Sari direct la conținut

Soldați ruși beți au deschis focul asupra ofițerilor FSB din Herson: 3 morți și doi răniți într-un incident demn de filmele western

HotNews.ro
, Foto:
, Foto:

Documente oficiale arată că procurorii militari din Rusia anchetează un incident în urma căruia soldați ruși și ofițeri ai FSB și-au pierdut viața în orașul Herson după un schimb de focuri pe fondul consumului de alcool, relatează Yahoo News.

În raportul prezentat personal marți președintelui Vladimir Putin, o afirmație anume a comandantului Rosgvardia, generalul Viktor Zolotov, a ieșit în evidență.

„Vreau să subliniez în mod deosebit că simțim susținerea populației în teritoriile eliberate”, i-a spus ofițerul în vârstă de 68 de ani unui Putin care a rămas încruntat pe tot parcursul întâlnirii.

În realitate, pe lângă problemele cu partizanii ucraineni, forțele armate ruse depun mari eforturi să ridice moralul propriilor soldați, potrivit mai multor documente interne ale guvernului rus obținute de jurnaliștii ruși, acestea oferind mai multe exemple grave de insubordonare pe fondul consumului de alcool.

Soldații ruși, Hersonul ocupat, alcoolul și ofițerii FSB

În ceea ce aduce a scenariu de film western, unul dintre documente detaliază o anchetă a Comitetului de Investigații Militare pentru Flota Mării Negre în legătură cu un incident ce a avut loc pe 19 iunie.

Documentul relatează că un soldat rus și doi ofițeri ai Serviciului Federal de Securitate, succesorul temutului KGB din perioada sovietică, au fost împușcați mortal într-un schimb de focuri pe fondul consumului de alcool.

Incidentul a avut loc într-un bar din orașul Herson, capitala regiunii cu același nume unde forțele armate ucrainene au declanșat luni o contraofensivă pe scară largă.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii militari ruși, în seara zilei de 19 iunie trei ofițeri ai FSB atașați pe lângă forțele de invazie din Herson au intrat într-un bar unde au descoperit doi soldați profesioniști, sergentul Serghei Obuhov și sergentul junior Igor Sudin, „pierzând vremea și consumând băuturi alcoolice”.

Ofițerii FSB i-au admonestat pe soldați pentru că beau în timp ce erau îmbrăcați în uniforma militară. Obuhov și-a scos pistolul și a început să tragă în podea. Unul dintre ofițerii FSB, Serghei Privavlov, a încercat să îi ia arma din mână însă Sudin, celălalt soldat, a început să tragă în direcția ofițerilor cu pușca Kalașnikov pe care o avea asupra sa.

Privavlov și un alt ofițer al FSB, Igor Yakubinski, au apelat la rândul lor la armele din dotare. Privavlov, Yakubinski și Obuhov „au murit pe loc”, potrivit documentului redactat de procurorii militari ruși, în timp ce Sudin și D.A. Borodin, al treilea ofițer FSB, au fost internați la Spitalul Naval din Sevastopol din cauza rănilor.

Investigatorii afirmă de asemenea că un al patrulea ofițer al FSB a participat la altercație dar că a scăpat nevătămat și a fugit de la locul incidentului. Procurorii militari ruși nu au reușit deocamdată să îl identifice pe acesta.

Problemele Rusiei cu soldații săi

Un aspect interesant al rechizitoriului întocmit de procurorii militari ruși ține de faptul că cei doi soldați implicați în incident erau sub contract, nu simpli recruți. De altfel, legislația din Rusia interzice trimiterea recruților în teatre de război.

Acest lucru ar sugera că acești militari ar fi trebuit să se numere printre profesioniștii bine instruiți ai armatei ruse, motiv pentru care incidentul pare și mai remarcabil.

Însă o amplă anchetă publicată mai devreme în cursul lunii august de jurnaliștii de investigație de la The Insider, un site afiliat celor de la Bellingcat, arată că în multe cazuri recruții înrolați în serviciul militar încă obligatoriu în Rusia sunt păcăliți, constrânși sau chiar forțați să semneze contracte profesioniste pentru a putea fi trimiși să lupte în Ucraina.

La fel ca relatarea celor de la Yahoo News, ancheta jurnaliștilor de la The Insider, site interzis de autoritățile ruse la jumătatea lunii iulie, s-a bazat de asemenea pe documente oficiale, aceștia obținând o serie vastă de plângeri înregistrate de procurorii militari ai Rusiei de la soldații care s-au plâns că au fost trimiși cu forța în Ucraina și de la rude ale lor.

Acestea arată nu doar că autoritățile responsabile de recrutarea militară și comandanții ruși constrâng simpli recruți să semneze contracte profesioniste, ci că inclusiv soldaților profesioniști li se refuză dreptul de a demisiona sau pleca acasă după încheierea contractelor.

Urmărește ultimele evoluții din a 189-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro