Sari direct la conținut

Schimbă Vladimir Putin strategia? Cum cred unii analiști că încearcă să încline balanța războiului în favoarea Rusiei

HotNews.ro
Generalul Serghei Surovikin (dr.), președintele rus Vladimir Putin, șeful Statului Major Valeri Gherasimov și ministrul rus al apărării Serghei Șoigu, Foto: Not supplied / WillWest News / Profimedia
Generalul Serghei Surovikin (dr.), președintele rus Vladimir Putin, șeful Statului Major Valeri Gherasimov și ministrul rus al apărării Serghei Șoigu, Foto: Not supplied / WillWest News / Profimedia

Rusia a lansat luni noi lovituri asupra orașelor din Ucraina, o mutare despre care unii analiști spun că ar face parte dintr-o nouă strategie a președintelui Vladimir Putin de a înclina soarta războiului din Ucraina în favoarea Moscovei.

Cruțat timp de mai multe luni după retragerea forțelor rusești din zona capitalei ucrainene la sfârșitul lunii martie, Kievul a fost din nou ținta atacurilor rusești, de data aceasta cu drone kamikaze, după ce lunea trecută forțele armate ale Moscovei au lansat împotriva sa rachete de croazieră.

Însă la fel ca săptămâna trecută, noile atacuri cu drone de fabricație iraniană au vizat mai multe orașe din Ucraina, nu doar capitala sa.

Forțele rusești au atacat infrastructura energetică din Kiev, Dnipropetrovsk și Sumî, provocând întreruperi majore ale furnizării de curent electric.

„Sute de localități sunt fără electricitate”, a declarat premierul ucrainean Denîs Șmîhal.

„Toată noaptea și toată dimineața, inamicul a terorizat populația civilă. Dronele și rachetele kamikaze au atacat toată Ucraina”, a afirmat la rândul său președintele Volodimir Zelenski.

Va trece Putin la atacarea sistematică a orașelor ucrainene?

Pentru fostul colonel al armatei belgiene Roger Housen, aceste noi atacuri fac parte din „noua strategie” a Kremlinului, ca răspuns la contraofensivele ucrainene.

Atacând acum infrastructura energetică și economică a Ucrainei, Putin „trimite un dublu semnal: le arată cetățenilor ucraineni că le poate face viața mizerabilă și demonstrează guvernului ucrainean că Rusia are încă multe resurse pentru a provoca pagube țării”, explică ofițerul citat de La Libre Belgique.

Nicolas Gosset, un cercetător și analist în domeniul apărării și securității, a declarat la rândul său pentru presa belgiană că Vladimir Putin ar spera astfel să submineze moralul trupelor, prin „stabilirea unui climat de teroare”.

Chiar dacă cele aproape 8 luni de război de la declanșarea „operațiunii militare speciale” pe 24 februarie nu au înfrânt până acum hotărârea soldaților ucraineni, colonelul Housen crede că am putea asista la o schimbare în lunile următoare.

Potrivit acestuia, schimbarea ar putea surveni „când începe să fie cu adevărat frig, când alimentele devin din ce în ce mai puține, când oamenii nu au venituri din cauza distrugerii infrastructurii economice și când lucrurile devin cu adevărat catastrofale”.

Îngrijorări că războiul din Ucraina va escalada și mai mult

Colonelul belgian se așteaptă ca Kremlinul să-și continue loviturile împotriva populației ucrainene în următoarele săptămâni, dacă nu luni, în cazul în care arsenalul Moscovei va permite acest lucru.

Jurnaliștii de la The Washington Post au scris duminică, citând mai multe surse din serviciile de securitate ale SUA și alte țări membre ale NATO, că Teheranul și Moscova au ajuns la un acord pentru furnizarea forțelor armate rusești cu rachete iraniene, nu doar drone kamikaze cum au primit până acum.

Unii analiști au afirmat de asemenea recent că stocurile rusești de rachete ar fi fost subestimate înaintea izbucnirii războiului, însă părerile sunt împărțite, alții afirmând că presupusul acord încheiat cu Iranul demonstrează tocmai contrariul, că Moscova are nevoie să importe rachete pentru a-și susține capacitățile.

„Escaladarea se desfășoară doar de o săptămână bună. Rușii vor continua să bată pe această monedă”, afirmă Housen.

Tot duminică, ministrul israelian pentru diaspora, Nachman Shai, a declarat că a venit timpul ca Ucraina să primească ajutor militar de la Israel dacă Iranul va trimite noi arme Rusiei.

„În această dimineață s-a raportat că Iranul transferă rachete balistice în Rusia. Nu mai există nicio îndoială de partea cui ar trebui să fie Israelul în acest conflict sângeros. A sosit momentul ca Ucraina să primească și ajutor militar, așa cum oferă SUA și țările NATO”, a scris Shai pe pagina sa de Twitter.

Luni, Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, a reacționat față de afirmațiile făcute de acesta, avertizând Israelul să nu facă un pas „foarte nesăbuit”.

Urmărește ultimele evoluții din a 236-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro