Sari direct la conținut

VIDEO Ucrainenii au trimis la atac drona Bayraktar TB-2 „Vanagas”

HotNews.ro
Drona a fost folosita intr-un atac impotriva artileriei rusesti rusesti, Foto: Captura video
Drona a fost folosita intr-un atac impotriva artileriei rusesti rusesti, Foto: Captura video

Drona Bayraktar TB-2 „Vanagas” primită de Ucraina după ce lituanienii au strâns bani pentru achiziționarea acesteia printr-o campanie de crowdfunding a fost văzută pentru prima dată în acțiune.

O înregistrare video distribuită pe platformele social media arată drona folosită de operatorii ucraineni țintind militarii ruși dintr-o poziție de artilerie, administratorii paginii Ukraine Weapons Tracker notând că, în pofida unor informații în sens contrar, dronele Bayraktar TB-2 sunt folosite în continuare în roluri de atac, nu doar pentru activități de recunoaștere în spatele frontului inamic.

Noua înregistrare video a apărut după ce înspre sfârșitul lunii iunie Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) din SUA nota într-una din evaluările sale privind evoluția luptelor că au oprit operațiunile cu drone Bayraktar din cauza întăririi sistemelor antiaeriene rusești.

ISW îl cita la momentul respectiv pe analistul Jack Detsch de la Foreign Policy care afirma, pe baza discuțiilor cu mai mulți oficiali și militari ucraineni anonimi, că forțele Ucrainei au încetat în mare parte utilizarea dronelor turcești Bayraktar, care au fost folosite cu mare efect la începutul războiului în lovituri împotriva coloanelor blindate și convoaielor de camioane.

O altă înregistrare video apărută pe rețelele de socializare săptămâna trecută arată că ucrainenii folosesc și dronele mini-Bayraktar primite din Turcia, acestea fiind utilizate însă într-un rol de recunoaștere și reglare a tirurilor de artilerie.

Povestea dronei Bayraktar TB-2 „Vanagas”

Sute de lituanieni de rând au donat bani pentru a cumpăra această dronă de fabricație turcească în luna mai ca parte a unei campanii de crowdfunding inițiate de Andrius Tapinas, un jurnalist de la Vilnius.

Suma de 5 milioane de euro necesară pentru cumpărarea dronei a fost strânsă în doar câteva zile.

Însă Baykar, compania din Istanbul care produce aceste drone, a anunțat la începutul lunii iunie că nu va accepta banii și că va dona gratuit aeronava fără pilot forțelor armate ucrainene, recomandând ca fondurile strânse să fie folosite pentru ajutorarea ucrainenilor afectați de războiul declanșat de președintele rus Vladimir Putin pe 24 februarie.

Lituanienii au primit drona luna următoare și au botezat-o „Vanagas”, „Șoim” în limba lituaniană, anunțând că aceasta va fi trimisă în scurt timp în Ucraina.

La sfârșitul lunii iunie Baykar a anunțat că va mai dona un lot de 3 drone Bayraktar TB-2 Ucrainei după ce o campanie separată de crowdfunding, demarată de data aceasta de ucraineni, a strâns 20 de milioane de dolari în 3 zile pentru cumpărarea aeronavelor fără pilot de fabricație turcească.

În ceea ce-i privește pe lituanieni, aceștia au strâns bani și pentru a cumpăra 110 tunuri anti-drone pe care le-au botezat „distrugătorii de orci” înainte de a le trimite ucrainenilor.

Urmărește ultimele evoluții din a 180-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro