Sari direct la conținut

Rusia: Justiţia ordonă confiscarea birourilor Memorial din Moscova, la doar câteva ore după ce ONG-ul a câştigat Premiul Nobel

HotNews.ro
Tribunal Rusia, Foto: Russian Look Ltd. / Alamy / Profimedia Images
Tribunal Rusia, Foto: Russian Look Ltd. / Alamy / Profimedia Images

Un tribunal din Moscova a dispus vineri confiscarea birourilor din capitala rusă ale organizaţiei neguvernamentale ruse Memorial, interzisă în Rusia, la câteva ore după ce ONG-ul a câştigat Premiul Nobel pentru Pace alături de un militant belarus şi un ONG ucrainean, relatează AFP și Agerpres.

Principalele locaţii ale Memorial în Rusia „au fost transformate în bunuri publice”, a declarat tribunalul Tverskoi agenţiei de presă Interfax, la încheierea unui proces împotriva ONG-ului.

Birourile Memorial din centrul Moscovei au găzduit în special serviciile administrative ale organizaţiei şi în acelaşi timp expoziţii deschise publicului.

Un reprezentant al tribunalului Tverskoi a afirmat că Memorial „şi-a marcat implicarea în reabilitarea criminalilor nazişti, a discreditat autorităţile şi a creat o imagine falsă a URSS”, potrivit agenţiei de presă Ria Novosti.

Interzisă în Rusia din decembrie 2021, Memorial este o referinţă în lupta pentru libertăţi şi memoria represiunilor politice din ţară şi din fosta URSS.

Comitetul Nobel din Norvegia a anunţat vineri că militantul belarus Ales Beliaţki, organizaţia rusă pentru apărarea drepturilor omului Memorial şi organizaţia ucraineană Centrul pentru Libertăţi Civile sunt laureaţii Premiului Nobel pentru Pace din 2022, pentru eforturile lor de a documenta abuzurile asupra drepturilor omului.

Acest Premiu Nobel pentru Pace, acordat unor organizaţii care au cercetat abuzurile asupra drepturilor omului, survine în contextul în care Ucraina luptă împotriva unei invazii ruse ce a atras acuzaţii că au fost comise numeroase crime de război.

Despre organizația rusă Memorial

Organizația pentru drepturile omului Memorial a fost înființată în 1987 de către activiști pentru drepturile omului din fosta Uniune Sovietică, care doreau să se asigure că victimele opresiunii regimului comunist nu vor fi niciodată uitate. Printre fondatori s-au numărat Andrei Saharov, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, și Svetlana Gannushkina, militantă pentru drepturile omului. Memorialul se bazează pe ideea că confruntarea crimelor din trecut este esențială pentru prevenirea altora noi.

După prăbușirea Uniunii Sovietice, Memorial a crescut și a devenit cea mai mare organizație pentru drepturile omului din Rusia. Pe lângă înființarea unui centru de documentare privind victimele epocii staliniste, Memorial a compilat și sistematizat informații privind opresiunea politică și încălcările drepturilor omului în Rusia. Memorial a devenit cea mai autorizată sursă de informații despre prizonierii politici din centrele de detenție din Rusia. De asemenea, organizația s-a aflat în prima linie a eforturilor de combatere a militarismului și de promovare a drepturilor omului și a guvernării bazate pe statul de drept.

Atunci când societatea civilă trebuie să cedeze în fața autocrației și a dictaturii, pacea este adesea următoarea victimă. În timpul războaielor din Cecenia, Memorial a adunat și a verificat informații privind abuzurile și crimele de război comise asupra populației civile de către forțele rusești și pro-rusești. În 2009, șefa filialei Memorial din Cecenia, Natalia Estemirova, a fost ucisă din cauza acestei activități.

Activiștii societății civile din Rusia sunt supuși de mulți ani la amenințări, încarcerări, dispariții și asasinate. Ca parte a hărțuirii guvernamentale a organizației Memorial, organizația a fost catalogată încă de la început drept „agent străin”. În decembrie 2021, autoritățile au decis ca Memorial să fie lichidat cu forța, iar centrul de documentare să fie închis definitiv. Desființările au devenit efective în lunile următoare, dar oamenii din spatele Memorial refuză să fie închiși. Într-un comentariu cu privire la dizolvarea forțată, președintele Yan Rachinsky a declarat: „Nimeni nu intenționează să renunțe”.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro