Sari direct la conținut

”Nu îl las pe Putin să mă transforme într-un ucigaş”. Un tânăr sergent rus care a primit ordin să lupte în Ucraina, hotărât să plece din Rusia la noapte

HotNews.ro
coada de masini la granita dintre Rusia si Finlanda, Foto: Lauri Heino / Shutterstock Editorial / Profimedia Images
coada de masini la granita dintre Rusia si Finlanda, Foto: Lauri Heino / Shutterstock Editorial / Profimedia Images

​La câteva ore după ce Vladimir Putin a anunţat prima mobilizare de la cel de-al Doilea Război Mondial, Oleg, un sergent rus aflat în rezervă, a primit în cutia poştală ordinul prin care i se cerea să se prezinte la centrul local de recrutare din Kazan, capitala republicii ruseşti Tatarstan. El a declarat că va fugi din ţară, deşi soţia sa este însărcinată şi el va rata naşterea copilului său, dar nu îl va lăsa pe Putin să îl transforme într-un ”ucigaş” relatează The Guardian, potrivit News.ro.

În calitate de sergent rus în vârstă de 29 de ani aflat în rezervă, Oleg a spus că a ştiut întotdeauna că va fi în prima linie dacă va fi declarată o mobilizare, dar a sperat nu va fi obligat să lupte în războiul din Ucraina.

”M-a durut inima când am primit convocarea. Dar ştiam că nu am timp să disper”, a spus el.

Şi-a împachetat rapid toate bunurile şi a rezervat un bilet doar dus către Orenburg, un oraş din sudul Rusiei, aproape de graniţa cu Kazahstanul.

”Voi trece granița cu maşina în seara asta”, a mărturisit tânărul într-un interviu telefonic, joi, de la aeroportul din Orenburg.

”Nu am idee când voi pune din nou piciorul în Rusia”, a adăugat el, referindu-se la pedeapsa cu închisoarea pe care bărbaţii ruşi o riscă pentru că fug de mobilizare.

Oleg a spus că îşi va lăsa în urmă soţia, care urmează să nască săptămâna viitoare.

”Voi rata cea mai importantă zi din viaţa mea. Dar pur şi simplu nu-l las pe Putin să mă transforme într-un ucigaş într-un război la care nu vreau să particip”, a evocat bărbatul.

Decizia Kremlinului de a anunţa o mobilizare parţială a determinat bărbaţii care au vârsta legală de a lupta să îşi părăsească ţara, acţiune care a declanşat un nou exod, posibil fără precedent, în zilele şi săptămânile următoare.

The Guardian a vorbit cu mai mult de doisprezece bărbaţi şi femei care au părăsit Rusia de când Putin a anunţat aşa-numita mobilizare parţială sau care intenţionează să o facă în următoarele zile.

Opţiunile de a fugi sunt limitate, spun ei. La începutul acestei săptămâni, patru dintre cele cinci ţări membre UE care se învecinează cu Rusia au anunţat că nu vor mai permite ruşilor să intre pe teritoriul lor folosind vize turistice.

Zboruri epuizate inclusiv pentru săptămâna viitoare

Zborurile directe de la Moscova la Istanbul, Erevan, Tașkent și Baku, capitalele țărilor care permit rușilor intrarea fără viză, au fost epuizate pentru săptămâna următoare, în timp ce cel mai ieftin zbor dus de la Moscova la Dubai costă aproximativ 370.000 de ruble – un preț prea mare pentru majoritatea.

Și atât de mulți, precum Oleg, au fost forțați să devină creativi și să conducă la unele dintre puținele granițe terestre încă deschise rușilor.

Polițiștii de frontieră din Finlanda, ultima țară din UE care încă mai permite intrarea rușilor cu vize de turist, au declarat că au observat un „număr excepțional” de cetățeni ruși care caută să treacă peste noapte granița, în timp ce martorii oculari au mai spus că granițele ruso-georgiană și ruso-mongolă se confruntau cu un trafic copleșitor.

Compania aeriană națională rusă, Aeroflot, a declarat că va da banii înapoi persoanelor care nu au putut zbura conform planului, dacă vor fi încorporați după anunțul președintelui Vladimir Putin de mobilizare parțială, relatează Guardian.

Kremlinul a respins informațiile privind un exod de bărbați ruși cu vârstă de încorporare după anunțul lui Vladimir Putin privind mobilizarea parțială, catalogându-le drept „exagerate”.

Cu toate acestea, în Rusia au crescut prețurile biletelor de avion din cauza cererii mari, cozi la graniță.

Citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro