Sari direct la conținut

Diplomatul rus care l-a sfidat pe Vladimir Putin spune că Rusia s-ar putea destrăma, dar lansează și o ipoteză pesimistă

HotNews.ro

Invadarea Ucrainei la sfârșitul lunii februarie a pus Rusia pe un traseu care ar putea în cele din urmă să ducă la schimbarea președintelui de la Kremlin, declanșa un război civil sau chiar destrămarea țării, afirmă Boris Bondarev, diplomatul rus care și-a dat demisia din funcție în luna mai, citat de Reuters.

Bondarev și-a anunțat demisia din Misiunea permanentă a Rusiei de la ONU și din alte organizații internaționale de la Geneva pe 23 mai, publicând un mesaj fără precedent de dur la momentul respectiv împotriva războiului din Ucraina și conducerii de la Moscova.

Într-un nou eseu de 6.500 de cuvinte în care a criticat din nou Rusia lui Putin, Bondarev afirmă că statul rus este infestat de sicofanți care spun doar „da”, ceea ce îl face pe Vladimir Putin să ia decizii într-o cameră în care își aude doar propria propagandă.

„Viitorul Rusiei este profund nesigur dacă Putin este dat afară din funcție”, afirmă Bondarev, care a lucrat pentru Ministerul de Externe de la Moscova între 2002 și 2022, în eseul publicat de revista Foreign Affairs.

„Este cu totul posibil ca succesorul său să încerce să ducă mai departe acest război, mai ales că principalii consilieri ai lui Putin vin din serviciile de securitate. Dar nimeni din Rusia nu are statura sa, așa că țara ar intra probabil într-o perioadă de turbulențe politice. Ar putea degenera chiar în haos”, mai spune diplomatul.

Vladimir Putin nu are niciun regret legat de declanșarea războiului împotriva Ucrainei

Deși nu a dorit să răspundă solicitării Reuters de a comenta afirmațiile lui Bondarev, Kremlinul a catalogat anterior drept „profund eronate” astfel de opinii precum cele exprimate de Boris Bondarev, susținând că popularitatea președintelui Vladimir Putin a fost demonstrată în mod repetat la urnele de vot.

Vinerea trecută liderul de la Kremlin a declarat că nu are niciun regret cu privire la declanșarea „operațiunii militare speciale” pe 24 februarie, vorbind din nou despre lupta existențială cu „Occidentul agresiv și arogant” despre care spune că vrea să distrugă Rusia.

„Vreau să fiu clar. Nu este plăcut ce se întâmplă acum, dar (dacă Rusia nu ar fi atacat Ucraina pe 24 februarie) am fi ajuns în aceeași situație mai târziu, doar că condițiile ar fi fost mai proaste pentru noi. Așa că facem ceea ce trebuie”, a mai spus el.

Însă la aproape 8 luni după începerea războiului care a declanșat cele mai mari tensiuni între Moscova și Occident de la criza rachetelor cubaneze din 1962, forțele armate trimise de Putin să cucerească Ucraina nu au reușit să atingă nici măcar unele dintre obiectivele de bază trasate la Moscova.

Vasta armată a unei foste superputeri a fost umilită pe câmpul de luptă de o forță mult mai mică înainte de izbucnirea războiului cu ajutorul armelor, informațiilor și sfaturilor primite de la statele occidentale conduse de Statele Unite.

Fostul diplomat rus spune că Ucraina n-ar trebui să încheie un armistițiu cu Moscova

Bondarev, care se descrie drept un „diplomat în exil” care a ales să părăsească „corabia nebunilor” este fiul unui economist ce lucrează la departamentul de comerț extern de la Moscova și al unei profesoare de engleză de la Institutul de Stat pentru Relații Externe, una dintre cele mai prestigioase instituții de învățământ superior din Rusia.

Bondarev descrie cum diplomații care au trimis mesaje propagandistice înapoi la Moscova au fost răsplătiți:

„Diplomații care au scris asemenea ficțiuni au primit aplauze de la șefii lor și și-au văzut norocul crescând în carieră. Moscova a vrut să audă ceea ce spera să fie adevărat, nu ceea ce se întâmpla în realitate. Ambasadorii de peste tot au înțeles mesajul și s-au întrecut în a trimite cele mai exagerate telegrame”.

Fostul diplomat rus pe lângă ONU afirmă că orice armistițiu încheiat între Kiev și Moscova nu ar face nimic altceva decât să îi acorde mai mult timp lui Vladimir Putin „pentru reînarmare înainte de a ataca din nou”.

„Există un singur lucru care chiar îl poate opri pe Putin, o înfrângere pe scară largă”, spune el, avertizându-i însă pe cei care visează la implozia Rusiei să se gândească la posibilele consecințe.

„Rușii s-ar putea uni în spatele unui lider și mai belicos decât Putin”, spune acesta.

Boris Bondarev spune totuși că Rusia nu trebuie umilită

În ceea ce privește ceea ce s-ar putea întâmpla după o eventuală înfrângere a Rusiei, fostul diplomat al Moscovei împărtășește punctul de vedere al președintelui francez Emmanuel Macron care a avertizat în mod repetat că Rusia nu trebuie umilită.

El spune că umilința resimțită de ruși după destrămarea URSS în 1991 ar trebui să servească drept lecție pentru Occident și că eventuale ajutoare oferite după încheierea războiului i-ar putea ajuta „să accepte mai ușor pierderea imperiului lor”.

Alți analiști însă, printre care și Timothy D. Snyder, reputatul istoric și profesor de la Universitatea Yale și London School of Economics, au respins această teză legată de „umilirea” Rusiei, afirmând că ea nu ar trebui să îngrijoreze Occidentul.

Urmărește ultimele evoluții din a 236-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro