Sari direct la conținut

VIDEO Armata ucraineană a început să folosească o muniție „neortodoxă” împotriva invadatorilor ruși

HotNews.ro
Artileristii ucraineni folosesc obuze produse in Pakistan, Foto: Captura video
Artileristii ucraineni folosesc obuze produse in Pakistan, Foto: Captura video

Forțele armate ucrainene au început să folosească o muniție „neortodoxă” împotriva invadatorilor ruși, după cum se poate vedea într-o nouă înregistrare video apărută pe platformele social media.

Înregistrarea publicată de militarii ucraineni a fost redistribuită de administratorii paginii Ukraine Weapons Tracker, aceștia notând că „nevoile masive ale armatei ucrainene în ceea ce privește artileria sunt întrunite din unele surse neortodoxe – artileriștii ucraineni au fost văzuți folosind proiectile de 122 de milimetri produse în fabricile din Pakistan”.

Ukraine Weapons Tracker notează de asemenea că aceste proiectile au fost produse în urmă cu doar câteva luni, foarte probabil pentru a fi exportate către Ucraina și că aceasta este „încă o demonstrație a modului în care partenerii din Occident obțin materialele de care Forțele Armate Ucrainene au nevoie”.

Totuși, modul în care aceste obuze au ajuns în mâinile militarilor ucraineni reprezintă un mister, o posibilă explicație fiind că ele ar fi fost cumpărate de Marea Britanie și livrate apoi Kievului.

O altă înregistrare video apărută pe rețelele de socializare la jumătatea lunii iulie arată de asemenea că armata ucraineană a început să folosească mortiere de 120 de mm HM-16 fabricate în Iran.

Apariția înregistrării respective a ridicat semne de întrebare, ținând cont că Iranul, un aliat tradițional al Rusiei, a fost una dintre puținele țări din lume care au refuzat să condamne „operațiunea militară specială” declanșată de președintele rus Vladimir Putin pe 24 februarie.

Mai mult, Teheranul a livrat Rusiei drone militare pe care să le folosească în războiul dus împotriva Ucrainei.

Două posibilități sunt ca acestea să fi fost achiziționate de ucraineni de la un contractor independent sau să fi fost livrate de Statele Unite după ce au fost capturate în timpul luptelor din Orientul Mijlociu împotriva Statului Islamic.

Armata ucraineană a primit arme antitanc din Iordania

Fotografii distribuite pe social media mai devreme în cursul lunii august arată de asemenea că soldații ucraineni au început să folosească lansatoare de rachete Nashshab (numite RPG-32 de către ruși) produse de Iordania în parteneriat cu Moscova din 2013.

Administratorii paginii Ukraine Weapons Tracker notau la momentul respectiv că 80% din componentele folosite de Jadara, compania iordaniană ce produce aceste arme, sunt fabricate în Rusia și că este implauzibil ca lansatoarele să fi fost capturate de ucraineni de la armata rusă întrucât rachetele folosite de lansatoare au marcaje care arată că au fost fabricate în țara din Orientul Mijlociu.

Livrarea acestor arme Ucrainei a fost cu atât mai surprinzătoare întrucât regele Abdullah al Iordaniei este șeful de stat din lumea arabă care s-a întâlnit cel mai des cu președintele rus Vladimir Putin în cei peste 20 de ani în care s-a aflat la putere liderul de la Kremlin.

Relațiile apropiate dintre regele Abdullah și liderul de la Kremlin au ajutat la negocierea unei zone de dezescaladare în sudul Siriei în 2017, un efort la care a luat parte și fosta administrație americană a președintelui Donald Trump.

Ucrainenii ar fi primit avioane azere

Probabil cel mai interesant, alte imagini apărute la începutul lunii august sugerează că cel puțin 3 avioane de luptă MiG-29 ar fi fost donate Ucrainei de către Azerbaidjan și revopsite la uzina de reparații din Liov înainte de declanșarea invaziei rusești.

Jurnaliștii specializați pe zona Caucazului afirmau că hangarul a fost atacat de forțele rusești în luna februarie, dar că MiG-urile erau deja folosite de piloții ucraineni. În mod oficial avioanele au fost trimise în Ucraina sub pretextul „reparațiilor și a mentenanței” fiindcă guvernul de la Baku nu ar fi dorit să stârnească furia Moscovei.

Această livrare de armament este cu atât mai remarcabilă întrucât ,cu doar două zile înainte ca Rusia să înceapă războiul din Ucraina, președintele azer Ilham Aliyev s-a deplasat la Moscova unde a semnat cu Vladimir Putin un amplu acord de extindere a cooperării diplomatice și militare.

Semnarea declarației „aduce relațiile noastre la nivel de alianță”, afirma Aliyev după întâlnirea de la Kremlin. Rusia era deja cel mai mare furnizor de arme al Azerbaidjanului.

„Este profund simbolic că Declarația privind Relațiile Aliate a fost semnată în anul în care marcăm a 30-a aniversare a relațiilor diplomatice dintre Rusia și Azerbaidjan. Cooperarea ruso-azeră a devenit mai puternică și s-a extins în ultimele decenii”, a declarat și Vladimir Putin după întâlnire.

Deocamdată niciun stat occidental nu a donat avioane de luptă Ucrainei de la declanșarea invaziei rusești.

Urmărește ultimele evoluții din a 189-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro