Sari direct la conținut

Putin promulgă legea care înăsprește pedepsele pentru militarii care refuză să lupte

HotNews.ro
Vladimir Putin , Foto: Mikhail Metzel / TASS / Profimedia Images
Vladimir Putin , Foto: Mikhail Metzel / TASS / Profimedia Images

Președintele rus Vladimir Putin a semnat sâmbătă amendamentele la codul penal care prevăd până la 10 ani de închisoare pentru militarii care dezertează sau refuză să lupte în perioada de mobilizare, cum este cazul în prezent în Rusia, informează AFP.

Aceste modificări la Codul penal, care au fost votate de Parlament săptămâna aceasta, au fost publicate pe portalul juridic al guvernului și au intrat astfel în vigoare.

Acestea includ pedepse de până la 10 ani de închisoare pentru soldații care dezertează, se predau „fără permisiune” inamicului, refuză să lupte sau nu se supun ordinelor în timpul mobilizării.

Actele de jaf pe timpul războiului se pedepsesc de asemenea cu până la 15 ani de închisoare.

Parlamentul rus a adoptat marți – cu doar o zi înainte de mobilizarea parțială decretată de Putin – un proiect de lege care înăsprește pedepsele pentru o serie de infracțiuni precum dezertarea, deteriorarea echipamentelor militare și insubordonarea, dacă acestea sunt comise în timpul mobilizării militare sau în situații de luptă.

  • Noua lege introduce pentru prima dată în Codul penal rusesc noțiunile de „mobilizare”, „lege marțială” și „perioadă de război”.
  • De asemenea, sunt introduse o serie de articole noi, în special privind „predarea voluntară”. Cei care se predau riscă între 3 și 10 ani de închisoare, asta dacă nu există și indicii de înaltă trădare.
  • Articolul „Jafuri” a fost modificat pentru a prevedea o pedeapsă cu închisoarea de până la 15 ani. În același timp, se propune să se considere drept circumstanțe agravante comiterea unei infracțiuni „în perioada de mobilizare sau de lege marțială, în timp de război”.
  • Potrivit proiectului, plecarea neautorizată dintr-o unitate militară în perioade de mobilizare și de lege marțială va fi pedepsită mai aspru: pentru o absență de la două la 10 zile – o pedeapsă de până la cinci ani de închisoare, și nu de până la un an, cum era înainte; absența de la 10 zile la o lună – până la șapte ani de închisoare; părăsirea unității pentru o perioadă mai mare de o lună – de la 5 la 10 ani într-o colonie penitenciară.
  • Noua lege vizează și cazurile de insubordonare. În cazul în care astfel de acte sunt comise în timpul unei perioade de lege marțială, în timp de război sau în condițiile unui conflict armat sau ale unor operațiuni de luptă, iar refuzul de a participa la operațiuni militare sau la ostilități a avut consecințe grave, atunci insubordonările se pedepsesc cu închisoarea pe o perioadă de la trei la zece ani.

___

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro