Sari direct la conținut

VIDEO Ce a rămas în urma retragerii haotice a armatei ruse din Lîman: Soldați morți abandonați pe marginea drumului, obiecte personale și echipamente, un oraș devastat

HotNews.ro
La periferia oraului Liman din Donetk, Foto: Captura video
La periferia oraului Liman din Donetk, Foto: Captura video

Un reportaj video realizat de jurnaliștii de la BBC arată ce a rămas în urma retragerii haotice a armatei ruse din Lîman: soldați ruși morți abandonați pe marginea drumului, obiecte și echipamente lăsate în urmă în timpul fugii dezordonate și un oraș devastat.

„Ucraina își ia înapoi teritorii, are inițiativa. Însă printre ruine victoria poate părea sumbră. O călătorie către inima bătăliei. Iar aici printre pini, ororile războiului. De-a lungul drumului sunt dovezile costului uman al înfrângerii Rusiei. Trupurile unor soldați căzuți încă zac unde au căzut”, afirmă Orla Guerin, corespondenta BBC care narează reportajul.

Atenție, imagini cu impact emoțional.

„Voluntarii ucraineni țin de veghe asupra morților Rusiei, încercând să ajute cu identificarea rămășițelor. Soldați necunoscuți în războiul lui Vladimir Putin, lăsați în urmă când forțele sale s-au retras. Odată ei erau soțul cuiva sau fiul cuiva”, mai spune Guerin.

Înregistrarea arată apoi un roman pentru adolescenți de pe vremea Uniunii Sovietice cu titlul „Biblioteca Aventurilor” printre numeroasele obiecte personale și echipamente pe care soldații ruși le-au lăsat în urmă în timp ce încercau să scape din „buzunarul Lîman”. Minele abia vizibile sunt o altă „moștenire” lăsată în urmă de armata rusă în Lîman.

Jurnaliștii de la BBC au filmat și cum trupurile neînsuflețite ale soldaților ruși sunt luate în saci de ucraineni pentru a fi îngropate.

Umilință completă pentru Vladimir Putin la Lîman

„Aici sunt dovezi nu doar a luptelor, ci și a tentativei disperate a trupelor rusești să scape”, afirmă Orla Guerin, arătând înspre un morman de obiecte abandonate de soldații Moscovei.

„Ceea ce s-a întâmplat aici nu a fost doar o înfrângere pentru președintele Putin, a fost o umilire completă”, subliniază ea, amintind că vinerea trecută liderul de la Kremlin a anunțat anexarea teritoriilor ucrainene ocupate, printre acestea fiind și orașul Lîman aflat în partea regiunii Donețk controlate de ruși la momentul respectiv.

„El a spus că acestea vor fi ale Rusiei pentru totdeauna. Păi uitându-ne aici în jur îți faci o imagine foarte diferită”, subliniază jurnalista britanică.

La doar o zi după ceremonia fastuoasă organizată la Moscova pentru a formaliza „unirea” cu Rusia a teritoriilor controlate de forțele de invazie în regiunile Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson, orașul Lîman era eliberat de Ucraina.

Forțele rusești de aici s-au retras de aici în ultimul moment după ce rând pe rând toate rutele de aprovizionare le-au fost tăiate de forțele armate ucrainene.

Reportajul realizat de BBC arată și devastarea lăsată în urmă de ruși și lunile de război în Lîman, un oraș cu o populație de aproximativ 20.000 de suflete înainte ca Vladimir Putin să ordone declanșarea „operațiunii militare speciale” în data de 24 februarie.

Miercuri, purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a subliniat la rândul său că teritoriile ucrainene ocupate vor fi ale Rusiei „pentru totdeauna și nu vor fi returnate”.

Urmărește ultimele evoluții din a 224-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro