Întrebarea ministrului ucrainean al Apărării despre arsenalul nuclear al Rusiei
Riscuri privind utilizarea armei nucleare de către Rusia există în mod constant, însă starea în care se află în prezent arsenalul nuclear rusesc stârneşte întrebări, a declarat joi ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, într-un interviu acordat în exclusivitate agenţiei de presă Interfax-Ukraina, în care s-a eschivat să estimeze cât de mare ar fi riscul ca Moscova să recurgă la arma nucleară la ora actuală.
- ”Există întotdeauna riscuri. Când ai un vecin cu arsenal nuclear în dotare, există întotdeauna riscul ca el să o ia razna.
- Cât înseamnă asta în procente? Nu m-aş încumeta să spun.
- Dacă le-au mai rămas vectori de transport pentru armele nucleare? Da, mai au. Acestea pot fi transportate cu rachete Iskander şi Kalibr şi avioane strategice.
- Ce calitate au şi care este starea lor, asta stârneşte semne de întrebare”, a declarat Reznikov.
Evocând o discuţie cu fostul preşedinte ucrainean Leonid Kucima, sub care a fost finalizat transferul de la Kiev către Rusia a armelor nucleare rămase moştenire din perioada sovietică (conform Memorandumului de la Budapesta din 1994), ministrul ucrainean a spus că şi dacă Ucraina nu ar fi dat Moscovei acele arme nucleare, valabilitatea lor oricum expira în 1997:
- ”Acestea ar fi trebuit scoase din uz şi distruse. Noi le-am dat pe toate Rusiei.
- Prin urmare, întrebarea este: în ce stare se află aceste vechituri în Rusia?”.
„S-ar putea apăsa pe buton, dar explozia s-ar putea produce chiar acolo, pe loc”
Potrivit lui Reznikov, rachetele Satana (fabricate la uzine din Ucraina în perioada URSS) se află în continuare în serviciul armatei ruse.
- ”Noi le fabricam încă acum 40 de ani. Şi apare întrebarea: cine le deserveşte, conform căror instrucţiuni şi câţi ani au inginerii care se ocupă de ele?
- Prin urmare, s-ar putea apăsa pe buton, dar explozia s-ar putea produce chiar acolo, pe loc”, a mai spus ministrul ucrainean al Apărării.
Serviciile de informaţii occidentale şi-au intensificat în ultimele zile supravegherea arsenalului nuclear al Rusiei, după ultimele ameninţări din partea Moscovei.
În acelaşi timp, SUA consideră că utilizarea armelor nucleare tactice de către Rusia este puţin probabilă. Dar riscul este cu siguranţă mai mare decât anul trecut sau chiar decât în luna iunie, după cum susţine expertul militar rus Pavel Luzin.
Autorităţile ruse sugerează posibilitatea utilizării armei nucleare încă de la începutul invaziei pe scară largă în Ucraina la 24 februarie, iar aceste ameninţări au crescut în intensitate în ultimele săptămâni, relevă postul de televiziune pe internet Nastoiaşcee Vremea, un proiect al Radio Free Europe/Radio Liberty şi Voice of America.
Anunţând la 21 septembrie mobilizarea ”parţială”, Putin a ameninţat că va folosi ”toate mijloacele aflate la dispoziţia” Rusiei pentru a apăra integritatea ei teritorială. ”Nu este o cacealma!”, a adăugat el.
Politicieni occidentali şi serviciile de informaţii afirmă că, deşi nu există semne de desfăşurare nucleară în acest moment, ameninţările lui Putin ar trebui luate în serios. Fostul cancelar german Angela Merkel a spus că declaraţia preşedintelui rus ar trebui luată în considerare.
”Nu ignoraţi sirena în cazul unei posibile lovituri nucleare, mergeţi urgent în adăposturile subterane. Numai asta vă poate salva!”, se poate auzi în aceste zile la Kiev, relatează postul tv citat pe pagina sa de internet. Centrul oraşului este unul dintre cele mai periculoase locuri în cazul unui atac nuclear, conform acestuia.
Adăposturile subterane se află la intrarea în blocuri şi în ele se poate ajunge doar printr-un cod de interfon. Străinii nu pot intra acolo. Dar unele sunt deschise, astfel că poţi găsi subsoluri pline de pânze de păianjen, dar cu urme că nu demult pe aici au fost oameni (care s-au ascuns de atacurile ruseşti cu rachete), în unele locuri a rămas chiar şi ceva apă de băut.
Pentru prima oară la Kiev s-a discutat despre un posibil atac nuclear din partea Rusiei în urmă cu câteva luni. Atunci din farmacii au dispărut pastilele de iodură de potasiu, despre care se crede că pot ajuta în cazul contaminării cu radiaţii. Dar acum există o mulţime de astfel de medicamente, ele pot fi găsite în orice farmacie.
În general, locuitorii capitalei ucrainene tratează cu calm ameninţarea cu o lovitură nucleară, în cele mai multe cazuri consideră că Occidentul nu îi va permite lui Putin să recurgă la un astfel de gest nebunesc, conform aceluiaşi post de televiziune. (Sursa: Agerpres)