Sari direct la conținut

Ucraina: Pro-ruşii din Doneţk recunosc situaţia „dificilă” din jurul oraşului Lyman

HotNews.ro
Soldat rus pe frontul din Ucraina, Foto: Alexey Maishev / Sputnik / Profimedia
Soldat rus pe frontul din Ucraina, Foto: Alexey Maishev / Sputnik / Profimedia

Separatiştii pro-ruşi din Doneţk, în estul Ucrainei, au recunoscut joi că situaţia creată în jurul oraşului Lyman este „dificilă” şi „tensionată”, pe fondul încercărilor forţelor armate ucrainene de a încercui din mai multe direcţii trupele ruse aflate în această zonă.

„Situaţia din Lyman este încă destul de tensionată şi de dificilă, forţele armate ucrainene încearcă în mod regulat să atace”, a declarat un reprezentant al administraţiei autoproclamatei republici populare Doneţk, Aleksei Nikonorov, la televiziunea de stat rusă, relatează EFE și Agerpres.

Nu sunt încercări izolate, spune el, anticipând că acestea vor continua şi în zilele următoare.

Potrivit acestuia, trupele ruse şi miliţiile pro-ruse „reuşesc deocamdată să respingă toate aceste atacuri”.

Lyman se află la nord-est de principalele două bastioane ale armatei ucrainene din Doneţk: Sloviansk şi Kramatorsk şi la sud-est de Izium, în regiunea Harkov, pe care trupele ucrainene au eliberat-o în recenta lor contraofensivă.

Institutul pentru Studiul Războiului din SUA (ISW) remarcă într-o analiză transmisă joi că există o îngrijorare tot mai mare în rândul bloggerilor militari ruşi, care sugerează că forţele ruse ar putea suferi o înfrângere iminentă în această zonă.

Aceştia şi corespondenţi militari ruşi afirmă că trupele Kievului au avansat la vest, nord şi nord-est de Lyman.

Ei susţin că armata ucraineană acţionează pentru a finaliza încercuirea forţelor inamice în Lyman şi de-a lungul malului nordic al râului Siverski Doneţ din această zonă.

„Colapsul încercuirii de la Lyman va avea probabil consecinţe majore pentru gruparea rusă în nordul regiunii Doneţk şi în vestul regiunii Lugansk şi ar putea permite trupelor ucrainene să ameninţe poziţiile ruse de-a lungul graniţei vestice a regiunii Lugansk şi în zona Severodoneţk-Lisiceansk”, aflată sub control rusesc din iulie, apreciază ISW.

___

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro