucraina.

Diferite organisme internaţionale, între care ONU, au iniţiat investigaţii pe teritoriul ucrainean pentru a documenta presupusele crime de război comise de trupele ruse.

În plus, unele ţări ale Uniunii Europene au trimis experţi în locuri precum Bucea sau Irpin, în nordul Ucrainei, pentru a găsi dovezi ale acestor crime.

___

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro