Sari direct la conținut

Aliații Rusiei creează tot mai pronunțat un profil de securitate alternativ la cel al lui Vladimir Putin

HotNews.ro
Vladimir Putin la un summit al liderilor din statele OTSC, Foto: Sergei Bobylev / TASS / Profimedia Images
Vladimir Putin la un summit al liderilor din statele OTSC, Foto: Sergei Bobylev / TASS / Profimedia Images

În ultimul timp au loc evenimente care demonstrează faptul că aliații și partenerii Rusiei schimbă profilul securității naționale. Mai exact, aleg pe cine, în afară de Federaţia Rusă, se pot sprijini în cazul apărării propriilor granițe, scrie Nezavismaia Gazeta, citată de Rador.

În zonele unde sunt prezenți militari ruși pentru menținerea păcii apar proteste. La Erevan, după o nouă ciocnire în Karabah, participanții la un miting au cerut introducerea în regiune a unei „misiuni multinaționale de menținere a păcii”.

Autoritățile moldovenești se pronunță tot mai des împotriva prezenței în Transnistria a Grupării operative a trupelor rusești și a „căștilor albastre” ale Federației Ruse și se referă la necesitatea unei misiuni internaționale sub egida ONU.

Chișinăul consideră că rușii și-au terminat de multă vreme sarcina de pe Nistru și, în plus, iau partea republicii nerecunoscute (Tiraspolul neagă acest lucru).

În condițiile operațiunii militare speciale a Federației Ruse în Ucraina, cererea diplomatică pentru activitatea de menținere a păcii de către Rusia a început să scadă, lucru care este firesc.

Imaginea pacificatorului, presupune, de regulă, neutralitate. Dar astăzi lumea este împărțită din cauza atitudinii pe care o au țările față de „operațiunea specială” rusească declanșată de Vladimir Putin pe 24 februarie.

Un grup de țări condamnă în mod activ Federația Rusă prin exercitarea votului în cadrul ONU, cei care se abțin rareori susțin în mod deschis acțiunile Moscovei. Chiar și țările din imediata apropiere a Federației Ruse dau dovadă de precauție.

Exerciții militare americane în sfera de influență a Moscovei

În Tadjikistan, cu participarea armatei SUA, se desfășoară exerciții regionale la care iau parte militari ai părții primitoare, precum și din Kîrghîzstan, Kazahstan și Uzbekistan. Manevrele se numesc „Colaborare regională – 2022”.

Regiunea în care se desfășoară exercițiile aparține în mod tradițional zonei de influență a Rusiei. Și nu numai pentru că țările se învecinează cu Federația Rusă. Acestea sunt legate de Rusia prin acorduri de prietenie și cooperare, inclusiv militară.

La controlarea granițelor Tadjikistanului contribuie Baza militară 201 și gruparea de aviație a Federației Ruse, dislocată în republică.

Cu toate acestea, la întâlnirea pe care comandantul Comandamentului Central al SUA, Michael Kurilla, a avut-o cu președintele Tadjikistanului, Emomali Rahmon, au fost discutate eforturile comune privind consolidarea securității frontierelor, eliminarea amenințărilor regionale și sprijinirea forțelor armate ale republicii.

În cazul apariției unei situații neobișnuite la granița Tadjikistanului cu Afganistanul, ajutorul pentru Dușanbe poate veni din partea Federației Ruse și a Statelor Unite. Pe cine va prefera să se sprijine conducerea Tadjikistanului este o problemă care rămâne deschisă.

Mai mult decât atât, Tadjikistanul, Kazahstanul, Uzbekistanul și Kîrghîzstanul sunt membre ale Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (ODKB), iar exercițiile comune cu americanii nu sunt în concordanță cu statutul acesteia.

O nouă realitate pentru Rusia

În același timp, în țările enumerate este creat un regim de țară favorizată pentru SUA. Având în vedere „operațiunea militară specială”, partenerii Rusiei din CSI caută o alternativă la sprijinul militar rusesc, inclusiv în ceea ce privește menținerea păcii, acceptându-l de la SUA și alți membri NATO.

Astfel, Republica Moldova a cerut ajutorul unei țări NATO – România – în cazul unei amenințări care ar veni dinspre Federația Rusă. În ciuda eforturilor energice ale Moscovei în ceea ce privește consolidarea legăturilor cu state din Asia Centrală, acestea din urmă iau măsuri de siguranță în mod energic, stabilind legături de apărare cu SUA.

Ei bine, o nouă realitate dă naștere și unei noi normalități. Ea trebuie nu pur și simplu conștientizată, ci și consfințită în acorduri reciproc avantajoase cu vecinii care nu reprezintă un pericol pentru interesele Rusiei în sfera militară.

Iar în ceea ce privește domeniul economic, în regiunea care înainte a fost sfera de influență a Federației Ruse, investițiile chineze formează un profil economic orientat spre Beijing. Dar asta este o altă poveste.

Deocamdată se poate presupune că, chiar și după încheierea războiului din Ucraina, cererea de mediere a Rusiei în zonele de conflict va scădea. Iar aceasta este o nouă normalitate pentru Rusia în spațiul post-sovietic.

Urmărește ultimele evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro